Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Πρώτη σύνταξη ίση με μισό μισθό.

         Μισό μισθό θα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απονομής της κανονικής τους σύνταξης.
         Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα αναρτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα για δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η καθιέρωση του θεσμού της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο.
         Η προκαταβολή θα ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού όπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.
Το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην κίνηση αυτή καθώς η ...αναμονή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την καταβολή της σύνταξης μετά το κύμα μαζικών αποχωρήσεων φθάνουν τους 12 μήνες ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μπορεί να φθάσει ακόμη και τα δύο χρόνια.
      Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η καθυστερήσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην χρονοβόρα διαδικασία αποστολής των αιτήσεων συνταξιοδότησης από τις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού-οικονομικού των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, στη Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ.
Αποτέλεσμα είναι να περιμένουν στην ουρά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα καθώς η σύνταξή τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις, η μοναδική πηγή εισοδήματος.
          Είναι χαρακτηριστικό πως οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις 15.298 το 2009 υπερδιπλαστικάστηκαν το 2010 και έφτασαν τις 33.928. Στη συνέχεια υποχώρησαν ελαφρά στις 28.480 το 2011 και εκτιμάται ότι υπερέβησαν και πάλι τις 30.000 κατά την διάρκεια του 2012.
          Σύμφωνα με πληροφορίες που θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που προβλέπουν την «αξιοποίηση» των αδρανών καταθέσεων, μετά την πάροδο 20ετίας, από το ελληνικό Δημόσιο, αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
            Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αναθεωρήσει το απαρχαιωμένο ( από το 1948) νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τις αδρανείς καταθέσεις και να εναρμονιστεί με το τι ισχύει σήμερα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Προϋπόθεση για να βάλει «χέρι» το Δημόσιο στις αδρανείς καταθέσεις, θα είναι να μην έχει υπάρξει η παραμικρή κίνηση στο λογαριασμό για 20 χρόνια και πριν τη δέσμευση οι τράπεζες να έχουν ενημερώσει τους δικαιούχους των αδρανών λογαριασμών.
          Για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππο Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη και Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: