Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Νοσοκομεία: Τριτοκοσμικές σκηνές στις εφημερίες - Συναγερμός για τα ράντζα στο υπ. Υγείας

      Κατά 30% αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω των ιώσεων του αναπνευστικού τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και το πρόβλημα είχε προβλεφθεί και ήταν αναμενόμενο, το υπουργείο Υγείας θα θέσει σε εφαρμογή το πλάνο εκτάκτου ανάγκης στις... αρχές Φεβρουαρίου.
     Με μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται ότι λειτουργούν τα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας, καθώς ενώ ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Θάνος Πλεύρης είχε προειδοποιήσει πριν από ένα μήνα για την αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων, τα νοσοκομεία δεν προετοιμάστηκαν κατάλληλα.
    Ως εκ τούτου, μετά το αναμενόμενο πρόβλημα που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα με τις ελλείψεις φαρμάκων, τώρα, τα ράντζα στα νοσοκομεία συνεχίζουν να στήνονται πριν από την έναρξη κάθε εφημερίας και σε αρκετές περιπτώσεις να παραμένουν και για μέρες μετά.
    Μ'αλιστα, σε αρκετά νοσοκομεία της Αττικής, η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) βρίσκεται εκτός ελέγχου, αφού η αναμονή των ασθενών μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, φτάνει και τις 4 ημέρες.
Εφημερία του τρόμου στο «Σισμανόγλειο»
    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Σισμανογλείου» Νοσοκομείου, όπου τα προβλήματα στις εφημερίες ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου.
     Σε έγγραφο εργαζομένων του «Σισμανογλείου» Νοσοκομείου αναφέρεται ότι «την ώρα που υπάρχει μαζική προσέλευση περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, πολλές φορές ο εξοπλισμός του τμήματος όπως είναι φορεία, καρέκλες μεταφοράς και παροχές οξυγόνου δεν επαρκούν. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει πλημμελής στελέχωση του ΤΕΠ, αφού λείπουν νοσηλευτές και τραυματιοφορείς για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Συνέπεια είναι να υπάρχει υπεράριθμη και μαζική παραμονή των περιστατικών στη βραχεία νοσηλεία, στο εξεταστήριο και στους διαδρόμους, έως ότου βρεθεί κρεβάτι να εισαχθούν. Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερις ημέρες, με κίνδυνο να υπάρξει μετάδοση ιώσεων μεταξύ τους».
    Για την κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε προειδοποιήσει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
     «Στις 3 τελευταίες γενικές εφημερίες (9, 13 και 17 Ιανουαρίου), μετά τη λήξη τους, παρέμεναν στο ΤΕΠ, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στο Νοσοκομείο, περί τούς 30 περίπου ασθενείς, ενώ μετά την γενική εφημερία της 17 Ιανουαρίου παρέμεναν 43 ασθενείς στο ΤΕΠ, κυρίως με πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά, μέχρι να βρεθεί νοσηλευτική κλίνη σε οποιοδήποτε τμήμα, αρκετές ώρες μέχρι μέρες μετά», αναφέρεται στην ανακοίνωση των γιατρών.
Στάση εργασίας στο «Γεννηματάς»
     Προβλήματα στη λειτουργία των παθολογικών κλινικών, όχι μόνο στις εφημερίες, προκαλεί η μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων, καταγγέλλουν οι γιατροί του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Αθήνας.
     Οι γιατροί πραγματοποιούν στάση εργασίας, σήμερα, Τρίτη, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, διεκδικώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους για την κάλυψη των κενών θέσεων.
     Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης όλων των γιατρών του νοσοκομείου, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
     Οι γιατροί επικαλούνται προτάσεις του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και διαφωνούν με τα «μπαλώματα», όπως χαρακτηρίζουν τις μετακινήσεις παρατασιακών γενικών γιατρών και ειδικευόμενων από άλλα τμήματα του Παθολογικού Τομέα, ειδικευόμενων γενικών γιατρών και ειδικευόμενων παθολόγων από άλλα νοσοκομεία.
   Όπως αναφέρουν, η πίεση που ασκείται είναι πολύ μεγάλη, καθώς η προσέλευση στα ΤΕΠ του νοσοκομείου φτάνει στις εφημερίες τον αριθμό-ρεκόρ των 1.270 ασθενών (μέσος όρος 800 έως 900 ασθενείς) και όσοι εισάγονται για νοσηλεία βρίσκουν κρεβάτι μετά από 2 μέρες.
Περίπου 750.000 άτομα την εβδομάδα με αναπνευστικές ιώσεις
    Καθώς ο ΕΟΔΥ δεν έχει σύστημα πλήρους καταγραφής για την τριδημία (γρίπη, Covid, RSV), οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις έχουν προκαλέσει την τελευταία εβδομάδα περίπου 750.000 νέα κρούσματα.
      «Αυτό αποδεικνύουν οι αυξημένες νοσηλείες, αλλά και τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης», σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
    «Πιστεύω ότι έχουμε καθημερινά 40.000 με 50.000 μολύνσεις κορονοϊού την ημέρα (έως 350.000 εβδομαδιαίως). Όσον αφορά τα κρούσματα της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), υπολογίζουμε ότι αθροιστικά είναι σίγουρα πάνω από 400.000 την εβδομάδα», αναφέρει ο ίδιος.
    Οι επιστήμονες που μελετούν τα μαθηματικά μοντέλα της εξάπλωσης του κορονοϊού, διαπιστώνουν ότι υπάρχει εβδομαδιαία αύξηση κατά 30% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
     Παράλληλα, αναμένουν τις πληροφορίες και αυτής της εβδομάδας, όπως λένε (την εικόνα από το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων), ώστε να αποφανθούν με βεβαιότητα εάν και πότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος.
Ιδιωτικές κλινικές και ψηφιακό σύστημα κατά ράντζων
Και μπορεί το πρόβλημα να υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες και να ήταν αναμενόμενο, όμως το υπουργείο Υγείας θα θέσει σε ισχύ το σχέδιο αντιμετώπισης των ράντζων στα νοσοκομεία της Αττικής στις αρχές Φεβρουαρίου.
       Σύμφωνα με πηγές του NEWS 27/7, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με δύο ιδιωτικές κλινικές, το «Ερρίκος Ντυνάν» και το «Ιατρικό» Περιστερίου, οι οποίες θα συμβάλουν στις εφημερίες του «Γεννηματάς» και του «Αττικόν» αντίστοιχα.
      Την ίδια στιγμή το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», θα βοηθήσει στην εφημερία του «Λαϊκό» και το στρατιωτικό ΝΙΜΤΣ στην εφημερία του «Ευαγγελισμός».
Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή από τον υπουργό Υγείας να ενεργοποιηθεί το ψηφιακό σύστημα «Φιλόλαος», με το οποίο είναι διασυνδεδεμένα όλα τα νοσοκομεία και μπορεί να λειτουργήσει ως βάση δεδομένων για τις κενές κλίνες και τα ράντζα.
     Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα παρέχουν στοιχεία στην ψηφιακή βάση του «Φιλόλαος» δύο ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας και έτσι θα ενημερώνουν για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών και τα ράντζα.
     Με βάση τις διαθέσιμες κλίνες που θα προκύπτουν, θα παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία οι ασθενείς που δεν μπορούν να απορροφηθούν στα κεντρικά.
     Η ενημέρωση του συστήματος αποτελεί υποχρέωση των γραφείων Κινήσεως Ασθενών των νοσοκομείων με ευθύνη των αναπληρωτών διοικητών και με την καθημερινή εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
   Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράφουν κατά την έναρξη της εφημερίας
  • Ανεπτυγμένες Κλίνες (άμεση επικαιροποίηση)
  • Κενές Κλίνες
  • Επικουρικές Κλίνες
Κατά τη λήξη της εφημερίας
  • Ανεπτυγμένες Κλίνες
  • Κενές Κλίνες
  • Έκτακτες Προσελεύσεις Συνολικά (συνολικά περιπατητικοί και ΕΚΑΒ)
  • Εξ' αυτών Προσελεύσεις μέσω ΕΚΑΒ
  • Έκτακτες Εισαγωγές Συνολικά (συνολικά περιπατητικοί και ΕΚΑΒ)
  • Εξ' αυτών Εισαγωγές μέσω ΕΚΑΒ
  • Επικουρικές κλίνες     
Αναδημοσίευση από https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: