Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Καταργήστε την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις, αυξήστε τις ομαδικές απολύσεις, αφορολόγητο 4.000 ευρώ

          Σκληρή γραμμή αναμένεται να κρατήσει το ΔΝΤ στις «διαπραγματεύσεις» που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, διά της Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αναμένεται να θέσει στην ελληνική πλευρά συγκεκριμένους όρους. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το «καλούπι» της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι έτοιμο και πλέον απομένουν τα μέτρα που θα ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
        Βάσει των πληροφοριών, η επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα βάζει πλέον στο τραπέζι τρία μέτρα-φωτιά:
  • Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης το 2019. Ένα μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους.
  • Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ, στα 4.000 ευρώ, και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Αν συμβεί αυτό, στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 3 εκατ. πολίτες που σήμερα έχουν αφορολόγητο και θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους, ήτοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος μισθωτοί και συνταξιούχοι με αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα.
  • Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. «Κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, αν και για κάποιους κύκλους θεωρείται μέση λύση σε σχέση με την πλήρη κατάργηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: