Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Η αξιολόγηση ιατρών...με όρους μυστικούς - Μαίνεται ο θόρυβος στον «Αγιο Ανδρέα»

      Σε δύσκολο εγχείρημα αναδεικνύεται η απόδοση δικαιοσύνης στην περίπτωση των θιγόμενων γιατρών από την ακολουθούμενη διαδικασία επιλογής συντονιστών διευθυντών σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.
     Κι αυτό διότι όπως μας δήλωσε ο υποδιοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Δημήτρης Κωστακιώτης από το 2008 και μετά υπάρχει ένα νομοθετικό κενό στη διαδικασία της επιλογής.
     «Μέχρι το 2008 οι θέσεις αυτές προκηρύσσονταν και οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται και από άλλα νοσοκομεία, υπέβαλλαν τον φάκελό τους. Το νέο πλαίσιο των οργανισμών των νοσοκομείων προέβλεπε την κατάργηση του συντονιστή διευθυντή με προκήρυξη της θέσης. Ακολούθως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Γιαννόπουλος πρότεινε η ανάθεση να γίνεται μέσω ψηφοφορίας στο εσωτερικό της κλινικής ή του τμήματος και οι άμεσα εμπλεκόμενοι γιατροί να αποφασίζουν ποιον θέλουν ως υπεύθυνο. Αυτό όμως δεν προχώρησε κι έτσι αναμένουμε πλέον τις νέες αποφάσεις μετά τις εκλογές».
      Τι ισχύει από το 2008 μέχρι σήμερα; «Η ανάθεση της θέσης γίνεται από τον διοικητή του νοσοκομείου. Ο διοικητής καλείται να πάρει τους υπηρεσιακούς φακέλους όλων των υποψηφίων γιατρών για τη θέση και με βάση τα προσόντα τους, τυπικά και ουσιαστικά να κάνει την επιλογή» εξηγεί ο κ. Κωστακιώτης.
     Η αξιολόγηση αυτή όμως, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του Εφετείου και τις εξώδικες διαμαρτυρίες γιατρών του «Αγίου Ανδρέα», δεν τηρήθηκε στο γενικό κρατικό νοσοκομείο. Η επιλογή γινόταν μετά από εισήγηση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, χωρίς να λαμβάνουν γνώση οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και χωρίς να ανοίγονται οι υπηρεσιακοί φάκελοι των υπηρετούντων γιατρών στην κλινική ή στο τμήμα.   Αλλωστε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του διευθυντή Οφθαλμολογίας Ιωάννη Κατσιμπρή που παρουσίασε προ ημερών η «Π», επί 7,5 χρόνια δεν είχε προστεθεί στο φάκελό του το έντυπο της ετήσιας αξιολόγησης.
      Στο ερώτημά μας εάν έχει περιθώριο η διοίκηση ενός οργανισμού να αγνοεί τα έγγραφα αιτήματα των θιγομένων, να μην απαντάει στις εξώδικες διαμαρτυρίες και να μην εφαρμόζει αποφάσεις του Εφετείου ο κ. Κωστακιώτης αναφέρει, σε μία πρώτη προσέγγιση επιφυλασσόμενος να διερευνήσει το θέμα πιο επισταμένα, ότι στο διοικητικό δημόσιο δίκαιο μπορεί να ακολουθείται η διαδικασία της μη απάντησης όταν κάτι θεωρείται ότι είναι σύννομο.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: