Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Αχαΐα: Πώς θα μείνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία;

     Το υπουργείο προσανατολίζεται στην επανεξέταση συνολικά των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και παράλληλα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς.
     Η αποψίλωση του ΕΣΥ από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που ανταποκρίνεται στις δελεαστικές προτάσεις του εξωτερικού και κυρίως της Κύπρου, έχει θέσει σε εγρήγορση την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ηδη συζητά και προτείνει αλλαγές για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ αλλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες.
    Η «Π» ανέδειξε προ ημερών τη μαζική αποχώρηση γιατρών από τον «Αγιο Ανδρέα». Θέμα που έλαβε πανελλήνια διάσταση και συζητήθηκε εκτενώς. Ανάλογες αποχωρήσεις σημειώνονται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Από την άλλη οι προκηρύξεις των θέσεων που γίνονται δεν βρίσκουν άμεση ανταπόκριση.
Το σαββατοκύριακο προγραμματίζεται συνάντηση των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα αυτό.
     Το υπουργείο προσανατολίζεται στην επανεξέταση συνολικά των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και παράλληλα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς. Από τις πρώτες προτάσεις που έχουν ακουστεί είναι η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλο προσωπικό του ΕΣΥ με στόχο έξτρα οικονομικές απολαβές. Αντίστοιχα να δοθεί η ίδια δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς.
Αυτό όμως είναι εφικτό και υπό ποιες συνθήκες;
ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
     Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, απαντώντας στο σχετικό μας ερώτημα ξεκινάει με την επισήμανση ότι «οι γιατροί της χώρας μας έχουν πάρα πολλές δελεαστικές, οικονομικά, προτάσεις εργασίας για το εξωτερικό και κυρίως από την Κύπρο. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να παρουσιάσει ένα αντίστοιχο ελκυστικό πακέτο ώστε να μπορέσει ανακόψει τη διαρροή του επιστημονικού μας προσωπικού. Αυτό όμως για να συμβεί πρέπει να μελετηθεί σωστά και να βρει τη χρυσή ισορροπία» και εξηγεί:
     «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αδικηθούν οι γιατροί του ΕΣΥ που πρόσφεραν και προσφέρουν υπερεργασία στην πανδημία και μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταμειφθεί γι’ αυτό το έργο τους. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι απαραίτητη για τους πολίτες που περιμένουν σε λίστες αναμονής. Αυτό πρέπει να το δούμε θετικά. Από κει και πέρα θα πρέπει να εγκαταλείψουμε κάποια θέσφατα που έχουμε ως ιατρικός κλάδος. Για παράδειγμα, η πλήρως και αποκλειστική απασχόληση είναι ένα θέμα που πρέπει να επανεξετάσουμε σε νέα βάση. Από την άλλη οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούσαν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία να χειρουργούν αλλά αυτό πρέπει να γίνει με λειτουργικούς κανόνες ώστε να μην θιχτούν οι συνάδελφοι του ΕΣΥ. Επίσης πιστεύω ότι είναι καλό να μπορεί ένας ιδιώτης γιατρός να καλύπτει το κενό της ειδικότητάς του που υπάρχει σε ένα Κέντρο Υγείας».
    Παράλληλα η κ. Μαστοράκου πιστεύει ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την οποία θα πρέπει να παραπέμπεται ο ασθενής στο νοσοκομείο. «Αναγκαία η παραπομπή των ασθενών μέσα από την πρωτοβάθμια φροντίδα ή το ΕΚΑΒ. Αυτό θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία μας και θα τους επιτρέψει να ασκήσουν τον δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο ρόλο τους».
ΖΙΑΖΙΑΣ: «ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ» 
    «Αν εφαρμοστούν αυτά που λέγονται θα έχουμε την κατάργηση του ρόλου και του χαρακτήρα των νοσοκομείων και η δημόσια περίθαλψη θα επιστρέψει δεκαετίες πίσω» μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Δημήτρης Ζιαζιάς.
     Ο ίδιος καταθέτει την άποψη ότι «ειδικά με τη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία το υπουργείο επιχειρεί να εξαγοράσει τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος. Η λύση στις μεγάλες λίστες αναμονής των πολιτών έχει περιγραφεί πολλές φορές. Κι αυτή είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η πλήρης στελέχωση του συστήματος».
    Σε ότι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να ανακοπεί το κύμα αποχώρησης των γιατρών από το ΕΣΥ, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τονίζει: «Απαιτείται συνολική δέσμη μέτρων. Κι αυτή πρέπει να ακουμπάει το μισθολογικό, τη δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης και τις εργασιακές σχέσεις. Οσο αυτά δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα θα διογκώνεται περαιτέρω».
Μαρίνα Ριζογιάννη pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: