Μετά τη θύελλά αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η κατάργηση του κάδου των οδηγών στα Νοσοκομεία με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι υπηρετούν σε αυτόν, η Κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας φαίνεται να επιχειρεί να θολώσει τα νερά με έναν ελιγμό δίνοντας κατά περίπτωση διαβεβαιώσεις σε εκπροσώπους διάφορων νοσοκομείων ότι εξετάζει «εξαιρέσεις» από το μέτρο ή ακόμα και μια προσωρινή αναστολή του.
Δύο παράγοντες φαίνεται ότι είναι αυτοί που οδηγούν την κυβέρνηση και το Υ. Υγείας να ταλαντεύεται ανάμεσα στην επιλογή να προχωρήσει άμεσα το μέτρο ή να μεταθέσει για μικρό χρονικό διάστημα την εφαρμογή της διαθεσιμότητας και της κατάργησης του κλάδου των οδηγών των Νοσοκομείων:
- Η αποφασιστική στάση του κλάδου που είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συντονισμένες κινητοποιήσεις μαζί όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία. Μετά την κινητοποίηση της Τετάρτης την Αθήνα η επιτροπή αγώνα που έχει δημιουργηθεί προχωρά σε συντονισμένες κινήσεις για την οργάνωση της κινητοποίησης της Δευτέρας μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία Νοσοκομείων.
- Η επισήμανση από αρκετούς Διοικητές Υγειονομικών Υπηρεσιών αλλά και Διοικητών Νοσοκομείων προς το Υπ. Υγείας ότι ο «ξαφνικός θάνατος» του κλάδου θα δημιουργήσει ένα απίστευτο «μπάχαλο» στα Νοσοκομεία και θα τεθούν ζητήματα για την ασφαλή λειτουργία τους. Οι διοικητές επισημαίνουν ότι στα περισσότερα Νοσοκομεία όχι μόνο δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς αλλά την επομένη μέρα θα αδυνατούν να τροφοδοτούνται ακόμα και με τρόφιμα, φάρμακα και αντιδραστήρια.
Είναι προφανές ότι όλα αυτά οδηγούν το Υπ. Υγείας να επιχειρεί να θολώσει τα νερά με διαβεβαιώσεις για εξαιρέσεις και αναστολή του μέτρου, ενώ την ίδια ώρα μελετά πως θα διασφαλίσει μέσω ιδιωτικών εταιριών τις υπηρεσίες που παρείχαν οι οδηγοί στα Νοσοκομεία. Αλώστε στις 1200 θέσεις εργαζομένων στα Νοσοκομεία που έχουν συμφωνηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου συμπεριλαμβάνονται και οι οδηγοί των Νοσοκομείων.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η «καταγραφή» των εργαζομένων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, πλυντήρια κλπ) προκειμένου μαζί με τους οδηγούς και τους εργαζόμενους στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία να αποτελέσουν τη δεύτερη «δεξαμενή» των διαθεσιμοτήτων.
Είναι προφανές ότι μπροστά στις αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιο συγχωνεύσεων και κατάργησης περιφερειακών Νοσοκομείων, ιδιαίτερα πριν τις δημοτικές εκλογές, δίνεται προτεραιότητα αυτή την περίοδο στην κατάργηση κλάδων και υπηρεσιών.
Στο στόχαστρο εκτός των κλάδων που υπηρετούν στις υποστηρικτικές υπηρεσίες έχουν μπει οι τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες αλλά και ο εργαστηριακός τομέας των Νοσοκομείων.
Aναδημοσίευση από ygeionomikoi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου