Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Παναγούλα Μαμμή: Ο άγνωστος πόλεμος ενός νοσοκομείου

Παναγούλα Μαμμή: Ο άγνωστος πόλεμος ενός νοσοκομείου      Πολλοί τελικά ήταν εκείνοι που ήθελαν την Παναγούλα Μαμμή εκτός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Και δεν ήταν ευκρινές εάν την ήθελαν κάποιοι εντός, πέρα από τον περίγυρο του φιλικού της χώρου, και έναν κυβερνητικό παράγοντα που μάλλον δεν επέμεινε σε συνηγορίες υπέρ της.
     Ο φιλοκυβερνητικός χώρος δεν έπεσε από τα σύννεφα με τις εξελίξεις στο νοσοκομείο. Η ίδια εδώ και καιρό μιλούσε ανεπισήμως για πόλεμο σε βάρος της. Κάποιοι ειλικρινείς συνομιλητές της «Π» από την κυβερνητική πλευρά δεν θα «τη βγάλουν τρελή» κατά το κοινώς λεγόμενο. Οι αιτιάσεις της είχαν βάση, το κλίμα στο νοσοκομείο δεν ήταν φιλικό. Της χρεώνουν όμως την ευθύνη: Κατά την εκτίμησή τους, η κ. Μαμμή έπρεπε να είχε διευκολύνει από την πρώτη στιγμή, παραιτούμενη μετά την κυβερνητική μεταβολή.
     Ο λόγος είναι απλός: Οπως σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες η «Π», η θέση των διοικητών στα νοσοκομεία, τύποις θεωρείται τεχνοκρατική- και εν μέρει απαιτεί κάποια προσόντα ως τεκμήρια επάρκειας- στην ουσία όμως είναι πολιτική: Σπάνια θα επιλεγεί σε μια τέτοια θέση ένα πρόσωπο μη συμβατό (αν όχι και εκλεκτό) με το κυβερνών κόμμα. Στην κ. Μαμμή καταλογιζόταν- όχι ως αμάρτημα, αλλά ως δεδομένο- ότι η επιλογή της, ανεξαρτήτως καταλληλότητας, έφερε σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ.
     Κάποιες φωνές μάλιστα από τον σημερινό κυβερνητικό χώρο αμφισβητούσαν και την καταλληλότητα, θεωρώντας ότι η παραιτηθείσα, πλέον διοικήτρια, για λόγους χαρακτήρα και αντιλήψεων δεν αναπτύσσει καλή χημεία με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, αν και η ίδια πιστεύει ότι έχει προσφέρει έργο στο νοσοκομείο. Κάτι που πάντως δεν φρόντισε δημόσια να αναδείξει, μένοντας στη σκιά ακόμα και στη περίπτωση της επιτυχούς αναμέτρησης του ΠΓΝΠ με το πρώτο κύμα του κορονοϊού.
     Παράγοντας του χώρου μας έλεγε ότι έχουν υπάρξει διοικητές που παρέμειναν στις θέσεις τους επειδή ήταν πειστικό το έργο τους. Στην περίπτωση του ΠΓΝΠ κάτι τέτοιο δεν αναγνωρίστηκε.
     Γεγονός είναι ότι είχαν γίνει παρεμβάσεις από τοπικά στελέχη προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αίτημα απομάκρυνσης. Πλην η κ. Μαμμή είχε συμβόλαιο, το οποίο το υπουργείο σεβάστηκε. Μάλιστα στέλεχος του υπουργείου ήταν μεταξύ των υποστηρικτών της.
     Στο μεταξύ, πάντως, η διοικήτρια αντιμετώπιζε προβλήματα στο νοσοκομείο με τη μορφή εναντίωσης μελών του ΔΣ στις εισηγήσεις της. Η ίδια είχε παράπονα και για δημόσια υπονόμευση, αν και οι επικρίσεις που διέρρεαν σε βάρος της είχαν μάλλον μέτριο χαρακτήρα: Η κοινή γνώμη δεν διάβασε πολεμοχαρή δημοσιεύματα.
Τα πράγματα παροξύνθηκαν μετά από μια αστόχαστη ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα όπου με περιπαικτική φρασεολογία εμφάνιζε περίπου ως τυχαία την επιτυχή διαχείριση του κορονοϊού την περασμένη άνοιξη. Ακολούθησε η κλήση σε εξηγήσεις των καθηγητών Γώγου και Βελισσάρη για την περίφημη συνάντηση με τον Δήμαρχο, την οποία θεώρησε αντι- υπηρεσιακή. Επικριτές της έλεγαν στην «Π» ότι ουσιαστικά με τις επιλογές αυτές η κ. Μαμμή κήρυξε πόλεμο κατά του εαυτού της, γιατί έχασε μέσα σε ένα πρωινό το παιχνίδι της συμπάθειας.
     Στους υπονομευτές της η διοικήτρια συμπεριλάμβανε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη και φέρεται ότι αντέδρασε δια της υπηρεσιακής οδού σε βάρος του, προκαλώντας ανάλογη αντίδρασή του.
Πλέον ήταν θέμα ημερών η έξοδος.
     Ποιoς πάει τώρα στη θέση της; Θα υπάρξει προκήρυξη. Επισήμως διεκδικητές δεν έχουν φανεί. Υποψήφιοι υποδιοικητές υπάρχουν. Ενας από αυτούς είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Αχαϊας Α. Μαζαράκης, αλλά δεν φέρεται ότι ήταν μεταξύ των παραγόντων που έκαναν δύσκολη τη ζωή της διοικήτριας.
Κ.Μάγνης pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: