Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ο χάρτης των προσλήψεων και των απολύσεων στο Δημόσιο το 2014.

          Η δέσμευση πως για κάθε μία απόλυση στο Δημόσιο, θα γίνεται και μία πρόσληψη αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο στον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το 2014. Την ώρα που μνημονιακός στόχος της κυβέρνησης για το νέο έτος αποτελούν οι περίπου 11.000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως παράλληλα θα σημειωθούν και προσλήψεις κυρίως σε φορείς που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού.   
         Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι προσλήψεις, που θα αρχίσουν από τους πρώτους μήνες του 2014, αναμένεται να γίνουν σταδιακά και ανάλογα με τον ρυθμό των απομακρύνσεων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης και στα υπουργεία. 
        Προτεραιότητα θα έχουν οι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν διοριστέοι με τα προσόντα που απαιτούνται για την κάλυψη των κενών θέσεων, θα προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί.
         Με τις προσλήψεις αυτές θα καλυφθούν ανάγκες σε υπηρεσίες... αιχμής, όπως στην Υγεία, ενώ προσλήψεις θα γίνουν και σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, όπως τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
         Προσωπικό αναμένεται να προσληφθεί και στον τομέα της ασφάλειας, με έμφαση στο Λιμενικό και στον τομέα αντιμετώπισης παράνομης λαθρομετανάστευσης. 
         Την ίδια ώρα, ένας σημαντικός αριθμός κενών θέσεων που αφορούν κυρίως προσωπικό χαμηλών προσόντων θα καλυφθεί από τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητικότητα.  
Πιο συγκεκριμένα, οι δημοτικοί αστυνόμοι, που διαθέτουν οικονομικά πτυχία, θα τοποθετηθούν είτε στην Οικονομική Αστυνομία είτε στη Γενική Γραμματεία Εσόδων, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης οι ανάγκες για φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και για διοικητικό προσωπικό στην Ελληνική Αστυνομία θα καλυφθούν μέσω της κινητικότητας υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 
         Στον αντίποδα, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι από πού θα βρεθούν οι 11.000 απολύσεις που βάσει μνημονίου πρέπει να γίνουν το 2014.   
         Όπως έχει ξεκαθαρίσει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι πρώτοι που θα φύγουν είναι όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν μπει στο Δημόσιο έχοντας προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά.  
          Ταυτόχρονα, στη λίστα των απολύσεων για το 2014 φαίνεται πως βρίσκεται μεγάλο μέρος των σχολικών φυλάκων που είναι ήδη σε διαθεσιμότητα, γιατροί του ΕΟΠΥΥ, υπάλληλοι ΝΠΙΔ που θα βάλουν λουκέτο ή θα μειώσουν το προσωπικό τους, συμβασιούχοι που παραμένουν στις θέσεις τους με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές, ενώ οι όποιες απολύσεις απομένουν θα καλυφθούν από την κινητικότητα. 
          «Οι 11.000 απολύσεις του 2014 θα προκύψουν μέσα από την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας, από εκείνους δηλαδή που δεν θα απορροφηθούν τελικά, από την αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και από την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών», τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ συμπλήρωσε πως «στις περιπτώσεις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, η κατάργηση μιας θέσης σημαίνει αυτόματα και απομάκρυνση, ενώ για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είπε ότι αν καταργηθεί μια θέση ο υπάλληλος μπαίνει σε διαθεσιμότητα» . 
         Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, μεταξύ των 74 φορέων του Δημοσίου που βρίσκονται στο στόχαστρο για τις απολύσεις του 2014 είναι ο ΟΚΑΝΑ, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, η Λυρική και το Εθνικό Θέατρο, ο ΟΑΣΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Αττικό Μετρό, ο ΕΛΓΑ, το Εθνικό Κτηματολόγιο και πολλοί φορείς για την ψυχική υγεία.
          Όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα, οι συγκεκριμένοι φορείς αυτοί είτε θα κλείσουν απευθείας με «ξαφνικό θάνατο» όπως έγινε με την ΕΡΤ, είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα απολυθούν είτε θα υποστούν «στοχευμένη» μείωση προσωπικού μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού. 
          Σε αυτή την περίπτωση οι υπάλληλοι που συγκροτούν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, π.χ. διοικητικοί ή καθαρίστριες, θα απομακρυνθούν ταυτόχρονα με την κατάργηση των θέσεών τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: