Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες από το ΕΣΥ – Πού βρίσκουν λύση

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες από το ΕΣΥ, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν χειροτερεύσει οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Εκτός όμως από τους πολίτες και οι γιατροί φαίνεται ότι έχουν αρνητική εικόνα για το ΕΣΥ καθώς το 66,1% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα αν και γνωρίζουν ότι θα βάλουν βαθιά  το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους.

Έτσι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για να ωραιοποιήσει το ΕΣΥ, τελικά δεν πείθει τους πολίτες καθώς η έρευνα του γαλάζιου Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) είναι καταπέλτης.

Ειδικότερα όπως προέκυψε από την έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης η εταιρεία to the point σε 1.102 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το προεδρείου του ΙΣΘ, το 56,7% εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τις προσφερόμενες υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και μόλις το 26,7% αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο.

Σε άλλη ερώτηση με το αν τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, το 48,7% απάντησε αρνητικά, ενώ μόλις το 26,3% βλέπει κάποια βελτίωση.

Πού βρίσκουν λύση οι ασθενείς

Έτσι, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 66,1% όταν αντιμετωπίζουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα επισκέπτονται κυρίως τα ιδιωτικά ιατρεία, και ακολουθούν τα νοσοκομεία σε ποσοστό 35,7%.

Το 20% καταφεύγει στους συμβεβλημένους ιατρούς ΕΟΠΠΥ, το 8% στα Κέντρα Υγείας και το 6,4% στις ιδιωτικές κλινικές.

Κατά των ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ

Οι πολίτες αναγνωρίζουν πως τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αυξηθεί το κόστος των ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών. Αυτό απάντησε το 72,1% των ερωτηθέντων, σε σχέση με μόλις το 0,8% που θεωρεί ότι έχει ελαττωθεί και το 22,5% το οποίο θεωρεί ότι το κόστος έχει μείνει ίδιο.

Παρόλα αυτά, 2/10 θεωρούν ότι η σύμπραξη ΕΣΥ και ιδιωτικών γιατρών θα επιδεινώσει τις ιατρικές υπηρεσίες, ενώ το 43,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πως θα βελτιωθούν. Το 12,7% απαντά πως οι ιατρικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ίδιες παρά τη σύμπραξη, ενώ το 23,4% δεν απάντησε στο ερώτημα της έρευνας.

Αρνητική φαίνεται πως είναι η αποτίμηση των πολιτών από τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, καθώς το 50% των ερωτηθέντων βλέπει αρνητικά τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, θετικά την αντιμετωπίζει το 30,8%, ενώ ουδέτερη είναι η στάση του 6,7%.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: