Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΟικονομίαΤι αλλάζει σε εφάπαξ και προσωρινή σύνταξη

        Διπλό κέρδος για χιλιάδες ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη -ιδίως χαμηλοσυνταξιούχους- αναμένεται να δώσουν η προκαταβολή για το εφάπαξ μαζί με την αύξηση των προσωρινών συντάξεων που αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.

       H προκαταβολή αναμένεται να κυμαίνεται από 50% έως 80%. To ακριβές ποσοστό πρόκειται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Οι προκαταβολές θα χορηγούνται μέσα στο τρίμηνο από την υποβολή της σχετικής αίτησης και σε κάθε περίπτωση το συντομότερο αφότου βγει η συνταξιοδοτική απόφαση.

      Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε πρώην Ταμεία, κλάδους, τομείς και λογαριασμούς του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ, θα χορηγείται η εφάπαξ παροχή του τελευταίου Ταμείου, κλάδου, τομέα ή λογαριασμού. Οταν βεβαιωθεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης εκδίδεται απόφαση χορήγησης της συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής.

Η νέα ρύθμιση καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις. Με τον τρόπο αυτόν επιταχύνεται η απονομή εφάπαξ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

 Οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι της προκαταβολής είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι οι οποίοι έλαβαν κύρια σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω οριστικής αναπηρίας. Προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής είναι:

α) Η πάροδος τριών μηνών από την υποβολή αίτησης χορήγησης εφάπαξ παροχής.

β) Η έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας.

γ) Η πραγματοποίηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης 20 ετών αυτοτελώς σε έναν πρώην φορέα απονομής εφάπαξ.

      Το ύψος της προκαταβολής προκύπτει ως ποσοστό επί ποσού της εφάπαξ παροχής ανά πρώην φορέα απονομής εφάπαξ. Το ποσοστό και το ποσό ανά πρώην φορέα απονομής εφάπαξ επικαιροποιούνται με συνυπολογισμό των νεότερων διαθέσιμων στοιχείων.

    Η έκδοση της προσωρινής απόφασης χορήγησης του ανωτέρω ποσού πραγματοποιείται από την αρμόδια Διεύθυνση του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του eΕΦΚΑ. Για την εκτέλεση της απόφασης τηρούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ελέγχου και παρακράτησης τυχόν οφειλών προς τον eΕΦΚΑ, τη Φορολογική Διοίκηση, τα ΝΠΔΔ και λοιπούς φορείς του Δημοσίου.

     Στην περίπτωση προκαταβολής ποσού μεγαλύτερου από εκείνο της οριστικής απόφασης απονομής εφάπαξ παροχής, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό αποσβέννυται με μηνιαία παρακράτηση

από το ποσό της κύριας σύνταξης σύμφωνα με τα ισχύοντα περί παρακράτησης σε κάθε πρώην φορέα απονομής κύριας σύνταξης

-ι από το ποσό της επικουρικής σύνταξης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 46 του Ν. 4670/2020.

Τα ποσά που παρακρατούνται αποδίδονται στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών.

     Σε περίπτωση μη εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Αυξήσεις και στην προσωρινή σύνταξη

     Επίσης τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή η καταβολή της αυξημένης προσωρινής σύνταξης. Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

     Στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολουμένους και στους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

     Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα λαμβάνεται εξαρχής η οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Στις αναπηρικές θα καταβάλλονται, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

Επίσης, έρχονται αναδρομικά όπου έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Η αύξηση προσωρινής σύνταξης ισχύει για όσους υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: