Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Το Σωματείο μας σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Παρ’ ότι διαχέεται από κυβερνητικούς κύκλους ότι η στήριξη της Δημόσιας Υγείας θα είναι από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποδείχθηκε περίτρανα πως ήταν λόγια κενού περιεχομένου.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό μένει διαρκώς στα λόγια και  επιπλέον από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Μάιο του 2024 το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους.

Οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθυστερούν πολύ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προκήρυξη 7/Κ/2022 για 3.720 Νοσηλευτές(που είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό το 2019) να γίνονται θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2024.

Εν τω μεταξύ στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το προσωπικό που αποχώρησε από τα νοσοκομεία, είναι υπερδιπλάσιο.

Σημειωτέον, αυτό το προσωπικό στη συντριπτική πλειοψηφία υπηρετεί ήδη στα νοσοκομεία από την περίοδο του covid ως επικουρικό προσωπικό και κατά συνέπεια η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων είναι μηδαμινή.

Για παράδειγμα στο δικό μας νοσοκομείο αναλογούν 52 θέσεις από την προκήρυξη 7/Κ εκ των οποίων πολλοί από αυτούς ήδη υπηρετούν ως επικουρικοί υπάλληλοι  στο νοσοκομείο μας ή  και σε άλλα νοσοκομεία . Κάποιοι επικουρικοί μάλιστα θα αποχωρήσουν από τον Άγιο Ανδρέα ως μόνιμοι υπάλληλοι  σε άλλα νοσοκομεία.

Επομένως, είναι σαφές ότι πρόκειται για ισχνή ενίσχυση διότι οι νέοι μόνιμοι υπάλληλοι από τους 52 , αναμένεται να είναι περίπου 5 με 6 τη στιγμή μάλιστα που οι αποχωρήσεις από τον «Άγιο Ανδρέα» είναι περισσότερες.

Οι πολίτες θα συνεχίσουν να βιώνουν την απίστευτη ταλαιπωρία με αναμονή 8 και 10 ωρών κατά την έλευσή τους στα ΤΕΠ ως επείγοντα περιστατικά. Τα ΤΕΠ θα συνεχίσουν να μετατρέπονται σε μια άτυπη Παθολογική Κλινική των 35 ασθενών με μη ενδεδειγμένες συνθήκες νοσηλείας με ταυτόχρονη εξουθένωση του προσωπικού.

Στις κλινικές η αναλογία Νοσηλευτών/τριών σε σχέση με τους ασθενείς θα εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλό ποσοστό με αποτελέσμα και εκεί να επιβαρύνεται το ήδη υπάρχον κουρασμένο προσωπικό και να δημιουργούνται συνθήκες επισφάλειας.

Οι χειρουργικές αίθουσες θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές ως αποτέλεσμα της έλλειψης νοσηλευτικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού και οι πολίτες για να χειρουργηθούν θα αναμένουν για μακρύ χρονικό διάστημα.

Εμείς , οι Υγειονομικοί δεν τρέφουμε αυταπάτες από τις πρόσφατες εξαγγελίες επειδή έχουμε πικρή εμπειρία από παλαιοτέρες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για μονιμοποιήση των συμβασιούχων και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά που ποτέ ΔΕΝ υλοποιήθηκαν.

Επομένως, δεν μας ξένισε ότι στη μικρή μισθολογική αύξηση 20% (που ορθώς εξήγγειλε) του ωρομισθίου των νυκτερινών στους ένστολους δεν συμπεριέλαβε έστω «τιμής ένεκεν» και τους υγειονομικούς που είμαστε πυλώνας στήριξης της ασφάλειας των πολιτών και δη σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν πρόκειται για καμία στήριξη στο ΕΣΥ αλλά για μία συνειδητή πολιτική επιλογή υπονόμευσης και συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Η ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΕΛΛΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ                  ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ ΠΕΝΝΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: