Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

«Πονοκέφαλος» στο Υπουργείο Εργασίας για 260.000 εκκρεμείς συντάξεις

         Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την απονομή του 85% των νέων συντάξεων ψηφιακά, μέσα στον επόμενο χρόνο, παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
      Βέβαια, αναπόφευκτα, στο κάδρο τέθηκαν και οι περισσότερες των 260.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που παραμένουν σε αναμονή ακόμη και για περισσότερα από 4 χρόνια. Γι'αυτές, κι εφόσον «απελευθερωθεί» προσωπικό, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα περιοριστούν δραστικά έως το τέλος του 2022.
      Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως και για όλες τις ηγεσίας που πέρασαν από την οδό Σταδίου τα τελευταία 20 χρόνια, τόσο αναφορικά με τον πρώτο στόχο, των ψηφιακών νέων συντάξεων, όσο και για τον δεύτερο, ήτοι τον «μηδενισμό» του στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.
      Σε πρώτη φάση, το έργο που εγκαινιάστηκε χθες αφορά την ψηφιακή και με πλήρως ηλεκτρονική και αυτοματοποιημένη διαδικασία απονομή συντάξεων σε δύο κατηγορίες ασφαλισμένων: τους αγρότες του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση και τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας από μεταβίβαση, λόγω θανάτου συνταξιούχου.
Να σημειωθεί ότι σε δεύτερο χρόνο, στη νέα διαδικασία θα μπορέσουν εντός των επόμενων μηνών να ενταχθούν -κατόπιν πρόσκλησης- και οι εκκρεμείς αιτήσεις από 1/1/2017 συντάξεων γήρατος ΟΓΑ και χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου.
     Οι ειδικοί και οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως είναι οι δύο «εύκολες» περιπτώσεις, για τις οποίες βέβαια, η μέχρι πρότινος διαδικασία προέβλεπε πολύμηνη καθυστέρηση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και τον έλεγχο του συνταξιοδοτικού φακέλου, που ξεπερνούσε τους 24 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, ενώ πλέον δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο. Για να εκδοθεί δε, η απόφαση ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων.
      Πλέον, με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα. Στην πράξη, με το νέο σύστημα κι εφόσον όλα λειτουργήσουν σωστά, η έκδοση των συντάξεων περνάει σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο σε αυτό της υποβολής της αίτησης όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και, τέλος, σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.
      Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως το τέλος του 2020 θα ενταχθούν στην πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής απονομής οι συντάξεις αναπηρίας και οι συντάξεις γήρατος των υγειονομικών (τ. ΤΣΑΥ).
      Τον Απρίλιο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της αυτοματοποιημένης διαδικασίας για τις συντάξεις γήρατος μισθωτών (τ. ΙΚΑ), Δημοσίου και μηχανικών (τ. ΤΣΜΕΔΕ), ενώ τον Ιούλιο του 2021 έχει προγραμματιστεί η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας για τις συντάξεις γήρατος των ελεύθερων επαγγελματιών (τ. ΟΑΕΕ), των νομικών (τ. ΤΑΝ) και των δημοσιογράφων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
      Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και έμπειρα στελέχη του e-ΕΦΚΑ, οι επόμενες φάσεις θα κρίνουν και την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς απαιτούνται ακόμη πολλά βήματα να γίνουν, ώστε για παράδειγμα να ψηφιοποιηθεί το ασφαλιστικό ιστορικό του κάθε ασφαλισμένου, κυρίως αν προέρχεται από ταμεία που είτε οι φάκελοι βρίσκονται στοιβαγμένοι σε κούτες, είτε τα μηχανογραφικά τους συστήματα δεν μπορούν να διασυνδεθούν με κεντρικές υπηρεσίες του δημοσίου.
      Και βέβαια, το μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα παραμένει η έκδοση των παλαιών εκκρεμών συντάξεων. Στο τέλος Μαΐου, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι μάλιστα ακούνε με αγανάκτηση τις εξαγγελίες για σύνταξη σε μία μέρα. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 163.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 101.000 για επικουρική βρίσκονται σε αναμονή.
Αναδημοσίευση από euro2day.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: