Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό μέσα στα νοσοκομεία

        Τον κίνδυνο να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι, στη δουλειά, στις δραστηριότητες ή στις συναναστροφές τους. Υπάρχουν ωστόσο κατηγορίες εργαζομένων που είναι αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο για Covid-19.     
     Μιλώντας για το προσωπικό των νοσοκομείων, θα σκεφτόταν κανείς ότι αυτοί που σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος αυτού του κινδύνου είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές στις ΜΕΘ. Ωστόσο σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι συγκεκριμένοι κινδυνεύουν σχεδόν λιγότερο από όλους, ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει το προσωπικό καθαριότητας και ακολουθούν οι γενικοί γιατροί.
     Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άλεξ Ρίχτερ του Πανεπιστημίου και του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», εκτιμούν ότι ρόλο-κλειδί παίζει η προστατευτική στολή που φορά το προσωπικό των ΜΕΘ, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά.
      Ο έλεγχος μέσω τεστ σε βρετανικά νοσοκομεία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αποκάλυψε ότι το 2,5% του προσωπικού χωρίς συμπτώματα βγήκε θετικό στον ιό SARS-CoV-2. Οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι με προηγούμενα συμπτώματα ήταν πολύ πιθανότερο -σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς- να βρεθούν αργότερα ότι είχαν αντισώματα έναντι του κορονοϊού (37% έναντι 17%), ενώ γενικότερα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.
      Το ποσοστό με αντισώματα ήταν κατά μέσο όρο 24% (ο ένας στους τέσσερις) και από αυτούς το προσωπικό καθαριότητας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αντισωμάτων (35%), ενώ το χαμηλότερο είχαν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ (15%), στα επείγοντα (13%) και στα γενικά χειρουργεία (13%).
Αναδημοσίευση από skaipatras

Δεν υπάρχουν σχόλια: