Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Σε κίνδυνο οι ασθενείς από αναγκαστικές διακομιδές εκτός Καρδιοθωρακοχειρουργικής

       Εξι μήνες μετά την αποχώρηση του καθηγητή Δημήτρη Δουγένη από την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ και η Κλινική παραμένει σε αναστολή λειτουργίας. Οι ασθενείς φορτώνονται σε ασθενοφόρα και μεταφέρονται σε όποιο σημείο της χώρας υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισής τους. Κάποιοι από αυτούς δεν τα καταφέρνουν και καταλήγουν στη διαδρομή. 
       Από τον Ιούνιο, όπως είχαν δηλώσει η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η διοίκηση του νοσοκομείου έχουν γίνει οι κρίσεις των υποψήφιων επιμελητών αλλά μέχρι σήμερα 1η Νοεμβρίου, η Κλινική συνεχίζει να παραμένει σε αναστολή.   
       Οι παρενέργειες για τους ασθενείς της ευρύτερης περιφέρειας πολλές και μοιραίες για ορισμένα περιστατικά όπως έχουν καταγραφεί στο ιατρικό δελτίο. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρ' ότι έχει κληθεί να παρέμβει στο θέμα κωφεύει χωρίς να αναζητά ευθύνες και κυρίως να λύνει το πρόβλημα.    
        Οπως έχει γράψει η «Π» φιλοξενώντας τις απόψεις των αρμοδίων υπήρχε η δυνατότητα άμεσης κάλυψης των κενών αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου δείχνει να μην βιάζεται. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι ενώ είχε αποχωρήσει από το νοσοκομείο ο κ. Δουγένης η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος αποφάσισε να χορηγήσει εξάμηνη εκπαιδευτική άδεια για το Ιπποκράτειο σε καρδιοθωρακοχειρουργό της Κλινικής αφήνοντας ακάλυπτο το νοσοκομείο και τους ασθενείς.
ΕΚΚΛΗΣΗ
       Δημόσια έκκληση μέσω της «Π» για την άμεση επαναλειτουργία της Κλινικής απευθύνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Αννα Μαστοράκου. 
       «Είναι ανεπίτρεπτο και θλιβερό το Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο που είναι η κορωνίδα της δημόσιας περίθαλψης και είχε φτάσει στο σημείο να διαθέτει όλες τις ιατρικές ειδικότητες σήμερα να έχει ξεκινήσει αυτή την αντίστροφη πορεία. Είναι λυπηρό για τη Νοτιοδυτική Ελλάδα να μην έχει καρδιοθωρακοχειρουργική κάλυψη» και προσθέτει:
        «Η αποχώρηση του κ. Δουγένη άφησε πίσω ένα μεγάλο κενό. Εκανε ηρωικές προσπάθειες για να κρατήσει την Κλινική ανοικτή και τώρα που έφυγε φαίνεται η καθοριστική συμβολή του. Το κράτος εθελοτυφλεί. Η κατάσταση αυτή κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές και πόρους. Οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι δαπάνες για τις μεταφορές είναι πολλαπλάσιες από τα να είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες πρόσληψης των γιατρών που απαιτούνται. Το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει άμεσα. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και κανείς δεν νομιμοποιείται να τις εκθέτει σε κίνδυνο».  
Η σιωπή της Διοίκησης
      Η «Π» προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεόδωρο Πισιμίση αλλά για μία ακόμα φορά επέλεξε τη σιωπή και ανεπισήμως μας δόθηκε μία πληροφορία, μέσω της γραμματείας του, ότι δηλαδή επίκειται η ολοκλήρωση των διαδικασιών, κάτι που ακούμε εδώ και καιρό.
      Η ουσία είναι ότι έξι μήνες μετά την αποχώρηση του καθηγητή Δουγένη παραμένει σε ισχύ η απόφαση της αναστολής λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και οι ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Αθήνας
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την Έντυπη Έκδοση της Εφημ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: