Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Νεοσυνταξιούχοι: Το παράλογο του να βγεις στη σύνταξη σε αυτή τη χώρα

       Η είδηση ποικίλει: «Τσεκούρι στις συντάξεις», «Καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων», «Τα μυστικά για ταχύτερη έκδοση της σύνταξης», «150.000 συντάξεις δεν έχουν ακόμα απονεμηθεί»… Στην Ελλάδα του 21 αιώνα, το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, με εύρος συντάξεων από 360 έως 1000 ευρώ.
     Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, το πόση σύνταξη αλλά και το πότε… Στρατιές εργατολόγων, ενημερώνουν υπεύθυνα για το πότε συμφέρει να βγει κάποιος στην σύνταξη, τι σημαίνουν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πόσο θα κοστίσει η αγορά των πλασματικών ετών για να δικαιούται να βγει, που στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν «πόσο μπορεί να αντέξει κανείς χωρίς χρήματα», πόσο με το 70% των αποδοχών του, που στο μεταξύ έχει γίνει φιλοδώρημα φορολογημένο κατά 24% και πότε θα πάρει το εφάπαξ για να ξεχρεώσει την εξαγορά των πλασματικών χρόνων ή και τα δανεικά που στο μεταξύ έχει χρειαστεί, περιμένοντας μια τριετία για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών.
      Δεν αρνείται κανείς ότι το αναμενόμενο πάρκο του Ελληνικού δεν είναι σπουδαίο έργο, αλλά η μηχανοργάνωση του κρατικού μηχανισμού και η ενδοεπικοινωνία των υπηρεσιών του είναι σπουδαιότερη. Γιατί δεν νοείται από τη μία πλευρά να προβάλλεις την ανακαινισμένη πινακοθήκη-αναμφισβήτητα σπουδαίο έργο για τον πολιτισμό- και στο διπλανό πλάνο τα στιβαγμένα σε υπόγεια δικαιολογητικά των συντάξεων να ξεχειλίζουν μέσα σε φθαρμένους φακέλους που διακινούνται με καρότσια του σούπερ μάρκετ και λογικά κάποια απ’ αυτά παραπέφτουν ή και χάνονται (25.000 κατά δήλωσιν!).
      Συμπέρασμα: Για να βγεις στην σύνταξη σε αυτήν την χώρα πρέπει να έχεις αποταμιεύσεις, να είσαι ευκατάστατος, να μπορείς να αυτοχρηματοτοδοτηθείς για τα τρία τουλάχιστον χρόνια αναμονής, να μην σε επιβαρύνουν άλλο υποχρεώσεις, δάνεια που απέκτησες στην περίοδο της κρίσης, ή να μην έχεις το καθήκον να χρηματοδοτήσεις την ανεργία των δικών σου παιδιών. Διαφορετικά, είσαι υποχρεωμένος να παραμείνεις ως τα 67 σου, γιατι ο μισθός είναι καλύτερος από την σύνταξη, πιο σίγουρος ή… «ως τότε έχει ο Θεός».
     Προ ημερών ακούστηκε ότι το ελληνικό κράτος πιέζεται από τους θεσμούς να επιστρέψει όσα χρωστάει σε ιδιώτες από τις περικοπές των συντάξεων και να απονείμει όλες τις καθυστερούμενες συντάξεις γιατί τα ποσά αυτά αυξάνουν το Ελληνικό χρέος. Μέχρι να την αισθανθεί το ελληνικό κράτος αυτή την πίεση και να αποφασίσει να πραγματώσει την υπόσχεση πως «οι συντάξεις θα εκδίδονται ηλεκτρονικά σε μία ημέρα», οι συνταξιούχοι μπορούν να απολαμβάνουν το πάρκο του Ελληνικού, την ανακαινισμένη πινακοθήκη και άλλα παρόμοια (και αυτό εφόσον υπάρχει πρόβλεψη για απρόσκοπτη και ασφαλή περιήγηση των ηλικιωμένων) ελπίζοντας στην βοήθεια των παιδιών τους ή στο «Έχει ο Θεός».
     Επειδή όμως το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας κρίνεται και από τον σεβασμό που δείχνει προς τους αδύναμους και ηλικιωμένους , οι «αρμόδιοι» ας φροντίσουν να είναι η Ελλάδα μια πολιτισμένη χώρα!
Εβίνα Τσακίρη δικηγόρος, γράφει στο NEWS 24/7

Δεν υπάρχουν σχόλια: