Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Σχετικά με την επικοινωνιακή φούσκα της ψηφιακής σύνταξης.

              Συνεχίζοντας τις επικοινωνιακές φιέστες ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ως «μέγα επίτευγμα» την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης, στη προσπάθεια της κυβέρνησης να σπρώξει κάτω από το χαλί τα εντεινόμενα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης που δημιούργησαν και συνεχίζουν να επαυξάνουν οι συντηρητικές πολιτικές της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης.
       Η πολυδιαφημιζόμενη ψηφιακή σύνταξη αποτελεί άνθρακα και όχι θησαυρό. Περιορίζεται η εφαρμογή της σε ελάχιστο αριθμό «εύκολων περιπτώσεων» απονομής σύνταξης, αφήνοντας σε αναμονή και ανέχεια περισσότερους από 300.000 συνταξιούχους, που περιμένουν ως και πάνω από τρία χρόνια, την έκδοσή της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησής τους για κύρια, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ. 
       Τα επικοινωνιακά τρικ δεν μπορούν να καλύψουν τα αδιέξοδα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, ως προς τη βιωσιμότητα και το ύψος των παροχών που δημιούργησε ο νόμος του Κατρούγκαλου και επισφράγισε η τωρινή κυβέρνηση το Φεβρουάριο, με το νόμο της «δήθεν» μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Τα επικοινωνιακά τρικ δεν μπορούν να καλύψουν τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι από την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αποδιοργάνωση του ΕΦΚΑ.
      Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στήνει επικοινωνιακές φιέστες για την δήθεν έκδοση της ψηφιακής σύνταξης, επιδιώκοντας όπως προαναφέρουμε τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και ειδικότερα  το θάψιμο κάτω από το χαλί της υποβάθμισης της δημόσιας Κοινωνικής ασφάλισης που η ίδια συστηματικά μεθοδεύει.
Είναι η ίδια Κυβέρνηση που:
-      από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει φτάσει τις εκκρεμείς συντάξεις σε περίπου 300.000 (αύξηση εκκρεμοτήτων πάνω από 30% σε ένα χρόνο!!!), και τους συνταξιούχους σε απόγνωση,
-   κατορθώνει να μετατρέψει τον e-ΕΦΚΑ σε υπερ-ελλειμματικό (2 δις για το 2020) και, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις του, τρώει από τα έτοιμα αποθεματικά, ναρκοθετώντας το παρόν και το μέλλον των δημόσιων συντάξεων,
-  προεκλογικά υποσχόταν την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και μετεκλογικά τον υιοθέτησε πλήρως με «επουσιώδεις τροποποιήσεις»,
-      προκειμένου να στήσει την χθεσινή επικοινωνιακή φούσκα, προσανατόλισε τη λειτουργία του υποστελεχωμένου e-ΕΦΚΑ στην υποστήριξη της έκδοσης μιας χούφτας εύκολων στην ψηφιακή έκδοση συντάξεων, αφαιρώντας ανθρώπινους και υλικούς πόρους από την έκδοση των εκκρεμών για χρόνια συντάξεων,
-      μεθοδικά, υπηρετώντας τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, προετοιμάζει την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και την ενσωμάτωσή της στην κύρια ανταποδοτική σύνταξη.
      Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ είναι πραγματικά απαραίτητο και πρέπει να αποτελεί μια κορυφαία προτεραιότητα.
Προϋποθέτει, όμως, σοβαρή δουλειά:
Ενιαίο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών, Ενιαίο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού ιστορικού, ενιαίο Πληροφοριακό σύστημα κλπ. Στη δουλειά αυτή, η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει πλήρως.
     Τα επικοινωνιακά  τρυκ της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Γιατί ως τέτοιους, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τους Έλληνες πολίτες το Υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: