Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικά τα κουρέματα στις αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ πριν 7 χρόνια

Ο Άρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικά τα κουρέματα στις αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ πριν 7 χρόνια.

Αναλυτικότερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και εισηγητή τον αρεοπαγίτη Αριστείδη Βαγγελάτο, έκρινε ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους ιατρούς του ΕΣΥ ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι οι γιατροί του ΕΣΥ το 2022 είχαν δικαιωθεί και πάλι από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα των αποδοχών τους με τις αποφάσεις υπ’ αριθμ. 3/2022 και 4/2022.

Να σημειωθεί η αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρει ότι «με τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου 4472/2017, ο δι’ αυτού επαναπροσδιορισμός των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, λαμβανόμενος αθροιστικά, μετά τις προηγηθείσες μειώσεις του εισοδήματός τους με νομοθετήματα της προηγηθείσας περιόδου της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα, λόγω του σωρευτικού τους αποτελέσματος και της έκτασής τους, την υπέρβαση του ορίου που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Πάγια τακτική η περικοπή των αποδοχών

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Ιωάννης Τουτζιαράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «οι μισθολογικές πολιτικές για τους ιατρούς ΕΣΥ κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια, αλλά συνεχίζονται με νέα μορφή έως ότου εκδοθούν νέες δικαστικές αποφάσεις, εδώ και δέκα χρόνια. Μετά εκδίδεται νέος νόμος, με τα ίδια σφάλματα, ο οποίος εφαρμόζεται έως ότου κριθεί αντισυνταγματικός. Όμως, αυτή η τακτική έχει οδηγήσει στην μακροχρόνια παράνομη εφαρμογή αντισυνταγματικά μειωμένων αποδοχών των ιατρών Ε.Σ.Υ. με όλες τις παρενέργειες». Και συνέχισε:

«Οι νόμοι αυτοί δημιουργούν κίνητρα στους ιατρούς να αποχωρούν από το Ε.Σ.Υ., είτε για να εργαστούν ιδιωτικά σε νοσοκομεία εντός ή εκτός της χώρας, κάτι που αποτελεί πλέον τροχοπέδη για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας».


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: