Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Απόδοση προσωρινής σύνταξης με ένα “κλικ” [Τροπολογία]

       Ρύθμιση με την οποία ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει και ηλεκτρονικά το αίτημά του στον ΕΦΚΑ για να του χορηγηθεί η προσωρινή σύνταξη, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Για το ζήτημα κατατέθηκε σχετική τροπολογία από τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο.
       Όπως αναλύει το epoli.gr προβλέπεται ότι, ο ασφαλισμένος μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημά του για την χορήγηση προσωρινής σύνταξης από τον ΕΦΚΑ. Εάν πρόκειται για προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος, αυτή αντιστοιχεί στο 80% της οριστικής. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου αντιστοιχεί στο 50% του ποσού που διαμορφώνεται με βάση το Νόμο 4387/2016. Το ποσό που θα προκύψει δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στην «εθνική σύνταξη», η οποία χορηγείται για 15 έτη ασφάλισης και αντιστοιχεί στα 345,60 ευρώ.
       Για την εξυπηρέτηση του δικαιούχου προσωρινής σύνταξης προβλέπεται η έκδοση από το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο είτε εγκριτικής είτε απορριπτικής απόφασης για το αίτημα χορήγησης προσωρινής σύνταξης.
         Η προσωρινή σύνταξη χορηγείται εφ’ όσον ο αιτών έχει συμπληρώσει την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, έχει συνυποβάλει υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια του χρόνου ασφάλισης και των αποδοχών του ή του εισοδήματος που δηλώνει στην αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς και ότι πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.
Για την διαδοχική ασφάλιση
        Για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, αυτοί οφείλουν να δηλώσουν αναλυτικά τα Ταμεία ασφάλισης, τον χρόνο ασφάλισης ανά Ταμείο, τις αντίστοιχες αποδοχές και εισοδήματα, τον τυχόν χρόνο παράλληλης ασφάλισης και τυχόν οφειλές προς το Ταμείο. Για όσους ασφαλισμένους εκκρεμεί έλεγχος εισφορών, απαιτείται υπηρεσιακό σημείωμα του αρμοδίου τμήματος εισφορών του Ταμείου.
       Σημειωτέον ότι, το ποσόν της σύνταξης που καταβάλλεται στον ασφαλισμένο, συμψηφίζεται με το ποσόν της σύνταξης που καθορίζεται στην οριστική απόφαση απονομής της σύνταξης.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή τα στοιχεία που αναφέρονται στην αίτηση και στην υπεύθυνη δήλωση είναι ανακριβή, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά των συντάξεων αναζητώνται με την εφαρμογή των διατάξεων περί επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων παροχών.
Ακολουθεί η Τροπολογία

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ | Προβολή/κατέβασμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: