Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ακάλυπτη η Δυτική Ελλάδα από ψυχιατρικές δομές: Χωρίς φροντίδα οι ψυχικά πάσχοντες

 Την ίδια ώρα λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, όπου παραχωρήθηκε η παραπάνω συνέντευξη Τύπου, συνεδρίαζε στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών η Επιτροπή για την ψυχική υγεία της Δυτικής Ελλάδας.

Τα όσα ειπώθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής που είναι ψυχίατροι της Δυτικής Ελλάδας, ήταν άκρως αποκαλυπτικά. Οι ψυχικά πάσχοντες της περιφέρειάς μας είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους. Η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών καλείται να καλύψει τις κάθε είδους ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απαράδεκτη εικόνα με τα δεκάδες ράντζα που κατακλύζουν καθημερινά τους διαδρόμους της Κλινικής.

Οταν στην Αχαΐα το ποσοστό των ακούσιων νοσηλειών φτάνει το 87,4%, όταν ο μέσος όρος της χώρας είναι 43,5% και της Ευρώπης 20% εύκολα αιτιολογείται η παραπάνω επισήμανση.

«Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική γι’ αυτό και σημάναμε ”συναγερμό” σε επίπεδο περιφέρειας» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, που ανέλαβε και την πρωτοβουλία σύστασης της Ψυχιατρικής Επιτροπής.

Χθες στη σύσκεψη συμμετείχαν ψυχίατροι και των τριών νομών, με στόχο την αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε επίπεδο περιφέρειας. «Τα αποτελέσματα θα τα έχουμε σύντομα και βάσει αυτών θα διεκδικήσουμε αυτό που έχει ανάγκη η περιφέρειά μας» πρόσθεσε η κ. Μαστοράκου.


Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

ΕΣΥ σε κατάρρευση: Κατσαρίδες, υγρασία, απαξίωση και εκμετάλλευση στο νοσοκομείο Άμφισσας (Photos)

Γραφική έχει καταντήσει η φράση «τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας» που δυστυχώς αποτυπώνει την άθλια καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ. Κινδυνεύοντας, λοιπόν, να χαρακτηριστούμε γραφικοί από τους γνωστούς άγνωστους που απαξιώνουν κάθε προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας αναδεικνύουμε το τι συμβαίνει στο νοσοκομείο Άμφισσας, το μοναδικό στον νομό Φωκίδας. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει.

Το υποστελεχωμένο νοσοκομείο στέλνει τα γνωστά «εντέλλεσθε» στους αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν στο κέντρο υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία αντίστοιχα 20 και 50 χιλιόμετρα μακριά, χωρίς καν να τους πληρώνει τα οδοιπορικά. Μάλιστα, νεαροί στην πλειοψηφία τους γιατροί καλούνται να περιθάλψουν βαριά περιστατικά χωρίς να έχουν την απαιτούμενη εμπειρία, ρισκάροντας έτσι –χωρίς την θέλησή τους- την ομαλή έκβαση της υγείας των ασθενών. Ο κύριος υπουργός φυσικά κωφεύει και θεωρεί όποιους αναδεικνύουν την πληθώρα προβλημάτων έναν «στενό πυρήνα αριστερών γιατρών».
Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους
Επειδή ως λαός λατρεύουμε τους αριθμούς δείτε αυτό: για 17 θέσεις ιατρών που καλούνται να εφημερεύουν με εντέλλεσθε στο νοσοκομείο, υπάρχουν μόνο 8. Πώς άλλωστε να έρθει κάποιος αγροτικός όταν ξέρει τις επικρατούσες συνθήκες. Βέβαια, πώς να έρθουν και οι ασθενείς θα σας πούμε εμείς όταν οι συνθήκες εφημέρευσης είναι κάτι παραπάνω από άθλιες.

Με μια γρήγορη βόλτα στα δωμάτια θα δει κανείς σπασμένα σιφόνια και ποικιλία εντόμων και τρωκτικών να αναδύονται από μέσα, κατσαρίδες αράχνες και άλλα. Θα δει δωμάτια με ετοιμόρροπους τοίχους από την υγρασία, που στοιχίζουν ακόμα και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Θα αντικρύσει μια εικόνα εγκατάλειψης. Θα δει τα κλιματιστικά που δεν έχουν συντηρηθεί και δεν δουλεύουν σωστά παρά τον καύσωνα. Θα δει κρεβάτια παλιά με σημάδια που μαρτυρούν την παλαιότητά τους και φυσικά την ακαταλληλότητά τους. Αυτά και άλλα πολλά.

Βέβαια τα ζητήματα δεν τελειώνουν εδώ. Φανταστείτε πως πολλές φορές το βραδινό φαγητό βρίσκετε στον πάγκο της κουζίνας από το μεσημέρι. Εικόνες και δεδομένα που κάνουν τους ανθρώπους να ντρέπονται που είναι γιατροί στην Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από: documentonews.gr

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Η τροπολογία για τις παρατάσεις του ΥΥΚΑ που περιλαμβάνει ΣΟΧ, ειδικευόμενων Νοσηλευτών, εργαζόμενοι στις κινητές μονάδες και σε δομές ψυχικής υγείας

Η τροπολογία για τις παρατάσεις του ΥΥΚΑ

Ο Πρόεδρος του Σωματείου μας στο PATRA TV

 


ΠΟΕΔΗΝ: Ενημέρωση για τις διαδοχικές συναντήσεις της ΠΟΕΔΗΝ στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

 ΑΘΗΝΑ 28/6/2024

ΑΡ. ΠΡΩΤ.2197

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 27/06/2024

Χθες Πέμπτη 27/6/2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας. Είχαμε διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών και θέσαμε τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης.
Στο Υπουργείο Εργασίας συναντηθήκαμε με τη Γενική Γραμματέα κα Άννα Στρατινάκη αρμόδια για ζητήματα ΔΥΠΑ και τον Γενικό Γραμματέα κο Νίκο Μηλαπίδη αρμόδιο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Στην κα Στρατινάκη θέσαμε το ζήτημα της άρσης των μισθολογικών αδικιών σε βάρος των 2800 συναδέλφων του προγράμματος των 4000 μέσω ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ)
Ζήτησε περαιτέρω διευκρινιστικά στοιχεία που θα της δοθούν. Μας είπε ότι θα συζητηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς και τη ΔΥΠΑ για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να αρθούν μισθολογικές αδικίες.
Στον κο Μηλαπίδη θέσαμε το μείζον ζήτημα της ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με όλη την επιχειρηματολογία που έχουμε αναπτύξει και στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης καθότι συνάδελφοι ίδιων επαγγελμάτων που προέρχονται από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι, εν αντιθέσει με τους παλαιότερους που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου που δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Παρότι τώρα έχουμε κοινό ασφαλιστικό φορέα του ΕΦΚΑ.
Επίσης θέσαμε την κατάργηση του 62ου έτους της ηλικίας στην περίπτωση που οι υγειονομικοί, που είναι εκατοντάδες, συμπληρώνουν 40 χρόνια υπηρεσίας. Επίσης ζητήσαμε να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος για τους συναδέλφους που προσλαμβάνονται μετά το 2011 ή όσοι παλαιότεροι επιλέγουν ασφαλιστικό φορέα το πρώην ΙΚΑ σχετικά με την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Δεν φαίνεται από τις απαντήσεις του Γενικού Γραμματέα ότι είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ούτε να καταργηθεί το 62ο έτος της ηλικίας σε περίπτωση συμπλήρωσης 40 ετών υπηρεσίας για δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αντιθέτως για τα διευκρινιστικά στην ένταξη στα ΒΑΕ συναδέλφων που δικαιούνται ζήτησε εγγράφως διευκρινήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ που θα δοθούν στο Υπουργείο.
Στο Υπουργείο Οικονομικών συναντηθήκαμε με τη Γενική Γραμματέα κα. Παυλίνα Καρασιώτου.
Θέσαμε τα αιτήματα της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας, των προσλήψεων προσωπικού, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την εκδίωξη των εργολάβων αφού στοιχίζουν στο κράτος τα διπλά χρήματα, την αύξηση των μισθών, του ωρομισθίου, την άρση των αδικιών και διαχωρισμού στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, την άμεση αναθεώρηση της απόφασης για τις Προνοιακές Μονάδες, την αναδρομική χορήγηση του Επιδόματος στα Νοσοκομεία του Υπουργείου Παιδείας, Εθνικής Άμυνας. ΟΑΕΔ την μείωση στα δύο χρόνια του χρόνου προαγωγής στα μισθολογικά κλιμάκια των ΔΕ, ΥΕ.
Παραδέχθηκε ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας υπολείπονται 1,5 – 2 μονάδες σε σχέση με το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Χωρών.
Είπε ότι ο Δημοσιονομικός χάρτης είναι συγκεκριμένος και δεν μπορεί να δεσμευθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2025 που τώρα συντάσσεται μπορεί να επιλύσει κάποια από τα μισθολογικά αιτήματά μας.
Για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας είπε ότι μπορούμε να κάνουμε εκ νέου ένσταση αλλά επειδή εκκρεμεί η αναθεώρηση των Αποφάσεων άλλων Υπουργείων δεν γνωρίζει εάν θα συζητηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΕΔΗΝ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της Απόφασης και ένταξη όλων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς.
Συνεχίζουμε τους αγώνες.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Η ανανέωση των συμβάσεων ΣΟΧ, ειδικευόμενων Νοσηλευτών, εργαζόμενοι στις κινητές μονάδες και σε δομές ψυχικής υγείας, μετακινήσεων κατατίθεται σήμερα στην Βουλή.

 ΑΘΗΝΑ 28/6/2024

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2200

ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

Συνάδελφοι,
Η ανανέωση των συμβάσεων ΣΟΧ, ειδικευόμενων Νοσηλευτών, εργαζόμενοι στις κινητές μονάδες και σε δομές ψυχικής υγείας, μετακινήσεων κατατίθεται σήμερα στην Βουλή σε σχετική διάταξη η οποία θα ψηφιστεί την Δευτέρα 1/7/2024 με αναδρομική ισχύ. Εντός της ημέρας θα υπάρξει ενημερωτικό σημείωμα προς τις Διοικήσεις για το θέμα αυτό από το Υπουργείο Υγείας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Η Χθεσινή Κινητοποίηση του Σωματείου μας

Η χθεσινή Κινητοποίηση του Σωματείου μας που αναδείξαμε με τον καλύτερο τρόπο την τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους Εργαζόμενους αλλά και τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Διοίκησης στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Σωματείου μας που σκοπό έχουν να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τους Εργαζόμενους για να μην συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.












Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Όλοι & Όλες ΣΗΜΕΡΑ στις 10:00 π. μ .στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στην ΠΥΛΗ του Νοσοκομείου ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ

 


Δημοσίευμα του pelop.gr σχετικά με την σημερινή μας Κινητοποίηση

Στην πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 27 Ιουνίου συμμετέχει ο “Ιπποκράτης” με συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη του Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” στις 10:00 π.μ. και μετέπειτα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση: “Σε αυτή την κινητοποίηση τίθενται και πάλι τα πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας για ένταξη στα ΒΑΕ, οι αυξήσεις των μισθών, η διόρθωση αδικιών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, η άρση των μισθολογικών αδικίων των 4000 συναδέλφων που εργάζονται με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η εκδίωξη των εργολάβων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Νοσοκομείο μας η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους είναι στο «κόκκινο». Κυρίως όμως στο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε άλλους κλάδους όπως στα Εργαστήρια, Μαίες/Μαιευτές, Διοικητικό προσωπικό, Οδηγοί κ.λπ.

Υπάρχουν Κλινικές όπως οι Παθολογικές που η στελέχωση στις βάρδιες είναι πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους. 2 Νοσηλεύτριες για 35 ασθενείς.

Κλινικές όπως η Καρδιολογική που αδυνατούν να βγουν οι βάρδιες, οι συνάδελφοι εκεί εργάζονται με 1 ρεπό την εβδομάδα και μεταφέρεται προσωπικό από άλλες Κλινικές για να καλύψει κάποιες βάρδιες. Πράγμα αδιανόητο που ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους και καταδεικνύει ξεκάθαρα την τραγικότητα της κατάστασης. Απότοκο της ζοφερής αυτής κατάστασης είναι οι συνάδελφοι να αδυνατούν να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια και πρόσφατα πάνω σε όλα αυτά είχαμε και το κερασάκι στην τούρτα, πριν λίγες μέρες παραιτήθηκε συναδέλφισσα λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας που επικρατούν.

Στην Ουρολογική έχουν απομείνει μόνο 3 συνάδελφοι για να καλύψουν όλες τις βάρδιες, πράγμα που είναι αδύνατον και φτάνουμε στο σημείο να είναι 1 Νοσηλεύτρια βάρδια για 15 και πλέον χειρουργημένους ασθενείς.

Στην Πλαστική Χειρουργική η ίδια κατάσταση. Στα Χειρουργεία έχουμε υπερεντατικοποιηση της εργασίας και ανεξέλεγκτη λειτουργία, εργαζόμενους που τους οφείλονται εκατοντάδες ημέρες ανάπαυσης και οφειλόμενες άδειες παλαιότερων ετών.

Όχι ότι στα υπόλοιπα Τμήματα/Κλινικές η κατάσταση είναι διαφορετική.

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό δεν αφορά μόνο το Νοσηλευτικό προσωπικό, αφορά και άλλους κλάδους, όπως ο κλάδος των Μαιών που σε σχέση με πέρυσι είναι 4 λιγότερες και μέχρι το τέλος του χρόνου επίκεινται ακόμη 3 συνταξιοδοτήσεις.

Στα Εργαστήρια το προσωπικό βαίνει διαρκώς μειούμενο. Συναξιοδοτήθηκαν 4 άτομα και επίκεινται άλλες 2 συνταξιοδοτήσεις χωρίς να έχει αντικατασταθεί κανένας.

Στους Οδηγούς μετά την τελευταία συνταξιοδότηση ενός συναδέλφου, οι εναπομείναντες 3 αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις βάρδιες.

Στη Διοικητική Υπηρεσία επίκεινται μέχρι τέλος του χρόνου τουλάχιστον 6 συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων, χωρίς να έχει προβλεφθεί μέριμνα για την αντικατάστασή τους.

Πάνω σε όλα αυτά τα δυσεπίλυτα προβλήματα έχουμε και τις ανάλγητες συμπεριφορές χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης από τη Νοσηλευτική Διεύθυνση σε σοβαρά προβλήματα υγείας συναδέλφων και όχι μόνο, που δεν λαμβάνονται υπόψη αλλά σαφώς αντανακλούν στην αποδοτικότητά τους και στην εν γένει ψυχολογία τους.

Επιπροσθέτως, έχουμε την ωμή παρέμβαση της Διοίκησης και συγκεκριμένα του Αναπληρωτή Διοικητή στα Συνδικαλιστικά δρώμενα προσπαθώντας να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Όπως και παρεμβάσεις ως προς την έκδοση του Προσωπικού Ασφαλείας στις απεργίες.

Ενός άλλου είδους παρέμβαση στα συνδικαλιστικά δρώμενα είχαμε και από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας όπου θεωρεί αδιανόητη τη μη συμμετοχή στην «υποβολιμαία αξιολόγηση» και προέβη αυτοβούλως σε μία προκλητική και άκρως εκδικητική (αρνητική αξιολογική κρίση) σε εργαζόμενους που συμμετέχουν στην Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση.

Καλούμε τη Διοίκηση αντί να προβαίνει σε αυτές τις τακτικές που δεν τιμούν κανένα να σκύψει πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων και των ασθενών επιδεικνύοντας τον ανάλογο ζήλο για την επίλυσή τους. Δεν θα ανεχτούμε άλλη τέτοιου είδους παρέμβαση και όπως το δηλώνουμε απερίφραστα πως δεν εκφοβιζόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε!


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ


ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ:


– ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ


– ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ


ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ


ΟΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΛΟΧΕΥΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ & ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!


Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣΙΤΟ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ! ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!”


Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

Την Πέμπτη 27/6/2024 Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την ανάδειξη της επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας των επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας, ΕΚΑΒ.

ΑΘΗΝΑ 25/06/2024

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2186

ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ


ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΚΑΒ


ΑΤΤΙΚΗ : ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10.00-15.00

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤΑΔΙΟΥ 29) ΣΤΙΣ 10.30πμ

Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών

θα επιδιωχθούν συναντήσεις με Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10.00 -15.00

Μορφές δράσης με αποφάσεις των Σωματείων κατά τόπους στα Νοσοκομεία ή ΔΥΠΕ


Δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποθεώθηκε, οι υγειονομικοί καταχειροκροτήθηκαν και με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνεται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας του Ε.Σ.Υ. ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ΝΟΣΕΙ!!!

Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με τέτοιο ύψος Δημοσίων δαπανών. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν.

Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ στους ασθενείς.

Κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, αφού υπηρετούντες συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν Νοσοκομείο.

Υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.

Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αναζητήσει λύση για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται. Η εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις.

Έχουν απομείνει 5.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, καθότι οι υπόλοιποι 1.000 απολύθηκαν αφού εγκαταστάθηκαν εργολάβοι. Και οι 5.000 που απέμειναν απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Ζητάμε να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία.

Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους.

Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις χαμηλές αμοιβές, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τον εμπαιγμό με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την άρνηση μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Ακόμη και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας υπάρχουν διαχωρισμοί και αδικίες. Στην Πρόνοια ακόμη δεν εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος και στα Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία εκδόθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικράτειας για ακύρωση των αποφάσεων και ένταξη όλων των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, σε μια εκ των κατηγοριών του επιδόματος χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Τα μπόνους που ανακοινώθηκαν θα διχάσουν και θα διαιρέσουν το προσωπικό. Δεν τα θέλουμε. Όπως δεν θέλουμε τα χρήματα των ασθενών μέσω της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του ΕΣΥ (απογευματινά χειρουργεία κλπ)

Εν μέσω χειροκροτημάτων την περίοδο της πανδημίας συστήθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Εδώ και τρία χρόνια το θετικό πόρισμα της Επιτροπής δεν εφαρμόζεται. Επαγγέλματα Υγείας όπως Νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ. που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ (συμβασιούχοι, νεοπροσληφθέντες) που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Παρότι πια έχουμε το ίδιο ασφαλιστικό φορέα το ΕΦΚΑ και κάνουμε την ίδια δουλειά.

Έτσι έχουμε χιλιάδες νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες συναδέλφων που υπηρετούν στο ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ που βγαίνουν στη σύνταξη 67 ετών ή 62 ετών με πάνω από 40 χρόνια εργασίας.

Νοσηλεύτριες προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ σε πολύ νεαρή ηλικία και συνταξιοδοτούνται 62 ετών μετά από 45 χρόνια εργασίας. Για κανέναν κλάδο εργαζομένων στο Δημόσιο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Πως είναι δυνατόν με δεδομένη την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα των επαγγελμάτων, υγειονομικοί που υπηρετούν στο ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, Πρόνοια να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών, ή να αντέξουν να εργάζονται 45 χρόνια;

Έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου για την ένταξή μας στα ΒΑΕ και απορρίφθηκε. Υπηρετούν στο ΕΣΥ περί τους 2.800 υπάλληλοι με το πρόγραμμα των 4.000 του ΟΑΕΔ (τώρα ΔΥΠΑ) οι οποίοι υφίστανται τις μεγαλύτερες μισθολογικές αδικίες σε σχέση με κάθε Δημόσιο Υπάλληλο. Εργάζονται 7 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων χωρίς να δικαιούνται ωρίμανση στα μισθολογικά κλιμάκια και επιδόματα.

Όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί καθώς επίσης και το ωρομίσθιο. Ο μισθός Νοσηλευτών και Διασωστών είναι 800 ευρώ, των τραυματιοφορέων 680ευρώ. Το κυκλικό ωράριο (8 νύχτες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά και τρεις αργίες) αμοίβονται με 120 ευρώ συνολικά. Ο μισθός του Γιατρού είναι 1850 ευρώ. Κοροϊδία!!!

Η προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια για τους ΤΕ και ΠΕ είναι ανά δύο χρόνια. Για τους ΔΕ και ΥΕ ανά τρία χρόνια. Πρόκειται για άνιση μεταχείριση που πρέπει να διορθωθεί.

Εξαιτίας όλων αυτών ενισχύεται το κύμα φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ. Πριν τα μνημόνια οι επαγγελματίες υγείας θεωρούσαν το ΕΣΥ ελκυστικό χώρο εργασίας με καλούς μισθούς, καλές συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες για εκπαίδευση και επαγγελματική εξέλιξη. Μετά τα Μνημόνια άρχισε ο κατήφορος, η αντίστροφη πορεία. Αναπόφευκτα φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση με τους υγειονομικούς να αποχωρούν μαζικά από το σύστημα.

Εάν δεν δοθούν επιπλέον χρήματα στη Δημόσια Υγεία, ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα. θα κλείσει την πόρτα.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                   ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Μειώθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα Κέντρα Υγείας- Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει το υπουργείο Υγείας για αύξηση του υγειονομικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία συμβαίνει το εξής ελληνικό παράδοξο: Αυξάνονται τα Κέντρα Υγείας αλλά όχι το προσωπικό γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Αναλυτικότερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα (25/6) στοιχεία αναφορικά με τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) για το έτος 2023.

Ο συνολικός αριθμός των Κέντρων Υγείας το 2023 ανήλθε σε 312. Από την κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 Περιφέρειες της Χώρας, παρατηρείται ότι τα περισσότερα Κέντρα Υγείας βρίσκονται στην Αττική (57 Κέντρα), στην Κεντρική Μακεδονία (46 Κέντρα), στην Πελοπόννησο (30 Κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (29 Κέντρα), ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (10 Κέντρα) και τη Δυτική Μακεδονία (11 Κέντρα).

Από τη σύγκριση των στοιχείων των Κέντρων Υγείας των ετών 2022-2023 παρατηρούνται τα ακόλουθα:

Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας παρουσίασε μείωση κατά 3,6% το 2023 σε σχέση με το 2022, στο σύνολο της Χώρας. Αύξηση παρατηρείται το 2023 σε σχέση με το 2022 στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Νότιου Αιγαίου κατά 10,7% και 1,8%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, μειώσεις παρατηρήθηκαν στις περισσότερες Περιφέρειες το 2023 σε σχέση με το 2022, με μεγαλύτερες μειώσεις στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Βόρειου Αιγαίου κατά 7,7% και 5,9%, αντίστοιχα.


Το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε το 2023 κατά 1,1% στο σύνολο της Χώρας σε σχέση με το 2022. Αύξηση παρατηρείται κατά το 2023 σε σχέση με το 2022 στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου κατά 4,3% και 1,2%, αντίστοιχα. Αντίθετα, μείωση παρατηρείται στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος και Αττικής κατά 4,5% και 4,2%, αντίστοιχα.

Το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας παρουσίασε μείωση το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 2,3% στο σύνολο της Χώρας. Σημαντικότερη αύξηση παρατηρείται το 2023 σε σχέση με το 2022 στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας κατά 12,1% και 2,2%, αντίστοιχα. Αντίθετα, μειώσεις παρατηρήθηκαν κυρίως στις Περιφέρειες Κρήτης και Ιόνιων Νησιών κατά 8,2% και 6,9%, αντίστοιχα

Στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας παρατηρήθηκε αύξηση στο σύνολο της Χώρας το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 2,3%


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Συνεδριάζει Σήμερα το ΔΣ του Νοσοκομείου μας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 52/2024 ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΣ ΓΝΠ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Μιχάλης Γιαννάκος: Στο Νοσοκομείο Ζακύνθου οι Συνάδελφοι των επειγόντων κατήγγειλαν βία σε βάρος του προσωπικού από τουρίστρια και η αστυνομία συνέλαβε τους συνάδελφους

Η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων προκαλούν βία, επεισόδια σε βάρος του προσωπικού και ασθενών στα νοσοκομεία.

Τι και εαν έγινε κάτι τέτοιο.
Η αστυνομία Ζακύνθου διέπεται από άλλους νόμους.
Το Σάββατο 22/6/2024 6.30 π.μ. κλήθηκε η αστυνομία από τους συναδέλφους των επειγόντων του νοσοκομείου επειδή μία ξένη τουρίστρια προκαλούσε επεισόδια και απειλούσε τους πάντες.
Τι έπραξε η αστυνομία;
Συνέλαβε δύο συναδέλφους μία νοσηλεύτρια και έναν τραυματιοφορέα και τους προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα.
Μάλιστα τον τραυματιοφορέα τον πεταξαν κάτω για να του περάσουν χειροπέδες. Τραυματίσθηκε από την ανεξήγητη βία των αστυνομικών. Η αστυνομία κατάφερε με αυτή την ακατανόητη και περίεργη πράξη να αφήσει τα επείγοντα του νοσοκομείου ακάλυπτα από προσωπικό.
Τι να πεις;
Μετά απο τηλεφωνική παρέμβαση υπηρεσιακών παραγόντων του Νοσοκομείου οι συνάδελφοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Και ..... βρεγμένοι.......και.....
δαρμένοι...!!!!!!!!!!!

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Όλοι & Όλες την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 10:00 π. μ .στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στην ΠΥΛΗ του Νοσοκομείου ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ

 


«Πονοκέφαλος» στο υπουργείο Υγείας: Στο Αιγαίο χωρίς υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρα - Τα κενά σε Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ

Σε... πονοκέφαλο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξελιχθεί η στελέχωση με υγειονομικούς της νησιωτικής χώρας και αυτό το καλοκαίρι. Στο υπουργείο Υγείας σχεδόν καθημερινά γίνονται σε συσκέψεις και συναντήσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την έλλειψη προσωπικού στις μονάδες υγείας της νησιωτικής χώρας, με δεδομένο ότι τα κενά παραμένουν τεράστια τα τελευταία χρόνια.

Τα βασικά αγκάθια που αντιμετωπίζει το υπουργείο υγείας και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης σχετίζονται με τις δραματικές καθυστερήσεις στην κάλυψη των θέσεων ειδικά στα κέντρα υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, και να μην υπήρχαν οι καθυστερήσεις με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Και αυτό διότι το κόστος ζωής για τους υγειονομικούς στα νησιά είναι εξαιρετικά υψηλό και σχετίζεται κυρίως με τους χώρους διαμονής τους.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο υγείας συχνά πυκνά ασκεί πιέσεις στους τοπικούς άρχοντες των νησιών προκειμένου να διαθέσουν μόνιμες κατοικίες για γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να μη χρειάζεται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για να καλύψουν αυτή τη βασική ανάγκη.

Το υψηλό κόστος ζωής όμως σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδοχές κάνει τη μετακίνηση των υγειονομικών στην υπόλοιπη χώρα απαγορευτική. Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι άμεσα θα θεσμοθετήσει την οικονομική ενίσχυση των γιατρών και των νοσηλευτών δίνοντας κίνητρα για να πάνε στα νησιά. Παρόλα αυτά διανύουμε ήδη τον Ιούνιο και μέχρι στιγμής τα έσοδά τους δεν έχουν αυξηθεί.

Αποτέλεσμα όμως αυτής της εικόνας που έχει διαμορφωθεί σε μία περίοδο που ο πληθυσμός στα νησιά πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι το γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά γίνονται μετακινήσεις εξπρές νοσηλευτών και γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες. Μία λύση που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους συνδικαλιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΕΚΑΒ σε… μία ρόδα

Όμως δεν είναι μόνο οι υγειονομικές μονάδες που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού και δυσκολεύουν εξαιρετικά την εξυπηρέτηση των κατοίκων της νησιωτικής χώρας αλλά και των τουριστών. Και το ΕΚΑΒ έχει σοβαρή έλλειψη πληρωμάτων με συνέπεια τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να σπεύσουν ούτε στα επείγοντα περιστατικά.

Η ΠΟΕΔΗΝ πολλές φορές έχει καταγγείλει ότι δεν έχει γίνει καμία ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ενώ ο Πρόεδρος Μιχάλης Γιαννακός έχει επισημάνει ότι και στην περίπτωση αυτή για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, γίνονται μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα περισσότερα νησιά πάντως διαθέτουν μόλις ένα ασθενοφόρο το οποίο δεν μπορεί να καλύπτει τα περιστατικά σε 24ωρη βάση. Παρότι εδώ και περίπου έναν χρόνο επρόκειτο να προωθηθεί νομοσχέδιο για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του φορέα και να ενισχυθεί τόσο με πληρώματα όσο και με εναέρια μέσα, μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο έχει μείνει στα συρτάρια.


Αναδημοσίευση από: ethnos.gr 

Νοσοκομεία με ανενεργούς διοικητές – Τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες

Με σοβαρές δυσκολίες φαίνεται ότι λειτουργούν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αφού  διοικούνται από στελέχη τα οποία δεν γνωρίζουν εάν θα βρίσκονται στη θέση τους και την επόμενη μέρα.

Και αυτό γιατί δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ, αν και έχει περάσει μεγάλο διάστημα ο διαγωνισμός για τους νέους διοικητές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του έχει επισημάνει τη δυσκολία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, αφού ο έλεγχος που γίνεται από το ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά λεπτομερής συνεπώς και χρονοβόρος

Πάντως στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη που υπηρετούν σήμερα δεν γνωρίζουν εάν θα ξαναεργασθούν στο σύστημα αν και με υπουργική απόφαση δόθηκε νέα παράταση έξι μηνών σε όσους υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ ώστε να μη μείνουν ακέφαλα τα νοσοκομεία.

Έτσι οι περισσότεροι διοικητές νοσοκομείων φαίνεται ότι κάνουν μια απλή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων χωρίς να προβαίνουν στην επίλυση των μεγάλων ζητημάτων.

Τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες στα νοσοκομεία

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις τους τελευταίους μήνες τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εμφανίζουν μια εικόνα εγκατάλειψης με τους εργαζομένους να είναι σε απόγνωση αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού να χτυπούν κόκκινο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΣΥ αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων. Παρόλο που τα απαραίτητα κονδύλια είναι διαθέσιμα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν προχωρούν στην αποπληρωμή των προμηθευτών τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές δυσλειτουργίες στην ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα.

Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης για τους διοικητές νοσοκομείων που επιθυμούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ.

Τα οικονομικά των νοσοκομείων αποτελούν προτεραιότητα για το αρμόδιο υπουργείο  καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα λειτουργούν ομαλά, υπάρχουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της διαχείρισης από τις διοικήσεις. Ακόμα και φέτος, παρότι οι προϋπολογισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είχαν καταρτιστεί από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους από τις αρχές του χρόνου, παρατηρούνται δυσλειτουργίες.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Συμμετέχουμε την Πέμπτη 27/6/2024 στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης με Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 10 πμ στην Πύλη του Νοσοκομείου και μετέπειτα Παράσταση στη Διοίκηση

 ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ


ΑΤΤΙΚΗ : ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10.00-15.00

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤΑΔΙΟΥ 29) ΣΤΙΣ 10.30πμ

Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών

θα επιδιωχθούν συναντήσεις με Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10.00 -15.00

Μορφές δράσης με αποφάσεις των Σωματείων κατά τόπους στα Νοσοκομεία ή ΔΥΠΕ


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ

• ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ

• ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΊΔΟΜΑ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

• ΆΡΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4.000 ΔΥΠΑ

• ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

• ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ, ΕΚΑΒ

• ΕΚΔΙΩΞΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Μεσολόγγι: Επιτέθηκαν σε εργαζόμενο νοσοκομείου- Νοσηλεύεται στην χειρουργική κλινική

 Νέα επίθεση σε βάρος εργαζόμενου υγειονομικού στο τμήμα επειγόντων περιστατικών καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Τονίζει μάλιστα ότι θα κινηθεί νομικά για το περιστατικό, ώστε «να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και την ασφάλεια των συναδέλφων».

«Προχθές βράδυ για πολλοστή φορά γίναμε μάρτυρες και θύματα επίθεσης με σοβαρές σωματικές βλάβες ενός συναδέλφου στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου μας.

Ο συνάδελφος μετά την αδικαιολόγητη επίθεση νοσηλεύεται στην χειρουργική κλινική του νοσοκομείου μας. Καλούμε την πολιτεία να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ούτος ώστε μην ξαναγίνουμε μάρτυρες και θύματα τέτοιων ενεργειών γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Φυσικά και θα κινηθούμε νομικά για το συγκεκριμένο περιστατικό διασφαλίζοντας από την πλευρά μας την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και την ασφάλεια των συναδέλφων.


Το ΔΣ του Σωματείου».


Αναδημοσίευση από: dete.gr 

Απίστευτο: Προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης θα μείνει για δύο μήνες κλειστή η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Σύρου!

Μια απίστευτη απόφαση έλαβε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου  Σύρου. Εν μέσω τουριστικής περιόδου και ενώ το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα δέχεται περιστατικά από όλες τις Κυκλάδες, κλείνει η Παθολογική Κλινική για… δύο μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακολουθεί και η Καρδιολογική Κλινική.


Όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται το ygeiamou.gr, το νοσηλευτικό ίδρυμα Σύρου είναι ένα από τα επωφελούμενα νοσηλευτικά ιδρύματα που μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν τη δυνατότητα κτιριακής αναβάθμισης. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργασίες αναβάθμισης έχουν ημερομηνία έναρξης την 17η Ιουνίου. Το έγγραφο που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα των εργασιών, θα μείνει κλειστή η Παθολογική Κλινική για περίπου δύο μήνες, με μείωση των συνολικών κλινών του νοσοκομείου κατά 28  κλίνες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόθεση να ακολουθήσει το κλείσιμο και της Καρδιολογικής Κλινικής, επίσης στο πλαίσιο εργασιών αναβάθμισης. Πρόκειται για δύο νευραλγικές κλινικές όλων των νοσοκομείων που με το κλείσιμό τους τα περιστατικά θα πρέπει να προωθούνται αλλού και πιο συγκεκριμένα στην  Αθήνα. Η απόφαση λαμβάνεται όπως φαίνεται σε εντελώς λάθος… timing, καθώς όλο το καλοκαίρι τόσο η  Σύρος όσο και οι υπόλοιπες Κυκλάδες γεμίζουν από επισκέπτες. Επιπλέον, οι παθολογικές και καρδιολογικές κλινικές είναι οι πλέον «δημοφιλείς», νοσηλεύοντας πάντα πληθώρα περιστατικών.


Έτσι, ακόμη και απλά μη επείγοντα περιστατικά θα πρέπει να παραπέμπονται σε άλλη υγειονομική δομή, αυξάνοντας αυτόματα τον αριθμό των διενεργούμενων αεροδιακομιδών, γεγονός που οδηγεί σε κατάχρηση πόρων. Υπολογίζεται ότι εφόσον «αχρηστευτεί» το νοσηλευτικό ίδρυμα σχεδόν για όλο το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 100 αεροδιακομιδές επιπλέον από νησιά προς την  Αθήνα. Τα περιστατικά αυτά θα πήγαιναν στη  Σύρο.


Αναδημοσίευση από: ygeianet.gr 

ΑΔΕΔΥ: Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., λαμβάνοντας υπόψη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ), προκηρύσσει Στάση Εργασίας για τους εργαζόμενους στην Επιθεώρηση Εργασίας την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024, από τις 09:00 έως τις 13:00, με συγκέντρωση στις 10:00πμ, στη Δραγατσανίου 8 και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της Υπουργού κας Κεραμέως,  με αιτήματα:


Την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό και αύξηση των οργανικών θέσεων.

Τη μεταστέγαση όλων των Κεντρικών Υπηρεσιών σε μια ενιαία κτιριακή δομή.

Τη μετεγκατάσταση πολλών Περιφερειακών Υπηρεσιών σε χώρους επαρκείς και λειτουργικούς με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μην παρακωλύεται το έργο των επιθεωρητών εργασίας.

Την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που σχετίζεται άμεσα με τις συνθήκες εκτέλεσης του έργου της.

Την υποστήριξη της Υπηρεσίας με Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας.

Τον εκσυγχρονισμό του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

Την έκδοση βιβλιαρίων ανηλίκων μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Την αντιμετώπιση της έλλειψης νομικής υποστήριξης των Υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και νομικής προστασίας των εργαζομένων σε αυτήν.

Την  κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης με διαδικασίες κρίσεων.

Την κατάργηση των αυθαίρετων μετακινήσεων των εργαζομένων από Τμήμα σε Τμήμα και από Διεύθυνση σε Διεύθυνση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας.

Τη λειτουργία Υπηρεσιακού και Πειθαρχικού Συμβουλίου για τους εργαζόμενους της Επιθεώρηση Εργασίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 25-6-2024, ημέρα Τρίτη, στις 10:00πμ, στη Δραγατσανίου 8 και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρία στο γραφείο της Υπουργού κας Κεραμέως.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Σχεδόν καθημερινά φτάνουν στα Επείγοντα του ΕΣΥ άτομα που έχουν υποστεί βία – Ποια διαδικασία ακολουθείται

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, το προσωπικό των νοσοκομείων καθημερινά καταγγέλλει φαινόμενα βίας σε βάρος ατόμων που προσέρχονται στα επείγοντα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, συζύγου του γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα.

«Πάρα πολλές φορές διακομίζονται στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων άτομα που υπέστησαν βία, ξυλαδαρμό από ξένα άτομα ή το οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν γρήγορα αντανακλαστικά και πάντα κάνουν το χρέος τους», σημειώνει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι γιατροί και νοσηλευτές στην υποδοχή, οι γιατροί που εξετάζουν τον ασθενή που υπέστη τη βία, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου καταγγέλλουν στην αστυνομία το συμβάν.

«Στη συνέχεια η αστυνομία επιλαμβάνεται του συμβάντος. Πολλές φορές όμως δεν γίνονται γνωστά αυτά γιατί δεν απασχολούν τη δημοσιότητα. Ουδείς ασθενής που έχει υποστεί βία ομολογεί ή ακόμη και όταν δεν ομολογεί, θα φύγει από το εφημερεύον νοσοκομείο, χωρίς να ειδοποιηθεί η αστυνομία. Αυτό συμβαίνει πάντα χωρίς να υπολογίζουμε τη στοχοποίηση. Δεν έχει να κάνει με διατάξεις νόμου. Έχει να κάνει με τον επαγγελματισμό και τη συνείδηση μας. Μπράβο στο γιατρό που κατήγγειλε τον άγριο ξυλοδαρμό της δικηγόρου από τον σύζυγό της. Μπράβο και στο προσωπικό των νοσοκομείων που συναντούν πολλές φορές τέτοιες καταστάσεις και πάντα πράττουν τα δέοντα», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.


Αναδημοσίευση από: iatropedia.gr 

Κέντρο Υγείας Ιθάκης: Υποχρεώνουν παιδίατρο να εφημερεύει και για τους ενηλίκους

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας Ιθάκης υποχρεώνουν τον παιδίατρο της μονάδας να εφημερεύει μόνος του και για τους ενηλίκους ασθενείς.

Αυτό καταγγέλλει το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών  γιατρών, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και τη διοίκηση της αρμόδιας 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για αυθαιρεσία στο πρόγραμμα εφημεριών, η οποία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά μετά από έξι χρόνια.

Σχολιάζοντας την εφημέρευση του παιδιάτρου και για ενηλίκους, σχολιάζει πως “προφανέστατα, συνιστά αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας και έκθεση σε κίνδυνο του πληθυσμού του νησιού, με τον εξαναγκασμό παιδιάτρου να εφημερεύει αντιμετωπίζοντας ενηλίκους ασθενείς από τους οποίους πολλοί είναι υπέργηροι”.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, την προηγούμενη φορά (2018) η αυθαιρεσία είχε αναιρεθεί μετά από παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας, ο οποίος και τώρα έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση – καταγγελία.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τη διοίκηση της 6 ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναιρέσουν άμεσα την επικίνδυνη – όπως χαρακτηρίζει – αυθαιρεσία.


Αναδημοσίευση από: ygeianet.gr 

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΠΟΕΔΗΝ / Πολυδιαφημισμένη ιδιωτική κλινική «επιστρέφει» ασθενείς με το τέλος της επιχορήγησης

 Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τον «εμπαιγμό των ασθενών, οι ιδιώτες λαμβάνουν επιχορηγήσεις και όταν τα χρήματα στερέψουν τελειώνει και η φιλοξενία των ασθενών»

Οι πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικές κλινικές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών με ψυχιατρικά νοσήματα όπως προκύπτει από το γεγονός ότι 5 ασθενείς «επιστρέφονται» σε δημόσια δομή με το τέλος του «αντιτίμου» στο πλαίσιο αποσυλοποίησης.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ «το μεσημέρι 14/06/2024 ενημερώθηκε πως θα μεταφερθούν στο ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ 5 ασθενείς από ιδιωτικό οικοτροφείο, πρώην χρόνιοι νοσηλευόμενοι του ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ, που λειτούργησε μόνο για 1 χρόνο και το Μάϊο του 2023 είχε διαφημιστεί η έναρξη της λειτουργίας του ως μεγάλο επίτευγμα στο τομέα της αποσυλοποίησης».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων τονίζει σε ανακοίνωσή της πως οι «ιδιώτες λαμβάνουν επιχορηγήσεις και όταν τα χρήματα στερέψουν τελειώνει και η φιλοξενία των ασθενών».


«Πολίτες με ψυχιατρικές νόσους αποτελούν για τη πολιτεία και την κυβέρνηση πολίτες τελευταίας κατηγορίας» σχολιάζει αιχμηρά η ΠΟΕΔΗΝ.


Η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της ζητά «οι 5 ασθενείς να μετακινηθούν σε δομή που είναι κατάλληλη για τη νοσηλεία τους βάσει της ψυχοπαθολογίας που εμφανίζουν».


Και καταγγέλλει τον «εμπαιγμό των ασθενών και των οικογενειών τους είναι πασιφανές σε όλους πως μόνο το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας δύναται να σχεδιάσει, αναπτύξει και λειτουργήσει μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης» υπογραμμίζει καταληκτικά η ΠΟΕΔΗΝ.


Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

«Χαϊδάρι, 18/06/2024


Προς έκπληξη και απογοήτευση μας, πληροφορηθήκαμε τη Παρασκευή το μεσημέρι 14/06/2024 πως θα μεταφερθούν στο ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ 5 ασθενείς από ιδιωτικό οικοτροφείο, πρώην χρόνιοι νοσηλευόμενοι του ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ, που λειτούργησε μόνο για  1 χρόνο και το Μάϊο του 2023 είχε διαφημιστεί η έναρξη της λειτουργίας του ως μεγάλο επίτευγμα στο τομέα της αποσυλοποίησης.

Η εντολή δόθηκε από τη 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και απαίτησαν την άμεση εφαρμογή της. Η παύση λειτουργίας της συγκεκριμένης ΑΜΚΕ έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ιδιώτες λαμβάνουν επιχορηγήσεις και όταν τα χρήματα στερέψουν τελειώνει και η φιλοξενία των ασθενών.


Είναι φανερό και για μια ακόμη φορά επαληθεύεται ότι οι πολίτες με ψυχιατρικές νόσους αποτελούν για τη πολιτεία και τη κυβέρνηση πολίτες τελευταίας κατηγορίας. Συνεχίζεται η αθρόα παραμονή τους στις ψυχιατρικές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων και η αποσυλοποίηση τους γίνεται με το σταγονόμετρο.


Απαιτούμε από τη κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας άμεσα οι 5 ασθενείς να μετακινηθούν σε δομή που είναι κατάλληλη για τη νοσηλεία τους βάσει της ψυχοπαθολογίας που εμφανίζουν.


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τον εμπαιγμό των ασθενών και των οικογενειών τους είναι πασιφανές σε όλους πως μόνο το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας δύναται να σχεδιάσει, αναπτύξει και λειτουργήσει μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.


Το ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 24 χρόνια 8 ξενώνες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και 3 οικοτροφεία. Ας πάρουν παράδειγμα οι ιθύνοντες και ας υλοποιήσει ο κ. Βαρτζόπουλος τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση μέσα από τη δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία.


Ο πρόεδρος                                                                                                    


Γιαννάκος Μιχαήλ               


Ο γενικός γραμματέας                                                                               


Σίσκας Ιωσήφ»



Αναδημοσίευση από: avgi.gr 

Δυτ. Ελλάδα: 30 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής

 «Η ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες αποτελεί διαχρονική προτεραιότητά μας και αυτό αποδεικνύεται από τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλουμε, και πέρα από την επείγουσα φάση της πανδημίας. Κοινός στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Διοικήσεων των νοσοκομείων είναι η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες στους οποίους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου».


Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανακοίνωσε την έκδοση προσκλήσεων που αφορά στις νοσηλευτικές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται χρηματοδότηση που πλησιάζει τα 30 εκατ ευρώ, κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ προβλέπεται και η απόκτηση νέων ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, ότι προηγήθηκε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τις ανάγκες των νοσοκομείων, όπως και εξειδίκευση αυτών με τις Διοικήσεις των νοσηλευτικών μονάδων, για να ακολουθήσει μια μεγάλη παρέμβαση στον τομέα των δημοσίων δομών υγείας σε Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο, Αμαλιάδα, Κρέστενα  αλλά και το ΕΚΑΒ.

Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη και σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη για τη διαρκή συμβολή στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων


Το σύνολο των προμηθειών και των έργων χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027 του οποίου οι πόροι ανά Περιφερειακή Ενότητα και νοσοκομείο κατανέμονται ως εξής:


 ΕΚΑΒ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, προϋπολογισμός 2.220.840


•              Προμήθεια 15 Ασθενοφόρων


•              Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.


ΠΕ Αχαΐας


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ"


•              Πλήρης ανακαίνιση των χειρουργικών αιθουσών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Προϋπολογισμός: 10.462.925



•              Προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου 3 TESLA. Προϋπολογισμός: 1.612.000



•              Προμήθεια συστήματος SPECT/CT με πολυατομικό αξονικό τομογράφο του ΠΓΝΠ. Προϋπολογισμός: 744.000


•              Προσθήκη καθ΄ ύψος ορόφου άνωθεν του κτιρίου D του ΠΓΝΠ. Προϋπολογισμός: 530.000


•              Ψηφιακή αναβάθμιση εργαστηρίου παθολογικής, ανατομικής και κυτταρολογίας του ΠΓΝΠ . Προϋπολογισμός: 500.000.


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» (προϋπολογισμός: 4.000.000)


•              Γραμμικός επιταχυντής (ΓΕ)


•              Αξονικός Τομογράφος Εικονικής Εξομοίωσης (CT_SIM),


•              Σύστημα απεικονιστικής καθοδήγησης της θεραπείας (kV & CBCT) και Σύστημα ηλεκτρονικής απεικόνισης (EPI). Το συγκρότημα θα ικανοποιεί τις κλινικές εφαρμογές, όπως:


Κλασσική ακτινοθεραπεία με σταθερά πεδία.


Σύμμορφη τρισδιάστατη ακτινοθεραπεία (3DCRT), Ακτινοθεραπεία με πεδία ακτινοβολίας διαμορφούμενης έντασης (Intensity Modulated Radiation Therapy - IMRT),


Ογκομετρική ακτινοθεραπεία με τόξα διαμορφούμενης έντασης και μεταβλητό ρυθμό δόσης κατά την περιστροφή της κεφαλής (VMAT),

Ακτινοθεραπεία με απεικονιστική καθοδήγηση με ενέργειες kV, MV και λειτουργία CBCT (IGRT),


Ακτινοβόληση επιφανειακών ή μικρού βάθους βλαβών.


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ, (προϋπολογισμός 1.427.280)


•              Εξοπλισμός παθολογοανατομικού εργαστηρίου  


•              Χειρουργικά τραπεζών (ορθοπεδική  χειρουργική  ουρολογική) 


•              μηχάνημα φυγοκέντρησης ασκών αιμοδοσίας


•              Μονάδα ανάρτησης οροφής για ακτινολογική


•              Όρθιο bucky ακτινολογικού


•              Ουρολογικό laser.


•              Πύργος για ουρολογικές επεμβάσεις


•              Οφθαλμολογικό χειρουργικό μικροσκόπιο


•              Οστεοπυκνόμετρο


•              Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων πυροπροστασίας


ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, (προϋπολογισμός 3.754.040)


•              Νοσηλευτική  Μονάδα Αγρίνιου 


•              Ψηφιακός μαστογράφος,


•              Ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα με ανάρτηση οροφής και δύο ασύρματους και ενσύρματους ανιχνευτές,


•              Μηχάνημα αιμοκάθαρσης αιμοδιήθησης


•              ενδοσκοπικός πύργος αρθροσκοπικής χειρουργικής,


•              μηχάνημα οπτικής τομογραφίας συνοχής-OCT με ψηφιακή αγγειογραφία για τις ανάγκες των οφθαλμολογικών ιατρείων,


•              χειρουργικό ΩΡΛ μικροσκόπιο,


•              υπερηχοτομογράφος γυναικολογικής μαιευτικής χρήσης,


•              αναβάθμιση του μαγνητικού τομογράφου GE

•              επέκταση του δικτύου τηλεμετριών της Καρδιολογικής κλινικής


•              εξαρτήματα και εγκατάσταση αεροσυμπιεστών για τους αναπνευστήρες GE της ΜΕΘ, μηχάνημαμέτρησηςενδοθηλιακών κυττάρων για τις ανάγκες των οφθαλμολογικών ιατρείων,


•              συσκευής έγχρωμης και ανέρυθρης φωτογράφισης βυθού για τις ανάγκες των οφθαλμολογικών ιατρείων,


•              αναβάθμιση του ακτινοδιαγνωστικού εξοπλισμού Carestream Focus,


•              άκαμπτα ενδοσκοπία λαπαροσκόπικής χρήσης,


•              φορητά απεικονιστικά συστήματα υπερήχων τσέπης για τις ανάγκες του Αναισθησιολογικού Τμήματος και για τις ανάγκες του ΤΕΠ


•              Αναβάθμιση συστήματος πυρασφάλειας,


ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ  ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


•              Ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα,


•              Απινιδωτής διφασικό με βηματοδότη και τροχήλατο,


•              Υπερηχοτομογραφος γενικής χρήσης,


•              χειρουργική τράπεζα,


•              Ορθοπεδική χειρουργική τράπεζα,


•              Σύστημα βιντεολαρυγγοσκόπησης,


•              Χειρουργικός προβολέας οροφής με δορυφόρο,


•              Χειρουργικός προβολέας οροφής μονός,


•              Τροχήλατος χειρουργικός προβολέας,


•              Τροχήλατος χειρουργικός προβολέας  για σηπτικό χειρουργείο,


•              Ηλεκτροκαρδιογράφος δωδεκάναλος τροχήλατος,


•              Κλίβανος αποστείρωσης μιας θύρας με ατμογεννητρια χωρητικότητας,


•              κηνωτικο, ιστοκινεττα,


•              Πλήρες αναισθησιολογικό μηχάνημα,


•              monitors παρακολούθησης ασθενών,


•              Ψηφιακός λαπαροσκοπικός πύργος ultra hd 4k,


•              Νευροδιεγερτης φορητός,


•              Αναβάθμιση υπάρχοντος συστήματος οσμωσης σε ον line,


•              Μηχανήματα αιμοκάθαρσης & πολυθρόνες αιμοκάθαρσης


•              Αναβάθμιση συστήματος πυρασφάλειας


 


ΠΕ Ηλείας


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΛΕΙΑΣ  (Προϋπολογισμός: 4.625.052,92)


ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΥΡΓΟΥ


•              Χειρουργικά τραπέζια,


•              Εξοπλισμός χειρουργείου,


•              μηχανήματα μ.τ.ν.,


•              Λαπαροσκοπικος πύργος,


•              Video γαστροσκοπίου, κολονοσκοπίου,


•              Αναισθησιολογικά μηχανήματα,


•              Κλίβανοι αποστείρωσης,


•              Υδραυλικά φορεία,


•              Ουρολογικά laser,


•              Διπολική ουρολογική διαθερμία,


•              Ηλεκτρικές κλίνες νοσηλείας,


•              Παιδιατρικές και βρεφικές κλίνες,


•              Μονάδες ωρλ,


•              Πλυντηρίων σκωραμιδων,


•              εξοπλισμός μικροβιολογικού εργαστηρίου,


•              Μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων αναισθησιολογικού,


•              τεστ κοπώσεων,


•              Holter με σταθμό τηλεμετρίας,


•              Καρδιολογικός υπέρηχος,


•              Ινοπτικού εύκαμπτου λαρυγγοσκοπίου αναισθησιολογικού


•              Αναβάθμιση συστήματος πυρασφάλειας, κ.ά.


Ν.Μ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ :


•              Υγρός κλίβανος αποστείρωσης,


•              Αναισθησιολογική μονάδα πλήρης ηλεκτρική χειρουργική τράπεζα


•              Γενικής χρήσης διαθερμία με argon,


•              Προβολέας χειρουργείου,


•              Λαπαροσκοπικός πύργος,


•              Αναρρόφηση ηλεκτρική τροχήλατη,


•              υδραυλικό φορείο,


•              Πλυντήριο χειρουργικών εργαλείων,


•              Σκιαλιτικες λυχνίες,


•              Υπερηχοτομογραφος γενικής χρήσης,


•              Ακτινολογικό c-arm


•              Ανιχνευτής ακρόασης εμβρυϊκών καρδιακών παλμών,


•              Φορητός απινιδωτης,


•              Καρδιογράφος,


•              Φυγόκεντροι επιτραπέζιοι ανακινητές ασκών αίματος,


•              Αντικατάσταση ηλεκτρικών υποπινάκων και παλαιάς καλωδίωσης


•              Αναβάθμιση συστήματος πυρασφάλειας (meleth) κ.α.


Ν.Μ. ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ


•              Φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα,


•              Packs-ris,


•              Φορητοί απινιδωτες,


•              Σταθερός υπέρηχος με εκτυπωτή εικόνας,


•              Ηλεκτροκαρδιογράφοι,


•              επωαστικός κλίβανος καλλιεργειών,


•              ψηφιακή φυγόκεντρος για το μικροβιολογικό,


•              Διοφθαλμικό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο,


•              Φορητός αναπνευστήρας,


•              Κλίβανος υγρής αποστείρωσης,


•              Ψυγείο συντήρησης αντιδραστηρίων,


•              Τροχήλατα καρότσια μεταφοράς ασθενών,


•              Cd εγγραφης robot


•              Φορεία,


•              Αναβάθμιση συστήματος πυρασφάλειας.



Αναδημοσίευση από: thebest.gr