Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΠΟΕΔΗΝ: Διαφωνούμε με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο στη Βουλή που συστήνει άλλη μία Ανώνυμη Εταιρεία στο ΕΣΥ

       Κληθήκαμε με τηλεδιάσκεψη στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά λόγω τεχνικού κωλύματος δεν μπορέσαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για την Σύσταση Οργανισμού Διασφάλισης της ποιότητας στην υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.ΠΥ. Α.Ε.).
      Είναι αυτονόητη η διαφωνία της ΠΟΕΔΗΝ στη Σύσταση άλλης μία Ανώνυμης Εταιρείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που στόχο έχει την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του.
      Είναι η τρίτη Ανώνυμη Εταιρεία που θα λειτουργεί στο ΕΣΥ αλλοιώνοντας το Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του. Η ΑΕΜΥ ΑΕ (λειτουργεί το Νοσοκομείο Σαντορίνης), το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε. και τώρα ο Ο.ΔΙ.ΠΥ. Α.Ε.
      Οι παθογένειες του συστήματος δεν δημιουργούνται από την έλλειψη Αξιολόγησης ή συντονισμού που υποτίθεται θα αναλάβει η νέα Ανώνυμη Εταιρεία. Εξάλλου οι υπηρεσίες συντονίζονται από το Υπουργείο, τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τους Φορείς. Οι παθογένειες δημιουργούνται από την έλλειψη χρηματοδότησης (Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στο χαμηλότερο ποσοστό 5% του ΑΕΠ από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και την υποστελέχωση (40000 οι κενές οργανικές θέσεις).
      Τα Νοσοκομεία έχουν 1 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Απρίλη. Πως λοιπόν να επενδύσουν σε εξοπλισμό και υποδομές;
Ήδη ψηφίστηκε η μετατροπή του νέου Νοσοκομείου της Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που την ανέγερσή του θα την αναλάβει το Ίδρυμα Νιάρχος.
       Έγινε προκήρυξη 365 γιατρών με μπλοκάκι, με 2000 μισθό το μήνα αφορολόγητα, ακατάσχετα που εάν δινόταν τα ίδια χρήματα σε γιατρούς επικουρικούς ή μόνιμους σίγουρα θα υπήρχε ενδιαφέρον για κάλυψη των κενών.
      Επαναφέρει τους εργολάβους σε Νοσοκομεία με μία ασαφή διάταξη που δίνει παράταση μέχρι 30/9/2020 και με οδηγίες που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας προς τις διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι να επαναφέρουν τους εργολάβους.
       Η Δημόσια Υγεία είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό που παρέχεται δωρεάν στους πολίτες και όχι προϊόν εμπορεύσιμο.
Να θυμίσουμε για άλλη μία φορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για Ένταξη στα ΒΑΕ, την αύξηση των μισθών και νυκτερινών και αργιών.
       Η χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου διαίρεσε, δίχασε το προσωπικό των Νοσοκομείων και χάλασε το κλίμα ενότητας και συνεργασίας που υπήρχε που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
       Η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει τις συμβάσεις για ενάμιση μήνα μέρους του επικουρικού προσωπικού. Αυτό είναι κοροϊδία καθ’ ότι η παράταση είναι για λίγες ημέρες και όχι για όλες τις ειδικότητες Επικουρικών (Διοικητικό, Τεχνικό, Προσωπικό ιατρικής υπηρεσίας κλπ). Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για την τύχη των άλλων συμβασιούχων.
     Η πρότασή μας είναι για άμεση ψήφιση μετατροπής των Συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου.
Κατόπιν αυτού διαφωνούμε με το Νομοσχέδιο.

Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: