Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Νέες ανατροπές στις συντάξεις με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση

        Νέες αλλαγές στη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική, παράλληλη ασφάλιση και παράλληλη απασχόληση, δημοσιοποίησε ο ΕΦΚΑ.

      Πρόκειται για διευκρινίσεις επί της εφαρμογής του συνδυασμού διατάξεων των άρθρων 36Α και 19 του ν. Κατρούγκαλου (4387/2016), αλλά και του ν. Βρούτση (4670/2020).

      Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΦΚΑ, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης του άρθρου 36Α του ν.4387/2016 εφαρμόζεται για όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13.05.2016 και εντεύθεν, καθώς και σε αιτήσεις συνταξιοδότησης βάσει των οποίων η καταβολή της σύνταξης αρχίζει μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου.

      Ειδικότερα ως προς τη χορήγηση προσαύξησης, αυτή χορηγείται μόνο για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

      Επίσης, ως προς τη δυνατότητα επιλογής συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων πρώην ενταχθέντος φορέα για χρόνο παράλληλης απασχόλησης που έχει διανυθεί στον e-ΕΦΚΑ από 01.01.2017, διευκρινίζεται ότι τα χρονικά διαστήματα παράλληλης απασχόλησης μετά την 01.01.2017 για τα οποία έχουν καταβληθεί περισσότερες της μίας ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ενιαίος χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη.

      Εάν ο ασφαλισμένος έχει διανύσει από 01.01.2017 χρόνο παράλληλης απασχόλησης στον e-ΕΦΚΑ, τότε, μπορεί κατ’ επιλογήν του να προσμετρήσει το χρόνο αυτό σε έναν από τους ενταχθέντες φορείς, προκειμένου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

       Διαβάστε ολόκληρη την σχετική αναφορά, τα σχετικά ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, στόν σύνδεσμο που ακολουθεί:  https://www.sofokleousin.gr/nees-anatropes-stis-syntakseis-me-diadoxiki-kai-parallili-asfalis.

Δεν υπάρχουν σχόλια: