Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Πάτρα - ΠΓΝΠ: Κομματικές τριβές σε ακέφαλο νοσοκομείο

       Μήλον της Έριδος αποτελεί η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας για τους επίδοξους διεκδικητές και επίσης τους βουλευτές και φιλοκυβερνητικά στελέχη των τριών νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αχαιοί, Αιτωλοακαρνάνες και Ηλείοι ξιφομαχούν για το ποιος θα καταφέρει να βάλει τον δικό του άνθρωπο να καθίσει στην καρέκλα του διοικητή και του υποδιοικητή.
       Η διαμάχη αυτή κρατάει οκτώ μήνες τώρα και έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το τριτοβάθμιο νοσοκομείου να είναι ακέφαλο με τον όγκο των προβλημάτων να το οδηγεί σε υπολειτουργία. Από σήμερα μάλιστα σταματάει επί της ουσίας και ο διοικητικός ρόλος του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου καθώς δεν μπορεί να υπογράφει και να συγκαλεί συμβούλια αφού δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες μετακίνησής του στην Αθήνα.
     «Το νοσοκομείο μας βουλιάζει» μας λένε μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου αγανακτισμένα από την πίεση της κατάστασης και τις προβληματικές καταστάσεις που υποβαθμίζουν την καθημερινή τους προσπάθεια να παράσχουν στους ασθενείς τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες φροντίδας.
     Αυτό όμως δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και γενικότερα η Κυβέρνηση. Αντίθετα επιτρέπει το παιχνίδι αυτό να εξελίσσεται οκτώ μήνες τώρα προκαλώντας βαθιές πληγές στη λειτουργία του ΠΓΝΠ.
Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
      Σε ότι αφορά τη θέση του υποδιοικητή που εκκενώθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο, προκηρύχτηκε άμεσα. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν αρκετοί και κατέθεσαν τα χαρτιά τους, Ανάμεσα σε αυτούς που φέρονται ότι έχουν θέσει υποψηφιότητα είναι ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υποδιοικητής του ΠΓΝΠ Θανάσης Παπαθανάσης, η δικηγόρος Εντζυ Σταματάκη η οποία έχει διατελέσει στο παρελθόν αντιπρόεδρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο Γιάννης Γρηγορόπουλος πρώην διοικητής του Καραμανδανείου, ο Γιώργος Γραμματίκας νοσηλευτής στο Καραμανδάνειο και υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος με τον Νεκτάριο Φαρμάκη, η Βασιλική Γεωργιοπούλου πρώην διοικήτρια του Καραμανδανείου.
       Από τον Μάρτιο που έγινε η προκήρυξη μέχρι και σήμερα κάποια βουλευτικά και κομματικά γραφεία διορίζουν και ξεδιορίζουν υποδιοικητή ανάλογα με την πρόσβαση που έχει ο καθένας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επί της ουσίας δηλαδή η προκήρυξη είναι άκυρη από τη στιγμή που η επιλογή δεν γίνεται με αξιοκρατία και βάσει των προσόντων που διαθέτει ο κάθε υποψήφιος.
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΩΜΑ
      Από τους πρώτους που ακούστηκαν ήταν ο Θανάσης Παπαθανάσης ο οποίος όμως «σκόνταψε» στις φοβίες βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας ότι η θέση αυτή θα του εξασφάλιζε ψήφους και επομένως θα απειλούνταν η δική τους εκλογή. Τελευταία επιλογή, όπως έγραψε η «Π» ήταν ο Γιάννης Γρηγορόπουλος. Εκεί όμως που είχαν ετοιμαστεί όλα και ο διορισμός θα έφευγε για το τυπογαραφείο φέρεται ότι υπήρξε δάκτυλος βουλευτικός (αναφέρεται ένσταση από πλευράς Μάριου Σαλμά) με τη σύμπραξη κομματικού στελέχους της Αχαΐας κι έτσι η διαδικασία πάγωσε.
Οι κομματικοί πόλοι της Αχαΐας φέρονται να επέλεξαν τη θέση του διοικητή την οποία όμως διεκδικούν και οι κυβερνητικοί παράγοντες της Ηλείας. Πίεση ασκεί έντονη υπέρ του δικηγόρου Θανάση Καφέζα ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, που θεωρεί ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν ισχυρότερο ρόλο στα ζητήματα αυτά. Η πτυχή αυτή αγγίζει τις αναταράξεις που προκαλεί η ισχυρή δραστηριοποίηση που έχει αναπτύξει στη στελέχωση θέσεων δημόσιου ενδιαφέροντος ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης. Και ενώ εξελίσσεται όλος αυτός ο εσωκομματικός πόλεμος το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού, παραμένει αδιοίκητο με δεκάδες κρίσιμα μέτωπα ανοιχτά.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
> Είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στους εκατοντάδες εργαζομένους που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας με τον κλοιό των προβλημάτων να στενεύει γύρω τους όλο και περισσότερο.
> Ισχυρό ζήτημα είναι τα έντονα κτιριακά προβλήματα του ΠΓΝΠ, τα σίδερα που έχουν ξεπροβάλλει στο σκηρόδεμα, τα ταβάνια που στάζουν πάνω από τα κεφάλια των ασθενών σε κάθε βροχόπτωση.
> Ποιός ξεχνάει ότι η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική παραμένει για τρίτη χρονιά κλειστή;
     Κυβερνητική προτεραιότητα δείχνει να είναι οι ισορροπίες μεταξύ τοπικών πόλων εξουσίας. Στη ζυγαριά βαραίνει όχι η επιλογή του ικανότερου αλλά η αρεστή επιλογή στα κομματικά στελέχη παρά τις διαρκείς επισημάνσεις του Πρωθυπουργού για αξιοκρατία.
       Διαχρονικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η επιλογή των διοικητικών στελεχών της υγείας γίνεται κυρίως με κομματικά κριτήρια. Για πρώτη φορά όμως ένα νοσοκομείο, και μάλιστα το δεύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας σε δυναμικότητα και όγκο παροχής υπηρεσιών, είναι ακέφαλο επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα με το κομματικό παιχνίδι να εξελίσσεται τόσο απροκάλυπτα.
Της Μαρίνας Ριζογιάννη
rizogianni@pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: