Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ της ΠΟΕΔΗΝ ΕΝΑΝΤΙΑ στα ΥΠΟΥΛΑ και ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ για την ΥΓΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Διαδηλώσαμε μαχητικά για την Υγεία, αλλά ο «ειλικρινής» υπουργός επέμεινε ιδιωτικά και αυταρχικά.

        Κολλημένος με τις αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη συνάντησή του με τις αντιπροσωπείες των ομοσπονδιών  (ΠΟΕΔΗΝ)  και  (ΟΕΝΓΕ) , που κάλεσαν σήμερα πανελλαδική 24ωρη απεργία κι ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο είχε κλείσει από τους διαδηλωτές απεργούς.
       Οι «ήρωες των νοσοκομείων» συγκεντρώθηκαν μαζικά στην πλατεία Μαβίλη από νωρίς το πρωί και ξεκίνησαν μια μεγάλη πορεία, με τα συνθήματά τους να αντηχούν σε όλο το κέντρο της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πριν αυξημένη ήταν συμμετοχή στην απεργία. Περνώντας από τη βουλή οι απεργοί κατέληξαν στο υπουργείο Υγείας, με τα πανό των ομοσπονδιών μπροστά και τα πανό των σωματείων των νοσοκομείων να ακολουθούν. Μαζική ήταν η συμμετοχή των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (καθαριότητα κλπ.) που η κυβέρνηση προγραμματίζει να απολύσει μετά τις 31 Μαρτίου, που λήγουν οι συμβάσεις τους για να βάλει μέσα ιδιωτικές εταιρείες-εργολάβους (οι συμβασιούχοι υπολογίζονται σε πάνω από 7.000 πανελλαδικά!). Στην πορεία συμμετείχαν και υγειονομικοί μη εμβολιασμένοι, που έχουν τεθεί σε πολύμηνη αναστολή εργασίας με τον πέλεκι της απόλυσης να κρέμεται μετά τις 31/3.
     Η συνάντηση των αντιπροσωπειών των ομοσπονδιών με τον Θ. Πλεύρη ήταν αποκαλυπτική, καθώς ο υπουργός φόρεσε το προσωπείο του «ειλικρινή», που λέει την κυβερνητική πολιτική και δεν την κρύβει… Έτσι υπεραμύνθηκε των αλλαγών που προετοιμάζει η κυβέρνηση στο ΕΣΥ και που το μετατρέπει ολοκληρωτικά σε σύστημα ΣΔΙΤ με ιδιωτικοποιημένη λογική. Χαρακτηριστική η πρόταση για λειτουργία απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων με ιδιωτικά κριτήρια και αμοιβή στα νοσοκομεία, ακόμα και με ιδιώτες γιατρούς που θα έρχονται να χρησιμοποιούν τις υποδομές! Φυσικά οι ασθενείς θα πληρώνουν αδρά γι’ αυτές τις υπηρεσίες, άρα και τυπικά τέλος στην δωρεάν υγεία. Ο Θ. Πλεύρης ισχυρίστηκε μάλιστα στους συνδικαλιστές πως υπάρχει ψηφισμένος νόμος γι’ αυτά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν εφαρμόστηκε… Σχετικά με τις συνολικές προτάσεις για το «νέο ΕΣΥ» είπε πως θα κατατεθούν οι «προτάσεις» της κυβέρνησης και θα πραγματοποιηθεί «διάλογος».
      Ο «ειλικρινής» υπουργός δεν είχε τίποτα να πει για τα αιτήματα των εργαζόμενων για αυξήσεις μισθών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ή για τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα για φραγμούς στις ιατρικές ειδικότητες. Όσο για τις απολύσεις των συμβασιούχων ξεκαθάρισε κυνικά πως πολιτική της κυβέρνησης είναι να δοθούν οι δουλειές σε εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης, αλλά μπορεί να δοθεί μικρή παράταση στους νυν εργαζόμενους μέχρι να προχωρήσουν οι αναθέσεις. Για τους μη εμβολιασμένους, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως η δική του θέση είναι πως εργαζόμενος μη εμβολιασμένος δεν μπορεί να βρίσκεται στο ΕΣΥ, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, αφήνοντας ένα παράθυρο παράτασης της σημερινής, έτσι κι αλλιώς απαράδεκτης, κατάστασης των αναστολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: