Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Στο τραπέζι οι πληρότητες στα νοσοκομεία – Τι θα κάνει το υπουργείο Υγείας

Εξονυχιστικά ελέγχει το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα νοσοκομεία όλης της χώρας προκειμένου να διαπιστώσει την απόδοσή τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr εξετάζονται λεπτομερώς όλοι οι δείκτες αξιολόγησης όπως αριθμός χειρουργείων, πληρότητα, αριθμός εξετασθέντων ασθενών, επανεισαγωγές κ.α.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποια από τα νοσοκομεία πληρούν όλες εκείνες τις παραμέτρους ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό αλλά και με επιπλέον κονδύλια.

Είναι άλλωστε μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), αλλά διεκόπη εξαιτίας της απομάκρυνσης όλου του ΔΣ από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Βέβαια τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα αποτελέσουν ουσιαστικά τη βάση για τις αλλαγές που θα επιδιωχθούν τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ.

Νοσοκομεία στο μικροσκόπιο

Με βάση υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, στο στόχαστρο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχουν μπει ειδικά κάποια νοσοκομεία της περιφέρειας τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα.

Αναζητείται για τις περιπτώσεις αυτές η αιτία, αλλά στους συνδικαλιστικούς κύκλους είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Είτε πολλά νοσοκομεία της επαρχίας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ειδικότητες των γιατρών άρα οι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της πρωτεύουσας, είτε δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις πιο εξειδικευμένες συνεπώς και πάλι οι ασθενείς καταλήγουν στην Αθήνα.

Αποτέλεσμα όμως είναι χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο να μετακινούνται στο Λεκανοπέδιο για να βρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας στο ΕΣΥ, την ώρα όμως που τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας αγκομαχούν από τον φόρτο εργασίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως με βάση τον σχεδιασμό που έχει γνωστοποιηθεί, στον νέο υγειονομικό χάρτη προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε κάποια μεγάλα νοσοκομεία της επαρχίας να ενισχυθούν και κάποια άλλα μικρότερα να παραμείνουν επικουρικά, παρέχοντας κυρίως επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες. Κάποια άλλα βέβαια θα συγχωνευθούν.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: