Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

H ΠΟΕΔΗΝ για την ΕΚΔΙΩΞΗ των ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ.

ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
      Για άλλη μία φορά οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων γίνονται «λάφυρα» της κυβέρνησης προς διάθεση στον κομματικό στρατό.
Η αξιοκρατία είναι μόνο στα λόγια και για τη νέα κυβέρνηση.
       Ουδέποτε υπήρξε αντικειμενικό σύστημα Διοίκησης των Νοσοκομείων. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις με αξιολογήσεις «μαϊμού» μοιράζουν τις Διοικήσεις σε κομματικά αρεστά στελέχη.
       Ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής από την πρώτη ημέρα ανάληψης του Υπουργείου Υγείας, προανήγγειλε το ξήλωμα των Διοικητών.
       Μάλιστα ανακοίνωσε ότι όσοι Διοικητές επιδείξουν καλή θέληση και διευκολύνουν με την παραίτησή τους, αυτό θα εκτιμηθεί αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παραμονής τους.
      Προώθησε και ψήφισε διάταξη στη Βουλή με την οποία ουσιαστικά καθαιρούσε τους Διοικητές των Νοσοκομείων (Ν. 4332/2015, άρθρο 15).
      Μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τους Μνημονιακούς που πρέπει να σταλούν «στο πυρ το εξώτερο», γιατί η κυβέρνηση θα έσκιζε τα Μνημόνια.
     Επανειλημμένως σε συναντήσεις που είχαμε με τον πρώην και τους νυν Υπουργούς Υγείας, θέσαμε την πρότασή μας για το μοντέλο Διοίκησης των Νοσοκομείων.
Επικεφαλής της Διοίκησης Γενικός Διευθυντής της υπαλληλικής ιεραρχίας, που θα είναι Πρόεδρος του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και μέλη τους 4 Διευθυντές των υπηρεσιών και 2 εκπροσώπους των εργαζομένων.
Η θητεία του Γενικού Διευθυντή να είναι τριετής με επιλογή από τα Υπηρεσιακά όργανα που ορίζει η υφιστάμενη Νομοθεσία.
Έτσι θα αποφεύγουμε τους κομματικούς φίλους των εκάστοτε κυβερνήσεων.
      Στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 (Ν. 4336/2015) προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης «Κουρουμπλή» για την εκδίωξη των Διοικητών.
     Οι δύο Υπουργοί της Υγείας αντί να προωθήσουν την αξιοκρατική πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ, αποφάσισαν την εκδίωξη των Μνημονιακών Διοικητών και την αντικατάστασή τους με άλλους Μνημονιακούς Διοικητές, που θα εφαρμόσουν το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
     Μάλιστα σε συναντήσεις με την ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και πολλές φορές Δημόσια προανήγγειλαν οι Υπουργοί της Υγείας την εκδίωξή τους.
    Για να είναι εντάξει με το «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3» που υπέγραψαν, σύστησαν Επιτροπή Αξιολόγησης.
Επιτροπή που εξέτασε τους Διοικητές «στο φτερό». 1 λεπτό τον καθ’ ένα.
Μάλιστα κάποιοι που είχαν παραιτηθεί πριν μήνες, έγινε δεκτή η παραίτησή τους εγγράφως, πριν κληθούν στην Επιτροπή για την αξιολόγησή τους που εγγράφως είχαν ειδοποιηθεί.
Το ΑΣΕΠ ανεξάρτητη αρχή που περιβάλλεται με απόλυτη αξιοπιστία από την ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμμετοχή μελών του σε αντίστοιχες Επιτροπές υποτίθεται αξιολόγησης, προσφέροντας μανδύα νομιμοποίησης σε κομματικές επιλογές.
Χάνει το «κύρος» του.
Εξάλλου με πιο δικαίωμα επιτρέπεται στους Υπουργούς να επιλέγουν στελέχη του ΑΣΕΠ σε Επιτροπές Αξιολόγησης, χωρίς να διορίζονται από τον Πρόεδρο ή την ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ.
Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την συμμετοχή των άλλων ανεξάρτητων φορέων.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την αναξιοκρατία και τον κομματισμό.
      Το κακό χάλι των Νοσοκομείων οφείλεται στις Μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται τα πέντε τελευταία χρόνια. Εξαιτίας αυτών διαλύεται το ΕΣΥ και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για την αγορά υπηρεσιών.
     Δεν μπορεί η ΝΕΟΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.
Είναι καιρός να τροποποιηθεί το μοντέλο Διοίκησης των Νοσοκομείων με επικεφαλείς Γενικούς Διευθυντές.
Από την  Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: