Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Οι επιπτώσεις των αποφάσεων του ΣτΕ, για τον Νόμο Κατρούγκαλου, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

      Με  τις παρακάτω πέντε  αποφάσεις  του,  (ΣτΕ 1880/2019, ΣτΕ 1882/1019Σ, ΣτΕ 1889/2019, ΣτΕ1890/2019, ΣτΕ 891/2019, Αποφάσεις που μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ άνω στούς αριθμούς) το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου(Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό.
        Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και την περικοπή των επικουρικών, για όσους έπαιρναν σύνταξη άνω των 1300 ευρώ.  Αντίθετα κρίθηκε συνταγματική η διάταξη για ένταξη των Δ.Υ. στον ΕΦΚΑ, καθώς και η διάταξη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων κύριας ασφάλισης.
Ποιες είναι οι συνέπειες της απόφασης:
1. Μετά και τη δικαστική κατάρρευση του Νόμου Κατρούγκαλου-η κοινωνική είχε ήδη συμβεί προ πολλού-η κυβέρνηση οφείλει, πάρα πολύ σύντομα, να φέρει προς ψήφιση νέο ασφαλιστικό νόμο που θα συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ.
2. Ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων κρίθηκε αντισυνταγματικός, επειδή δεν υπήρχαν σχετικές αναλογιστικές μελέτες. Να υπενθυμίσουμε ότι με τον Νόμο Κατρούγκαλου οι επικουρικές περικόπηκαν κατά 50%. Ταυτόχρονα καταργείται το πλαφόν των 1300ε, πάνω από το οποίο περικόπτονταν οι επικουρικές. Αυτό φυσικά δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να δώσει αυξήσεις. Την υποχρεώνει απλά να καταθέσει μαζί με τον νέο νόμο και αναλογιστική μελέτη.
3. Η απόφαση υποχρεώνει την κυβέρνηση να αλλάξει τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα γι αυτούς που έχουν πολλά έτη ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο νόμος 4387/16 έδινε ποσοστό αναπλήρωσης 31.8 % στα 35 χρόνα. Δηλαδή 318 ευρώ στα 1000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές.
4. Καμία αλλαγή δεν επέρχεται στα όρια ηλικίας με τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης(όλοι στα 67), που ψηφίστηκαν με τον Ν.4336/15 η σχετική προσφυγή της ΑΔΕΔΥ απερρίφθη από το ΣτΕ.
5. Θα υπάρξουν αυξήσεις με τον νέο νόμο;
    Κατά τη γνώμη μας ελάχιστες έως καθόλου. Ίσως υπάρξουν κάποιες πενιχρές αυξήσεις σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης .Ήδη, ο αρμόδιος υπουργός ο κ.Βριύτσης σε καμιά συνέντευξή του δεν αναφέρει τη λέξη αύξηση.
6. Τι γίνεται με τα αναδρομικά των συνταξιούχων;
    Εδώ το  ΣτΕ λέει καθαρά ότι οι αποφάσεις του δεν έχουν αναδρομική ισχύ και ισχύουν από τώρα και εφεξής. Οπότε αναδρομικά δεν υπάρχουν. Γι αυτό να μην σπεύσουν οι συνταξιούχοι στα δικηγορικά γραφεία για διεκδικήσεις, πριν καθαρογραφούν ολόκληρες οι αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: