Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Βρετανία: Το 25% των αναρρωτικών των νοσηλευτών οφείλεται στο στρες

Τα τελευταία στοιχεία για τις αναρρωτικές άδειες που δημοσίευσε το NHS England έδειξαν ότι σε όλο το 2023 δόθηκαν σχεδόν 7 εκατομμύρια ημέρες ασθένειας στους νοσηλευτές και τους επισκέπτες υγείας.

Μετά από επεξεργασία των στοιχείων από το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής στην Βρετανία (RCN) έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (24,3%) αυτών οφείλονται σε ασθένειες που σχετίζονται με το στρες. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι  υπάρχει μια αύξηση  το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 21%.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ημέρες ασθενείας λόγω στρες είναι τόσο υψηλές μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού που ισοδυναμεί σαν να έλειπε μια ολόκληρη εβδομάδα από την εργασία λόγω άγχους ή κατάθλιψης κάθε νοσηλευτής και επισκέπτης από τους 350.000 που εργάζονται στο  σύστημα υγείας.
Το RCN δηλώνει ότι η υποστελέχωση ασκεί πίεση στο προσωπικό αφού δεν είναι καλυμμένες 34.000 θέσεις νοσηλευτών σε όλο το NHS στην Αγγλία οδηγώντας σε συνεχώς υποστελεχωμένες βάρδιες.

Το RCN ζητά από τους ηγέτες του NHS και την κυβέρνηση να σταματήσουν να θεωρούν φυσιολογική την κακή ψυχική υγεία μεταξύ του προσωπικού και να προωθήσουν ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση της πρόσληψης και την άμβλυνση της πίεσης στο προσωπικό.

Στο Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας σύμφωνα με στοιχεία του 2018 οι ελλείψεις σε νοσηλευτές με βάση τις οργανικές θέσεις, με απαρχαιωμένους οργανισμούς, ξεπερνούν το 35%.

Αν λοιπόν στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας λείπει περίπου το 10% των νοσηλευτών από  τις θέσεις που απαιτούνται για την λειτουργία του Συστήματος ο καθένας φαντάζεται τις συνέπειες  στην κατάσταση της ψυχικής υγείας των νοσηλευτών στη χώρα μας που η υποστελέχωση πολύ μεγαλύτερη.

πηγή RCN

Δεν υπάρχουν σχόλια: