Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Θολές απαντήσεις του Υπουργού Υγείας στην συνάντηση με την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. και αντιπροσωπεία Εργαζομένων την Δευτέρα 16-12-13

         Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την ΔΕΥΤΕΡΑ 16/12/2013 και η Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.
         Επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της Διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και εκπροσώπους των Οδηγών συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας κο Άδωνι Γεωργιάδη και το Γενικό Γραμματέα κο Πελοπίδα Καλλίρη.
         Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αφού απειλήθηκε συμπλοκή στην είσοδο του Υπουργείου Υγείας, καθότι στην αρχή παραπεμφθήκαμε στον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού.
         Η ΠΟΕΔΗΝ έθεσε τα ζητήματα της ελλιπούς χρηματοδότησης των Νοσοκομείων εξαιτίας της οποίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, τις μεθοδεύσεις για ανατροπή του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας με καταργήσεις Νοσοκομείων, μείωση κλινικών - κλινών και οργανικών θέσεων των μεγάλων Νοσοκομείων μέσω της Έκδοσης Νέων Οργανισμών, Καταργήσεις των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων με πρόσχημα τη μεταφορά κλινικών σε Γενικά Νοσοκομεία και Καταργήσεις υπηρεσιών, κλάδων, ειδικοτήτων των Νοσοκομείων.
         Επισημάναμε στον Υπουργό ότι μέσω των καταργήσεων υπηρεσιών και Νοσοκομείων επιχειρεί να θέσει σε διαθεσιμότητα πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό γράφοντας και σβήνοντας κάθε φορά ειδικότητες, κλάδους και υπηρεσίες.
         Ξεκινήσατε με 950 από τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Ακολούθησε απόφαση για την εν συνόλω διάθεση των Οδηγών των Νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ και κατάργηση του κλάδου στους οργανισμούς. Συνεχίσατε με το προσωπικό ΥΕ, ΔΕ ειδικοτήτων υποστηρικτικών υπηρεσιών και διάθεσή τους στο ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό ή σε θέσεις ΔΕ Διοικητικών υπαλλήλων (προσωπικό ΔΕ).
          Ρωτήσαμε εάν οι αλλαγές που ετοιμάζονται στον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια περίθαλψη αφορούν το προσωπικό των Κέντρων Υγείας; Επίσης επισημάναμε τη θέση μας να μείνουν ανέγγιχτα τα Νοσοκομεία των Νησιών.
Ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας απάντησαν τα εξής:
• Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων πράγματι είναι «200 και» εκατομμύρια κάτω το έτος 2014 αλλά με οικονομία τα Νοσοκομεία δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία τους.
• Θα υπάρξουν καταργήσεις Περιφερειακών Νοσοκομείων και μειώσεις κλινικών, κλινών και οργανικών θέσεων προκειμένου να εξοικονομήσουμε δαπάνες και να θέσουμε άμεσα σε διαθεσιμότητα 950 υγειονομικούς. Διαθεσιμότητα ολίγων ημερών αφού κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του.
• Θα υπάρξουν νέοι οργανισμοί στα ενοποιημένα Νοσοκομεία με ενιαίες υπηρεσίες (Διοικητική, Νοσηλευτική, Τεχνική, Ιατρική).
        Η διαθεσιμότητα των Οδηγών παγώνει καθότι διαπιστώθηκαν προβλήματα που έθεσαν το ΕΚΑΒ, οι Διοικητές των Νοσοκομείων και οι Εργαζόμενοι. Σε ύστερο χρόνο θα δούμε πως θα υλοποιηθεί και σε ποιο αριθμό Οδηγών.
• Οι Διαθεσιμότητες Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας μέσω της μεταφοράς κλινικών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στα Γενικά Νοσοκομεία παγώνουν και θα δούμε σε δεύτερο χρόνο πως θα υλοποιηθεί η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση (παγώνουν οι Διαθεσιμότητες των υπαλλήλων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που ανακοινώθηκαν αδειάζοντας τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας).
• Η καταγραφή του ΥΕ και ΔΕ προσωπικού των υποστηρικτικών υπηρεσιών γίνεται για την υποδοχή διαθέσιμου προσωπικού από άλλα Υπουργεία και όχι για να καταργηθούν οι κλάδοι και να διατεθεί το υπηρετούν προσωπικό μέσω Διαθεσιμότητας σε άλλες ειδικότητες εντός του ιδίου Νοσοκομείου (άδειασε ξανά τους Διοικητές των ΥΠΕ)
• Το προσωπικό των Κέντρων Υγείας δεν συμμετέχει σε διαθεσιμότητες καθώς τα Κέντρα Υγείας είναι φορείς υποδοχής με βάση την Ενιαία Πρωτοβάθμια Φροντίδα που σχεδιάζουμε.
• Τα Νοσοκομεία των Νήσων δεν συμμετέχουν στο σχεδιασμό των Καταργήσεων.
Συνάδελφοι,
          Υπάρχει υπαναχώρηση και πάγωμα σε εξαγγελθείσες διαθεσιμότητες που δείχνει ότι οι Αγώνες έχουν αποτέλεσμα.
           Όμως όλα τα προαναφερθέντα βρίσκονται στο τραπέζι των κυβερνητικών ζημώσεων με την πολιτική δεδομένη, λόγω των δεσμεύσεων στη ΤΡΟΪΚΑ (συρρίκνωση δαπανών, βίαιες ανατροπές του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, διαθεσιμότητες πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού).
           Μάλιστα η καταγραφή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες του ΥΕ και ΔΕ προσωπικού των υποστηρικτικών υπηρεσιών συνεχίζεται προκειμένου να καταργηθούν κλάδοι, υπηρεσίες και το προσωπικό μέσω διαθεσιμοτήτων να διατεθεί σε άλλες ειδικότητες εντός των ιδίων Νοσοκομείων (παρά τα όσα μας είπε ο Υπουργός).
      Οι 950 Διαθεσιμότητες από τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας είναι προ των πυλών.
             Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις.
     Από την  Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: