Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Συντάξεις: Το σχέδιο για να εκκαθαριστούν 67.000 εκκρεμείς σε 70 ημέρες.....;;;;;;;;

      Στην απόδοση περίπου 67.000 ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που εκκρεμούν από το 2019 έως και σήμερα αναμένεται να προχωρήσει ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έως το τέλος του καλοκαιριού, αποπληρώνοντας στους συνταξιούχους 175 εκατ. ευρώ.
     Η απόδοση των κύριων συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων αναδρομικών προς τους ασφαλισμένους με τη νέα μέθοδο των «συντάξεων εμπιστοσύνης» αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, καθώς είναι το βασικότερο προαπαιτούμενο σε εκκρεμότητα για να λάβει η χώρα τη τελευταία δόση, ύψους 748 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
     Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει στη διάθεσή της η Realnews:
  •  Έως το τέλος Μαΐου ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων του 2019 είναι 2.400 και οι συντάξεις αναμένεται να αποδοθούν στους δικαιούχους έως το τέλος Ιουνίου. Οι εκκρεμείς αυτές αιτήσεις ανέρχονται στο 1,5% του συνόλου των αιτήσεων (166.000) που υποβλήθηκαν το 2019.
  • Έως το τέλος Ιουλίου θα αποδοθούν οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά σε 14.100 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση το 2020, ενώ οι εξαιρετικά περίπλοκες περιπτώσεις θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για το 9% του συνόλου των 163.590 αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2020.
  • Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων μηνών, Ιούλιο και Αύγουστο, θα αποδοθούν οι συντάξεις σε 43.300 δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση το 2021, ήτοι το 22% περίπου από τις 200.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι.
     Ταυτόχρονα, έως το τέλος του καλοκαιριού θα καταβληθεί προσπάθεια από τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ να οριστικοποιηθούν και 7.200 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου φέτος.
      Συνολικά, το πρώτο δίμηνο του έτους κατέθεσαν αίτηση 35.158 συνταξιούχοι και σε εκκρεμότητα παραμένουν μόνο 7.200. Οι 67.000 ασφαλισμένοι θα λάβουν «συντάξεις εμπιστοσύνης», οι οποίες θα εκδοθούν με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στο σύστημα ΑΤΛΑΣ και τις δηλώσεις των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης.
     Με τον νέο τρόπο, τα έγγραφα δεν θα ελέγχονται εκ των προτέρων από τον e-ΕΦΚΑ, αλλά θα διασταυρώνονται εκ των υστέρων σε διάστημα έως και 10 ετών, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα η σύνταξη και τα αναδρομικά στον ασφαλισμένο που βρίσκεται σε πολύμηνη αναμονή.
Επικουρικές
     Αμέσως μετά την έκδοση των κύριων συντάξεων, εντός Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση 92.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων και περίπου 5.000 εφάπαξ.
Για τις νέες αιτήσεις από τον Απρίλιο του 2022, καθιερώνεται προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος. Σημειώνεται ότι, μόνο τον Μάιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ολοκλήρωσαν 30.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον διοικητή του ταμείου, Παναγιώτη Δουφεξή.
Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews
 Της ΑΡΓΥΡΏΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ  enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: