Την μείωση του χρόνου απονομής του εφάπαξ στις 90 ημέρες το μέγιστο στον ιδιωτικό τομέα και την χορήγησή του ταυτόχρονα με την κύρια σύνταξη στο Δημόσιο προωθεί ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής (και η ταλαιπωρία) των ασφαλισμένων.
Το σχέδιο επίσπευσης των απονομών προβλέπει πως για το δημόσιο τομέα, η απονομή του θα γίνεται τον επόμενο μήνα από την έκδοση της σύνταξης μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) εντός του 2022.
Από την στιγμή που θα υπολογίζεται δηλαδή το ποσό της σύνταξης, θα «βγαίνει» και το δικαιούμενο εφάπαξ, το οποίο θα πιστώνεται στον λογαριασμό του δικαιούχου δημοσίου υπαλλήλου μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Αντίθετα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η αναμονή δεν θα ξεπερνά τις 90 ημέρες.
Ηδη στις απλές περιπτώσεις συνταξιοδότησης, όπου οι υπάλληλοι έχουν όλα τα χρόνια ασφάλισης στο Δημόσιο χωρίς διαδοχική ασφάλιση εκτός Δημοσίου η απονομή του εφάπαξ είναι εύκολη και γρήγορη υπόθεση και συνήθως ολοκληρώνεται εντός 2-3 μηνών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ μειώθηκε κατά περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο, με τον αριθμό που παραμένει σε εκκρεμότητα περισσότερους από 3 μήνες στο Δημόσιο, να φτάνει μόλις τα 5.930, παρά την «έκρηξη» αιτήσεων συνταξιοδότησης που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά.
Συνολικά το 2021 καταβλήθηκαν σχεδόν 30.000 εφάπαξ σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Τι αλλάζει στο εφάπαξ των επαγγελματικών ταμείων
Σχέδιο φορολογήσης των εφάπαξ των επαγγελματικών ταμείων εκπονεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς θεωρεί αδικία το να είναι το εφάπαξ των επαγγελματικών ταμείων αφορολόγητο, παρότι αποτελεί εισόδημα. Αντίθετα το εφάπαξ που δίδουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία φορολογείται.
Την επιβολή του νέου φόρου προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακλόγλου «η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα αλλά σε αρχές, κανόνες, πραγματικές ανάγκες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Σε όλο τον κόσμο ο κανόνας είναι ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία προσφέρουν κυρίως συμπληρωματικό μηνιαίο εισόδημα – δηλαδή, σύνταξη. Στην Ελλάδα, ο σχεδόν καθολικός κανόνας είναι η παροχή αποκλειστικά εφάπαξ. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει».
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, εντός του τρέχοντος εξαμήνου θα διεξαχθεί διάλογος, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου