Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Προτάσεις για συγχωνεύσεις νοσοκομείων από τον Λ. Λιαρόπουλο.

          Ο επικεφαλής της επιτροπής που μελετά το θέμα εδώ και καιρό, καθηγητής Οικονομικών της υγείας κ. Λ. Λιαρόπουλος, ανακοίνωσε σήμερα τις προτάσεις του για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων της  6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας, παρουσία του υπουργού υγείας κ. Α. Λοβέρδου, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας.
          Όσον αφορά λοιπόν την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, δημιουργείται μια ομάδα που θα καλύπτει τη Δυτική Ελλάδα, με έδρα το Πανεπιστημιακό Πατρών και τέσσερις άλλοι κύκλοι νοσοκομείων. Στον πρώτο κύριο θα είναι το Πανεπιστημιακό του Ρίου και τα νοσοκομεία Αιγίου, Καλαβρύτων – το οποίο γίνεται Κέντρο Υγείας . Το «Καραμανδάνειο», σύμφωνα με την πρόταση καταργείται και μεταφέρεται στο Ρίο. Στον δεύτερο κύκλο, κύριο νοσοκομείο είναι το «Άγιος Ανδρέας» και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Κεφαλληνίας, Ληξουρίου – το οποίο γίνεται κέντρο υγείας, Ζακύνθου, και το Νοσημάτων Θώρακος «Άγιος Λουκάς«, το οποίο μεταφέρεται στο «Άγιος Ανδρέας». Στον τρίτο κύκλο, βασικό είναι το νοσοκομείο Πύργου και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Κρεστένων, το οποίο γίνεται Κέντρο Υγείας. Στον τέταρτο κύκλο, επικεφαλής είναι το νοσοκομείο Αγρινίου και συμμετέχει το νοσοκομείο Μεσολογγίου.
           Όπως προτείνει ο κ. Λιαρόπουλος, δημιουργείται και μια δεύτερη ομάδα στην Πελοπόννησο που έχει ως έδρα το νοσοκομείο της Τρίπολης. Στον πρώτο κύκλο της ομάδας κύριο είναι το νοσοκομείο Τρίπολης και ακολουθούν τα νοσοκομεία Σπάρτης, Μολάων και το Ψυχιατρικό Τρίπολης, το οποίο καταργείται. Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Καλαμάτας, ως κύριο, και Κυπαρισσίας. Ο τρίτος έχει ως κύριο το νοσοκομείο Κορίνθου και συμπληρώνεται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα Άργους και Ναυπλίου, το οποίο αλλάζει χρήση και γίνεται νοσοκομείο Χρόνιων Παθήσεων.
           Για μια ακόμη φορά ο υπουργός υγείας κ Α. Λοβέρδος είπε ότι το 2011 είναι η τελευταία ευκαιρία για να «συγκρατήσουμε τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας ως έχουν» και προέβλεψε ότι «από το 2012, ο οποιοσδήποτε υπουργός Υγείας δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των νοσοκομείων της χώρας».
                    Π. Γκούμας: “Είναι μόνο προτάσεις”
          Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), καθηγητής Παν. Γκούμας στο attacktv, επισήμανε ότι όλα αυτά δεν είναι παρά προτάσεις. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι τέλους του μήνα συνεχίζεται η διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, όπου μπορούν να παρεμβαίνουν και να προτείνουν και οι πολίτες. Τότε, στα τέλη, δηλαδή, Μαΐου, όπως είπε, θα υποβάλει και η 6η ΥΠΕ τις δικές της εισηγήσεις στο Υπουργείο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού συνεκτιμηθούν όλες οι προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: