Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Οι κυβερνητικές απαντήσεις στα αιτήματα της προχθεσινής κινητοποίησής μας, στα πλαίσια της οποίας, παρά την ΠΑΝΔΗΜΙΑ η κυβέρνηση ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ τα ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ της για την ΥΓΕΙΑ και τούς ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

       Απολύσεις ΣΟΧ- επαναφορά Εργολάβων, ομηρεία Συμβασιούχων, Ιδιώτες Ιατροί στο ΕΣΥ συνέχιση Αναστολών, τέλος η Μονιμότητα. Το «Νέο ΕΣΥ» της Κυβέρνησης Ν.Δ….
      Η προχθεσινή συνάντηση του κ. Πλεύρη με αντιπροσωπείες της ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ, στα πλαίσια της σχετικής κινητοποίησής μας,  ήταν αποκαλυπτική όχι μόνο των σχεδίων, αλλά και των αποφάσεων της Κυβέρνησης της Ν.Δ, για το «Νέο ΕΣΥ» που αποτελεί Προγραμματική προεκλογική της Δέσμευση.
       Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο κος Πλεύρης με μεθοδικότητα και ΑΠΟΛΥΤΗ ειλικρίνεια ξεδίπλωσε τις αποφάσεις και τα σχέδια της Κυβέρνησης για το ΕΣΥ, με ορίζοντα δε νομοθέτησης το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Ο Υπουργός ήταν κάθετος και αδιάλλακτος σε όλα τα θέματα λέγοντας ότι αυτή είναι η πολιτική μας και θα την εφαρμόσουμε. Αναλυτικά:
         Ξεκαθάρισε με ΣΑΦΗΝΕΙΑ ότι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Κυβέρνησης είναι να τεθεί ΤΕΛΟΣ στις Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΟΧ) και  στις υποστηρικτικές Υπηρεσίες να επανέλθουν «οι καλοί Εργολάβοι». Για να μην υπάρξουν προβλήματα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών μπορούν να δοθούν παρατάσεις (έως 3 μήνες). Στη παρατήρηση ότι παρά την δέσμευση του και στη Βουλή αλλά και στη ΠΟΕΔΗΝ για την επαναφορά του Θεσμικού πλαισίου για Προκηρύξεις για ΣΟΧ, δεν έχει νομοθετηθεί τίποτα σχετικό, δεν απάντησε. Κατανοητό το γιατί….
     Ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτα στη σχετική Μοριοδότηση για τους Επικουρικούς- ΟΑΕΔ-Ιδιωτικό- Αθμια, όσον αφορά τις Προκηρύξεις, ενώ με ΣΑΦΗΝΕΙΑ δήλωσε ότι «οι παρατάσεις Επικουρικών θα δίνονται όσο υπάρχουν οι ανάγκες της Πανδημίας» αποσυνδέοντας τες από τις επικείμενες Προκηρύξεις. 
     Για την προκήρυξη των 4000 θέσεων (Νοσηλευτικό Προσωπικό..) επανέλαβε το γνωστό “τροπάριο” που εδώ και δύο χρόνια λέει το υπουργείο και η κυβέρνηση, ότι έχει γίνει η κατανομή ανά νοσοκομείο και η προκήρυξη θα σταλεί στο επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Εσωτερικών  για έγκριση. Έχουμε δρόμο ακόμη για το ΑΣΕΠ (από το φθινόπωρο λένε τα ίδια…).
    Όσο δε αφορά τους Υγειονομικούς σε Αναστολή ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ότι: «Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του πρόταση στη Κυβέρνηση είναι να αποτελεί το Εμβόλιο τυπικό προσόν για να εργάζεται κάποιος στο ΕΣΥ. Εάν γίνει δεκτό θα υπάρχει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ώστε μετά τις 31/3 να τεθούν εκτός ΕΣΥ. Εάν όχι, θα συνεχίσουν, με νέα τρίμηνη παράταση, να παραμένουν εκτός ΕΣΥ μέχρι να λήξει η Πανδημία». Είναι πλέον σε όλους κατανοητό ότι η Κυβέρνηση εμμένει στην Απόφαση της να συνεχίσουν εκτός ΕΣΥ οι συνάδελφοι που είναι σε Αναστολή, είτε με παρατάσεις είτε με νομοθετική λύση. Στις επίμονες ερωτήσεις για το ποια επιστημονική επιτροπή έχει εισηγηθεί αυτά τα μέτρα για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει. Κατανοητό το γιατί..
        Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε για μια ακόμα φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει νέα μέτρα που οδηγούν στην διεύρυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις τσέπες των πολιτών και να διευρύνει την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ. Ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει νομοθετήσει και θα έχει προχωρήσει στην είσοδο ιδιωτών ιατρών στα Νοσοκομεία, στην διεύρυνση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και την προώθηση των ιδιωτικών χειρουργείων.        Τέλος ήταν ξεκάθαρος ότι η μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση πρέπει να αλλάξει και θα υπάρξουν σχετικές παρεμβάσεις.
      Δεν απάντησε στο αίτημα για την ένταξη των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ενώ για τις περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα ανέφερε ότι στην φιλοσοφία του, χωρίς να ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ,  είναι να μην βρεθεί κανένας εργαζόμενος σε χειρότερη θέση και αυτό θα αναφέρει στην συζήτηση που θα κάνει με την σχετική επιτροπή του υπ. Οικονομικών.
       Είναι προφανές λοιπόν, ότι η κυβέρνηση προχωρά τις αντεργατικές της πολιτικές και το υγειονομικό κίνημα πρέπει να οργανώσει ένα μαζικό κίνημα αντίστασης, απέναντι  σ΄αυτές  τις επιλογές της κυβέρνησης στην υγεία και όχι μόνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: