Σάββατο 7 Απριλίου 2018

To αδιέξοδο στο ασφαλιστικό και η ανάγκη να κάνουμε το κουμάντο μας

      Το Ασφαλιστικό αποτελεί μείζον εθνικό θέμα για το μέλλον της χώρας και για το αύριο των επόμενων γενεών. Σε μια χώρα όπου οι πολίτες εκπαιδεύτηκαν πριν ακόμη κολλήσουν το πρώτο τους… ένσημο για το πώς θα πάρουν πρόωρες συντάξεις, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ειπωθούν αλήθειες για το μέλλον.
       Στο Ασφαλιστικό, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βασική αλήθεια που έγκειται στο γεγονός ότι κατ΄ αρχάς η συζήτηση πρέπει να αρχίσει από τους αριθμούς. Το 2000 υπήρξε η τελευταία ευκαιρία για να ρυθμιστεί το σύστημα προκειμένου η χώρα να σταματήσει τον βασικό τροφοδότηση των ελλειμμάτων. Όμως, όλοι θυμόμαστε ότι τότε. το παλαιό ΠΑΣΟΚ κατέβασε τον κόσμο στους δρόμους για <<να υπερασπιστεί τα «κεκτημένα»>>. Έτσι, το νομοσχέδιο έμεινε στα χαρτιά και λίγα χρόνια αργότερα η χώρα εξετράπη πλήρως στα δημοσιονομικά. Ήταν αργά για δάκρυα.
      Στο θέμα του ασφαλιστικού, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, δεν ήρθαν επενδύσεις που θα έπρεπε να έρθουν, δόθηκαν υψηλές συντάξεις που κινούνταν εκτός των ορίων της οικονομίας. Στη συνέχεια ήρθε το μνημόνιο και τώρα, λόγω της «περήφανης διαπραγμάτευσης» είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναπάρουμε νέες οδυνηρές αποφάσεις, γιατί πολύ απλά οι ξένοι απαιτούν ρύθμιση του χρέους με ξεκάθαρο το τοπίο ως προς τις μελλοντικές «άσπρες τρύπες» των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.
      Οι σημερινοί κυβερνώντες δεν είπαν την αλήθεια στον λαό, καλλιέργησαν το μίσος και την αντιμνημονιακή ρητορική, έφεραν έναν αστείο νόμο το 2016 και επιβάρυναν το οικονομικό κλίμα. Έτσι, το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας θα τίθεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο. Επειδή με ψέματα δεν γεμίζει το… στομάχι, μέσα στα επόμενα χρόνια, κάποια κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει εκ νέου οδυνηρές αποφάσεις. Οπότε καλό είναι οι νέοι άνθρωποι να αρχίσουν να κάνουν σιγά σιγά το κουμάντο τους για τα… γεράματα!
      Σήμερα, με αναλογία 1 εργαζόμενου προς 1 συνταξιούχο και άνεργο, δεν έχουμε καμία τύχη. Επίσης με μισθούς των 400 ευρώ, οι συντάξεις μετά από 40 χρόνια μπορεί να κινούνται στα επίπεδα των €3.500, αλλά θα είναι σαν να λαμβάνει κάποιος €360 σε σημερινές τιμές! Το όριο ηλικίας των 67 ετών δεν αρκεί όταν δουλεύει ένας και κάθεται ένας. Επιπλέον, το ασφαλιστικό κόστος της εργασίας έχει ακριβύνει σημαντικά και αυτό λαμβάνεται υπόψιν από τους επενδυτές. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες πολίτες θα δουλεύουν περισσότερα χρόνια για λιγότερα λεφτά και μικρότερη σύνταξη. Το κόστος συντήρησης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει γίνει ακριβό και οι απασχολούμενοι δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν έναν… αέρα ασφαλείας στα Ταμεία.
     Για να σταθούν όρθια τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στις επόμενες δεκαετίες πρέπει να σημειωθεί μια επενδυτική έκρηξη, η οποία θα απορροφήσει μέσα στα επόμενα χρόνια τουλάχιστον 2.000.000 εργαζόμενους. Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή έχουμε… διαθέσιμους μόλις 1.000.000 άνεργους. Και αυτοί να απορροφηθούν αύριο το πρωί, πάλι το πρόβλημα θα υπάρχει. Με δεδομένη την καθήλωση του δείκτη γονιμότητας στο 1,2 παιδιά ανά οικογένεια αντί του αποδεκτού 2,2 παιδιά, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι χρειαζόμαστε ξένους μετανάστες οι οποίοι όμως θα πρέπει να δουλεύουν με πλήρη απασχόληση και να χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία! Αν δημιουργηθούν επενδύσεις που θα απαιτήσουν εργατικά χέρια και κυρίως «μυαλά» έχει καλώς. Κάτι θα σωθεί από τις συντάξεις. Αν όμως και τα επόμενα χρόνια καρκινοβατούμε έχοντας κυρίως ανειδίκευτους εργάτες, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο άσχημα…
      Όπως είναι σήμερα διαμορφωμένα τα δεδομένα και με βάση το δημοσίευμα του γράφοντος στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» της περασμένης Παρασκευής, το ασφαλιστικό σύστημα θα μπορέσει να…. εξασφαλίσει μια κάποια σύνταξη στα 70 υπό την προϋπόθεση μιας επενδυτικής έκρηξης που δεν θα έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο! Εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι πρέπει να αντιληφθούν ότι θα βγουν αργότερα στη σύνταξη, με μικρότερες μηνιαίες αποδοχές και μεγαλύτερες κρατήσεις. Όμως, ταυτόχρονα, οι σημερινοί νέοι αλλά και οι μεσήλικες πρέπει να κάνουν ένα καλό κουμάντο για τα γεράματα τους, γιατί τότε δεν θα βγαίνουν ούτε οι δικοί τους αριθμοί.
      Η πώληση περιουσιακών στοιχείων για να υπάρχει ένα… κομπόδεμα στα γεράματα και η αναζήτηση και ιδιωτικών συμβολαίων ασφάλισης θα αποτελέσουν μονόδρομο μέσα στα επόμενα χρόνια. Όσοι σπεύσουν να… αφορίσουν και να γκρινιάξουν για τα παραπάνω, απλά τους επισημαίνουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Αν πιστεύουν ότι ο καιρός είναι αίθριος και μπορούν να βγούνε έξω με το κοντομάνικο, απλά τους επισημαίνουμε ότι έξω ο καιρός θυμίζει… Σιβηρία και θα πάθουν κρυοπαγήματα ή πνευμονία!
       Οι σημερινοί 40άρηδες πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους και σιγά σιγά να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για ένα μέλλον το οποίο θα απαιτήσει εντατική και υψηλών προσόντων εργασία, αλλά και έγκαιρη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για αξιοπρεπή γηρατειά. Το προσδόκιμο ζωής θα αυξάνεται συνεχώς. Η κουλτούρα εργασίας θα αποτελέσει τη βάση για να μπορέσει κάποιος να οργανώσει τα ασφαλιστικά του γεράματα με όσο το δυνατόν μικρότερους κραδασμούς. Όσοι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα των αριστερών ιδεολογημάτων και των πολιτικών απατεώνων θα το βρουν μπροστά τους. Καλά μυαλά…
 Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: