Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Ενστάσεις των εργαζομένων στην ΠΦΥ Δυτ. Ελλάδας για τον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Με αφορμή την ανακοίνωση  για μια νέα  πρωτοβουλία – από τη μεγάλη σειρά των διαδοχικών και ανεπαρκών όπως αποδεικνύεται αλλαγών και νομοσχεδίων εκ μέρους του υπουργείου Υγείας- η οποία αφορά τον θεσμό του προσωπικού ιατρού και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο σύλλογος εργαζομένων στην ΠΦΥ Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και υπαλλήλων της 6ης Υ.Πε.  επισημαίνει: 

“- Ούτε ο θεσμός του προσωπικού ιατρού, πολύ περισσότερο η ΠΦΥ συνολικά , πρόκειται να λειτουργήσουν και να αποδώσουν τα απαιτούμενα, όσο οι αλλαγές συνεχίζουν να είναι αποσπασματικές, τα θεμέλια διαλυμένα, η χρηματοδότηση και οι προσλήψεις ανεπαρκείς και η καλή λειτουργία των μονάδων, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια,  εναπόκειται στον ηρωισμό των εργαζόμενων και των ικανών υπευθύνων όπου αυτοί υπάρχουν.

– Το σύστημα συνεχίζει να είναι τόσο ιατροκεντρικό αλλά και κακοσχεδιασμένο ταυτόχρονα, ώστε την ώρα που αναζητούμε προσωπικούς ιατρούς, οι υπάρχοντες αντιμετωπίζονται ως “συνταγογράφοι” και αναλώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας τους σε γραμματειακή  εργασία.

– Αναζητείται αύξηση της αποδοτικότητας και λειτουργικότητας του θεσμού, ενώ τα Κέντρα Υγείας και οι δημόσιες μονάδες υγείας φυτοζωούν, ατάκτως αφημένα στην τύχη τους και χωρίς κανένα συνεκτικό σχέδιο λειτουργίας μεταξύ τους, λες και το σύστημα και οι ιατροί μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτονομημένοι από την κατάσταση των μονάδων. Η ίδια η πρόβλεψη για τη διοίκηση των μονάδων από ιατρούς (…) , ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα, και όχι από εκπαιδευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν σύγχρονα εργαλεία και μοντέλα διοίκησης καταδεικνύει την πραγματική αντίληψη και κατάσταση για την Πρωτοβάθμια.

– Ενώ εναγωνίως αναζητούνται προσωπικοί ιατροί, η σπατάλη ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού συνεχίζεται. Γενικοί ιατροί του δημοσίου συστήματος , κατ’ εξοχήν ειδικότητα για την Πρωτοβάθμια και τον προσωπικό ιατρό ,βρίσκονται μετακινημένοι σε νοσοκομεία και σε όποια υπηρεσία μπορεί να φανταστεί κάποιος, η ανισοκατανομή του πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος ανά ιατρό είναι προκλητική, ενώ το ίδιο προκλητικά και αδικαιολόγητα στέλνονται στον κάλαθο των αχρήστων καταγραφές, παρατηρήσεις ή καταγγελίες για τα παραπάνω συμβαίνοντα.

 – Παράλληλα, η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται από νέες αποφάσεις, πρωτόκολλα και γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, αλλά με ηγεσίες τόσο  στο υπουργείο και τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών,  οι οποίες αρκούνται στους μονολόγους και σε διαβουλεύσεις επί τετελεσμένων σχεδίων χωρίς να αναζητούν πραγματικό διάλογο και να λαμβάνουν τις αναγκαίες αναδράσεις, αυτά είναι αδύνατο να κατανοηθούν και να αποφευχθούν.

Άλλωστε, όταν η φυγή των ιατρών και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις κατ’ εξοχήν ειδικότητες ΠΦΥ της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας θεωρείται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν -και αυτές- επιδοματικά, τα σχόλια για την επάρκεια, την ικανότητα σχεδιασμού και τις προθέσεις  περιττεύουν.“


Αναδημοσίευση από: dete.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: