Ιδιωτικό έργο άρχισαν να κάνουν πολλοί γιατροί του ΕΣΥ μετά τις σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περίπου το 15% των νοσοκομειακών γιατρών έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή, ώστε να μπορεί να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή να μπορεί να διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, να εργάζεται σε ιδιωτικές κλινικές αλλά να συνεργάζεται ακόμη και με ιδιωτικές εταιρείες όπως είναι οι φαρμακευτικές.
Κατά τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που δίνει δυνατότητα στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με παράλληλη απασχόληση και στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μάλιστα τον επόμενο μήνα το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί και να διπλασιαστεί ακόμη με ειδική διορθωτική νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να προωθήσει.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη δυνατότητα που θα δώσει σε επικουρικούς αλλά και ειδικευόμενους γιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο. Μια υπουργική απόφαση που επρόκειτο να εκδοθεί εδώ και αρκετές ημέρες αλλά για άγνωστους λόγους δεν έχει βγει ακόμη σε ΦΕΚ.
Ενδιαφέρον για ιδιωτικό έργο έχουν δείξει πάντως περισσότερο οι γιατροί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Να υπενθυμιστεί ότι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ ακόμη και τις εφημερίες. Βέβαια η ρύθμιση αυτή προκαλεί ερωτηματικά αλλά και ανησυχία καθώς πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι εμμέσως οι ασθενείς του δημοσίου θα προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα προς όφελος οικονομικό του ιατρικού προσωπικού.
Γιατροί υπό έλεγχο και απαγορεύσεις
Η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαβεβαιώνει ότι θα πραγματοποιεί τους ελέγχους ώστε να διασφαλίζει ότι δεν θα μεταφέρονται οι ασθενείς του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα κάνοντας όμως ελέγχους κάθε 6 μήνες σχετικά με το αν θα πέφτει η παραγωγικότητα του ιατρικού σώματος ή όχι. Θα καταμετρώνται δηλαδή τα χειρουργεία και αν ο αριθμός τους έχει μειωθεί ακόμα οι εξετάσεις των ασθενών μέσα στις κλινικές αλλά και τα εξωτερικά ιατρεία.
Η υπουργική απόφαση προβλέπει πάντως εφτά συγκεκριμένες απαγορεύσεις που θα ισχύουν όταν το ιατρικό προσωπικό ασκεί και ιδιωτικό έργο.
Ειδικότερα προβλέπεται:
α. Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
β. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου, καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
γ. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως.
Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:
α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας,
β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και
γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.
δ. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας, πλην της κανονικής.
ε. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.
στ. Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.
ζ. Να μην συνεργάζεται, κατά την παροχή του ιδιωτικού έργου, με οποιαδήποτε σχέση, ο αιτών με προμηθεύτριες εταιρείες των Δημοσίων Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. ή Κέντρων Υγείας ή άλλες με αυτά διασυνδεόμενες Μονάδες.
Αναδημοσίευση από: healthreport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου