Σοβαρές ελλείψεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία και έξαρση ιώσεων πιέζουν γονείς και σύστημα υγείας - Τι προτείνουν οι ειδικοί για τα σχολεία - «Μεγάλη πληγή η Βόρεια Ελλάδα»
Για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις ΜΕΘΠαίδων σε Βόρεια Ελλάδα και Πάτρα λόγω της έξαρσης της γρίπηςκαι των ιώσεων μίλησαν στο Open ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος και ο Ανδρέας Ηλιάδης, Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων.
Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Καπραβέλος: «Είμαστε σε ειδικές συνθήκες εδώ και τρία χρόνια. Η χώρα και όλος ο κόσμος περνάει δύσκολες στιγμές, οι εκρήξεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση πολύ αναπτυγμένα υγειονομικά συστήματα. Έχουμε δεδομένα και όχι ενδείξεις πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας και οι ιογενείς λοιμώξεις θα παρουσιάσουν νέα κορύφωση το επόμενο δίμηνο για την Ελλάδα γιατί για την Ευρώπη ήρθε νωρίτερα. Ήταν εφιαλτικές που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα με στον κορονοϊό, χάσαμε νέους ανθρώπους, ουέ και αλίμονο αν συμβεί και για τα παιδιά μας».
«Η Βόρεια Ελλάδα έχει μια μεγάλη πληγή», συνέχισε ο γιατρός και τόνισε πως «στερείται παιδιατρικούνοσοκομείου ενώ έχει ένα30% περίπου του πληθυσμού της χώρας.Οκτώ μονές κλίνες παιδιατρικέςέχουμε μόνο αυτή τη στιγμή διαθέσιμες και είναι γεμάτες 100%.Τουλάχιστον 10 φορές παραπάνωθα έπρεπε να είναι οιΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν μπορεί μια ΜΕΘ ενηλίκων να μετατραπεί σε Παίδων».
Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε επίσης πως «δεν υπάρχει και η αντίστοιχη εκπαίδευση των παιδιάτρων για να στελεχώσουν αυτές τις ΜΕΘ, θέλει και θεσμικές μεταρρυθμίσεις», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων: «Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι ναλειτουργήσουμε προληπτικά. Να μην γίνει έκρηξη ιώσεων. Να υπάρχει ισχυρή σύσταση των γιατρών που πονάνε το θέμα και βλέπουν και αγωνιούν για μάσκες στα σχολικά λεωφορεία, μάσκες για τους δασκάλους και τους καθηγητές. Μάσκες στα παιδιά. Πρέπει να υπάρχει ένα συνδυασμός μέτρων. Δεν μπορώ να ακούω άνοιξαν τα σχολεία χωρίς μέτρα. Να ανοίξουν αλλά μεαυστηρά μέτρα πρόληψης. Δεν είμαστε εμείς το ίδιο με την Ευρώπη, τόνισε αναφορικά με την τοποθέτηση του υπ. Παιδείας πως δεν φοράνε μάσκες στα σχολεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Πληρότητα στις ΜΕΘ Παίδων στην Πάτρα
Με τη σειρά του ο κ. Ηλιάδης είπε πως: «Σίγουρα θέλουμε περισσότερες κλίνες είμαστε σε μια εποχή που δυσκολευόμαστε. Είμαστε στις επάλξεις και στην πρώτη γραμμή να μην κινδυνεύσει κανένα παιδί. Είναι μια ηλικία πρώτης βρεφικής που πραγματικά αυτές οι ιώσεις συμπεριφέρονται πολύ πιο βαριά με αποτέλεσμα να τα εισάγουμε τα παιδιά στην εντατική και να τα βοηθάμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κρεβάτι το οποίο το φυλάμε για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στο παιδάκι που πραγματικά θέλει βοήθεια».
«Σε όσους γονείς μας ακούνε, μην φοβάστε, δεν θα κινδυνεύσει κανένα παιδάκι, είμαστε νύχτα μέρα εδώ», είναι το μήνυμα που στέλνει.
Ισχυρή σύσταση για μάσκες στα σχολεία και από την Λινού
Για το ζήτημα των μασκών στα σχολεία αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, συμφωνώντας με την παραπάνω τοποθέτηση του κ. Καπραβέλου.
«Στη Βοστώνη τα σχολεία ανοίξανε αλλά όλοι οι γονείς και των δημοσίων σχολείων πήραμε ένα mail δύο μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία που ανέφερε πως τα παιδιά πριν τα στείλετε σχολείο θα έπρεπε να έχουν κάνει τεστ και για την γρίπη και τον κορονοϊό και σας παρακαλούμε να έχουν μαζί τους μάσκες αλλιώς θα τους δώσει το σχολείο. Χωρίς να είναι υποχρεωτικό με αυτόν τον τρόπο είναι περισσότερο προστατευμένα. Η δική μου άποψη είναι πως τα σχολεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά με μια ισχυρή σύσταση και μια ενθάρρυνση των γονιών και των εκπαιδευτικών για χρήση μέτρων. Εκτός από τα παιδιά που θα νοσήσουν από οποιοδήποτε αναπνευστικό, θα νοσήσουν και οι εκπαιδευτικοί και θα έχουμε σύντομα και πρόβλημα για το ποιος θα αντιμετωπίσει και την έλλειψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Υπάρχουν παιδιά που θα νοσήσουν και θα επανέλθουν αλλά και κάποια θα νοσήσουν βαριά. Για την μετάλλαξη Κράκεν η κυρία Λινού εξήγησε πως είναι πάρα πολύ μεταδοτική, 60% περισσότερο από την προηγούμενη. «Στο σύνολο του τεράστιου αριθμού που θα νοσήσουν κάποιοι θα είναι πολύ σοβαρά. Το στέλεχος αυτό διαφεύγει της ανοσίας και έτσι ξανακολλάνε πιο ήπια οι εμβολιασμένοι αλλά και οι νοσήσαντες», καταλήγει,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου