Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Το... γεφύρι της Πάτρας!

       Κίνδυνος να μην παραδοθεί ποτέ στον πατραϊκό λαό το πολυώροφο κτίριο του «Αγίου Ανδρέα», το οποίο τείνει να γίνει πλέον γεφύρι της… Πάτρας, αφού εδώ και χρόνια παλινωδίες και οικονομική κρίση το κρατούν στα σκαριά.Τον ένα χρόνο ξεκινούν οι εργασίες και τον άλλο σταματούν. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, capital controls όμως, συνεχείς εκλογές και οικονομική ασφυξία το καθυστερούν συνεχώς, αφού και ο εργολάβος δεν έχει λάβει το οικονομικό αντίκρισμά του.
         Περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το οικοδόμημα, το ένα εκ των οποίων πρέπει να εκταμιευθεί άμεσα, αλλιώς το πολυώροφο πάει στο… καναβάτσο!
       Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω έργο εκτελείται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ,  την εταιρεία του Δημοσίου που αναλαμβάνει την κατασκευή νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος.
Το 1 εκατομμύριο αφορά στον εξοπλισμό του κτιρίου, ενώ τα άλλα 3 την γενικότερη ολοκλήρωσή του.
      Σύμφωνα με τον Γιώργο Γιαννόπουλο, τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Παρεμβάσεις» του Αλέξανδρου Κογκόλη, το ένα εκατομμύριο πρέπει να εκταμιευθεί άμεσα από τα χρήματα του ΕΣΠΑ, το οποίο στην ουσία έληξε, μέσω των Κτιριακών Υποδομών, για τη συνέχιση των εργασιών, ειδάλλως το έργο κινδυνεύει να μη φτιαχτεί ποτέ. Τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια θα δοθούν από πόρους του κράτους, πλέον.
«Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γίνει αν δεν εκταμιευθεί γρήγορα το ποσό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.
       Αποκωδικοποιώντας τη φράση του Διοικητή, περί πόρων του κράτους για την ολοκλήρωση του έργου, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, εύκολα συμπεραίνει κανείςξ πως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες.
       Σκεφτόμενος κάποιος δε, την άμεση εκταμίευση χρημάτων από το τρέχον ΕΣΠΑ, το οποίο δύει, εν μέσω capital controls κτλ, δύσκολα θα αισιοδοξούσε για την επιτυχία του.
      Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ο προυπολογισμός του 2015 και του 2016 στο νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα» επιτρέπει τη δαπάνη χρημάτων για τη μεταφορά και μετεγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού και υπηρεσιών από το παλιό κτίριο του νοσοκομείου στο πολυώροφο.
Aναδημοσίευση από το AchaiaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: