Ακούγοντας κανείς τους επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να περιγράφουν την πορεία του εγχειρήματος της διαθεσιμότητας και της επιχείρησης για δραστική μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο, θα υπέθετε ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως απλή διαδικασία και αυτό γιατί αφενός ο αριθμός μειώνεται με τις μαζικές αποχωρήσεις και αφετέρου γιατί όσοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα επανατοποθετούνται σε νέες θέσεις και μάλιστα εντός ενός μηνός. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Μία απλή ανάγνωση του κειμένου της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Μνημόνιο, αποδεικνύει πέρα πάσης αμφιβολίας ότι όχι μόνο περιμένει να απολύσει όσους υπαλλήλους βγουν σε διαθεσιμότητα (δύο χιλιάδες το 2012 και 25 χιλιάδες το 2013) και δεν κατορθώσουν να επανατοποθετηθούν σε άλλη θέση, αλλά επιπλέον μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους θα πρέπει η χώρα μας να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό των υποχρεωτικών αποχωρήσεων ανά τρίμηνο και το 2014!
Υποχρεωτικές απολύσεις υπεράριθμων, μείωση αριθμού συμβασιούχων, ποσόστωση στις προσλήψεις και κινητικότητα, περιλαμβάνονται μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών, προκειμένου ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να μειωθεί κατά 150 χιλιάδες ως το 2015. Παράλληλα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέο γύρο απολύσεων αν, παρά τους περιορισμούς στις προσλήψεις, δεν επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του προσωπικού κατά 150 χιλιάδες ως το 2015. Ειδικότερα στο κείμενο αναφέρεται ότι έχουμε ξεκινήσει μία αυστηρή αξιολόγηση των διοικητικών δομών και του προσωπικού. «Θα συνδυάσουμε την αξιολόγηση αυτή με την κινητικότητα, την ποσόστωση προσλήψεων, μείωση συμβασιούχων, πειθαρχικές διαδικασίες και υποχρεωτικές απολύσεις υπεραρίθμων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο 150 χιλιάδες έως το 2015, ενώ θα επιτρέψει να προσλάβουμε προσωπικό με καίριες ικανότητες για να υποστηριχθούν εξειδικευμένες κυβερνητικές λειτουργίες».
Συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία «θα πρέπει τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων να είναι έτοιμα ως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2013 και θα χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστούν οι πλεονάζουσες θέσεις και οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι, προκειμένου να οριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις (mandatory exits) έως το τέλος του 2014».
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Το μόνο στο οποίο συμφωνούν οι εκτιμήσεις τρόικας και υπουργείου είναι μάλλον τα... χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με όσα λέει ο αρμόδιος υπουργός μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υπηρεσιών δέκα υπουργείων, προκειμένου τον επόμενο μήνα να εκδοθούν τα απαραίτητα ΠΔ για τα νέα τους οργανογράμματα. Με αυτά θα προέλθει μείωση των δομών κατά 50%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη το πλεονάζον προσωπικό πρόκειται να μετακινηθεί, ενώ αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός για τους 25 χιλιάδες υπαλλήλους, που πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα το 2013. Ηδη χθες με Κοινή Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε τριμελές συμβούλιο αποτελούμενο από τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και εκπροσώπους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, από το οποίο θα γίνουν οι κρίσεις για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
Τι λέει όμως το κείμενο της έκθεσης για τους 25 χιλιάδες εργαζόμενους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα το 2013; Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δομών τονίζεται ότι θα συνεχιστεί το κλείσιμο οργανισμών και η κατάργηση πλεοναζουσών θέσεων και όλοι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν είτε στο σχήμα της Κινητικότητας, είτε θα απολυθούν. Όσοι μπουν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν μειωμένο μισθό για έναν χρόνο. Στόχος είναι να τοποθετηθούν συνολικά 27 χιλιάδες σε διαδικασία κινητικότητας (διαθεσιμότητα) έως το τέλος του 2013. Το κείμενο ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «αν δεν καταφέρουν να βρουν νέα θέση στον δημόσιο τομέα, θα χρειαστεί μετάβασή τους στον ιδιωτικό τομέα». «Για να διευκολύνουμε την ανανέωση του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα αναμένουμε ένα μεγάλο τμήμα από εκείνους που εισέρχονται σε αυτό το σχήμα τελικά να μεταβούν στον ιδιωτικό τομέα μέσω υποχρεωτικών αποχωρήσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Επιπλέον η όλη διαδικασία δεν θα περιοριστεί μόνο στα υπουργεία αλλά θα επεκταθεί σε ολόκληρο το δημόσιο. «Η διαδικασία αξιολόγησης θα επεκταθεί και στις περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις το 2013», αναφέρεται στην έκθεση που εξηγεί ότι «αυτή θα καθορίσει τους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν, το προσωπικό που είναι πλεονάζον, προσωπικό που δεν είναι απολύτως κατάλληλο για τις θέσεις που κατέχει, καθώς και τις κενές θέσεις όπου απαιτείται νέο προσωπικό». Τον σχεδιασμό αυτό επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη και ο κ. Μανιτάκης που δήλωσε ότι μετά τα υπουργεία, σειρά παίρνουν οι δήμοι τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια και τα ΝΠΔΔ. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει πιλοτικά από 20-23 φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν «πρότυπα» που θα διοχετευθούν στην αξιολόγηση όλων των ομοειδών φορέων.
Επί ποινή Περιορισμοί στις προσλήψεις
Κλείνει όμως η στρόφιγγα και για τις προσλήψεις, καθώς η συμφωνία θέτει σαφείς περιορισμούς, και μάλιστα επί ποινή νέων απολύσεων, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. «Για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας να ανασυντάξουμε και να μειώσουμε το προσωπικό θα είναι αποτελεσματικές, θα προχωρήσουμε σε βελτιστοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων. Θα περιορίσουμε τις πηγές «αυτόματων» προσλήψεων, περιορίζοντας την εισροή στις σχολές δημόσιας διοίκησης κατά 30% και βάζοντας ρήτρα λήξης ισχύος στις λίστες των αποφοίτων της σχολής που περιμένουν διορισμό», αναφέρεται στο κείμενο. Αξίζει δε να σημειωθεί πως αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας για μείωση του προσωπικού, παρά τους ελέγχους προσλήψεων, «θα αυξήσουμε το στόχο των αποχωρήσεων»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου