Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Επικουρικοί Υγειονομικοί απειλούν με Δικαστήρια… | Αντιδρούν στην απόφαση παράτασης σύμβασης αλλά όχι σε όλους!

    Οι μισοί υγειονομικοί που κάλυψαν θέσεις ανεμβολίαστων αλλά δεν είδαν παράταση στις συμβάσεις τους, αντιδρούν και προετοιμάζονται για δικαστικό αγώνα. Το θέμα αφορά 44 Υγειονομικούς από τη Δυτική Ελλάδα…
      Νέος γύρος αντίδρασης αλλά και αντιπαράθεσης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τους επικουρικούς υγειονομικούς οι οποίοι είχαν κληθεί να καλύψουν τα οργανικά κενά που δημιουργήθηκαν μετά την παύση των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους.
     Η πρώτη αντίδραση οφειλόταν στο ότι μετά τον κύκλο προσφοράς τους έμειναν χωρίς δικαιώματα και επιπροσθέτως έχασαν και τη σειρά προτεραιότητας που είχαν και διατηρούσαν με την ελπίδα της μόνιμης πρόσληψης τους.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΙΣΟΙ…
Εκεί που αγωνίζονταν για να πείσουν την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να αποδεχθεί το δίκαιο του αιτήματος για μια έμπρακτη επιβράβευση τους, διαμέσου της αναγνώρισης εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και διατήρηση της σειράς που είχαν στους πίνακες επικουρικού προσωπικού, προ ημερών ενημερώθηκαν ότι… με την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών από 1η 1ου 2023 θα αποχωρούσαν από τη θέση τους αλλά… μόνο οι μισοί!
Οι υπόλοιποι μισοί, με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Θ. Πλεύρη, παραμένουν κανονικά στα πόστα τους μέσω της παράτασης των συμβάσεων τους κατά ένα εξάμηνο, (οι συμβάσεις που είχαν μέχρι τώρα ήταν τρίμηνες), με ισχύ δηλαδή ως τα τέλη του προσεχούς Ιουλίου.
Όταν όμως είχε προηγηθεί διαβεβαίωση τους (όλων) ότι έως 31/12/22 θα ανανεώνονταν οι συμβάσεις τους, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και υπό την ανάγκη να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Κι όταν, όπως λένε οι επικουρικοί που αντιδρούν, είχαν επαναπαυτεί σε πιο πρόσφατες δηλώσεις περί επικείμενης υπουργικής διάταξης που θα τους επανέφερε στην εργασία, διότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών τους.
Το γεγονός έχει οδηγήσει στα «κάγκελα» τους υπόλοιπους μισούς επικουρικούς υγειονομικούς οι οποίοι δεν είχαν την ίδια τύχη, με αποτέλεσμα να απειλούν με αγωνιστική διάθεση, κυρίως όμως με δικαστικές προσφυγές, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την «κατάφωρη αδικία» που, όπως υποστηρίζουν, συντελέστηκε σε βάρος τους.
Εκείνο μάλιστα που αποτέλεσε μεγαλύτερο σημείο τριβής ήταν η δήλωση – αιτιολογία η οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκε, ότι η παράταση των συμβάσεων επικουρικών αποτελεί την επιβράβευση τους, όπως επίσης και ότι «ανοίγει» η προοπτική για ένταξη τους στο κανονικό επικουρικό προσωπικό της δημόσιας Υγείας.
44 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Δηλαδή, εμείς οι υπόλοιποι μισοί που δεν είχαν την ίδια τύχη, αλλά προσφέραμε τα ίδια ακριβώς, χάνοντας μάλιστα όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα, με βάση ποια κριτήρια δεν είδαμε ανανέωση των συμβάσεων μας και δεν επιβραβευόμαστε για όση ‘πλάτη’ βάλαμε στα δύσκολα;», αναρωτιέται μία από τις επικουρικές υγειονομικούς από την Πάτρα, που γνωστοποιεί για την απόφαση που έχει ληφθεί από τους συναδέλφους τους για έναρξη ακόμα και δικαστικού αγώνα. Προσθέτοντας δε ότι: «Το νόμιμο και δίκαιο ήταν, και είναι, να επιστρέψουμε όλοι οι τρίμηνοι επικουρικοί». Σε τοπικό επίπεδο, το πρόβλημα αφορά πάνω από 10 υγειονομικούς στο Νοσοκομείο του Ρίου «Παναγία η Βοήθεια», άλλα 14 άτομα στο Νοσοκομείο ‘Άγιος Ανδρέας» και περισσότερα από 20 στα Νοσοκομεία όλης της Δυτικής Ελλάδας. Σύνολο, δηλαδή, από την Περιφέρεια μας, περίπου 44 επικουρικούς υγειονομικούς. Ενώ είναι εκατοντάδες σ’ όλη την ελληνική επικράτεια.
 ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Αυτό που επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, είναι ότι: «Αιτούμαστε την δίκαιη επιστροφή μας στα νοσοκομεία, εφόσον προσληφθήκαμε με ίδιες συμβάσεις και ίδιους όρους με τους υπόλοιπους τρίμηνους επικουρικούς. Δε μπορεί κανείς να μας διαχωρίζει, δεν είμαστε εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Έχουμε τα ίδια δικαιώματα, όλοι εργαστήκαμε στην περίοδο έξαρσης COVID , σε αντίξοες και επικίνδυνες για την υγεία μας συνθήκες.
Μας αναγκάζουν να κινηθούμε δικαστικά για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, το νόμιμο δικαίωμα μας σε μια Δημοκρατική χώρα , όπου υπάρχει ισονομία». Θυμίζουμε ότι όταν διεκόπησαν οι συμβάσεις επικουρικών εκείνοι έχασαν το δικαίωμα τους στο ταμείο ανεργίας, ενώ ήδη είχαν χάσει ρεπό και άδειες που δεν πληρώθηκαν, τον χρόνο ανεργίας τους, αλλά και την σειρά κατάταξης τους στο φετινό επικουρικό.
Αναδημοσίευση από https://politeianews.gr/ - Ροδίτης Αχιλλέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: