Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Αξιώσεις «εκτός Μνημονίου» εγείρει, ξαφνικά, το ΔΝΤ για τα εργασιακά

         Περιπλέκεται η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα για το θέμα των ομαδικών απολύσεων καθώς οι δανειστές - με επικεφαλής το ΔΝΤ - επαναφέρουν στο τραπέζι την αλλαγή του νόμου για την κήρυξη απεργιών και το "λοκ άουτ" (που είχε συζητηθεί πριν από 1 χρόνο και δεν είχε συμπεριληφθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις) και την κατάργηση νωρίτερα από την 1/1/2017, όπως ήδη προβλέπει ο μνημονιακός νόμος 4172/13, των πολυετιών οι οποίες, αν και παραμένουν "παγωμένες" από τις 14/2/2012 για όλους τους εργαζόμενους (δηλαδή δεν χορηγούνται νέες) προβλέπονται ως "προσαυξήσεις" στα νομοθετημένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων.
          Τις 2 αλλαγές αξίωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στη συνάντηση που έγινε το Σάββατο στο υπ. Οικονομικών παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε περιορίσει, την Παρασκευή, την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Θέματα που παραμένουν, ακόμη, "ανοικτά" και θα ξανασυζητηθούν σε νέο "γύρο" στα μέσα αυτής της εβδομάδας.
"Εφ´ όλης της ύλης" διαπραγμάτευση
- "Δεν έχετε κάνει τίποτα για τις απεργίες...ο νόμος 1264/82 είναι παλαιός και σε απόσταση απ´ ό,τι ισχύει στην Ε. Ε αλλά και όσα προβλέπει η 77η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας" (δικαίωμα εργοδότη για ανταπεργία - λοκ άουτ) υπογράμμισαν, χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών προιδεάζοντας για την απόφαση τους να διαπραγματευτούν "εφ´ όλης της ύλης" τα εργασιακά. Και όχι μόνο για το... "βέτο" στις ομαδικές απολύσεις, όπως θεωρούσε ότι θα συμβεί η ηγεσία του υπ. Εργασίας εκφράζοντας, μάλιστα, την αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποι της τρόϊκας είναι "πιο κοντά" να συμφωνήσουν για την αποφυγή αλλαγής του καθεστώτος με νομοθετική ρύθμιση ("κόκκινη" γραμμή για την κυβέρνηση όχι όμως και για την τρόικα, όπως διαφάνηκε στη συνάντηση του Σαββάτου καθώς οι δανειστές επέμειναν να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 75/129 που απαγορεύει κάθε διοικητικό "βέτο" και, επιπλέον, προβλέπει υψηλότερο όριο για τις ομαδικές απολύσεις, στο 10% αντί του 5% για επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 άτομα).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ (Eφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ)..

Δεν υπάρχουν σχόλια: