Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος

Η πρόβλεψη επιβολής στις συνδρομές καταβαλλόμενες σε επαγγελματικά επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία

 

Ως ΑΔΕΔΥ καταγγέλλουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, η Κυβέρνηση επιβάλλει χαράτσι στις συνδρομές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες στα σωματεία τους.

Με το άρθρο 20 επιβάλλεται, με τη μορφή του ψηφιακού τέλους, η υποχρέωση καταβολής ενός έμμεσου φόρου στις συνδρομές των επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων, σωματείων και επιμελητηρίων.

Με τη διάταξη αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται σε συνέχεια των νόμων 4808/21 και 5053/23 να κλιμακώσει την επίθεση της στα συνδικάτα έχοντας σαν στόχο την εξαφάνιση τους και μαζί την φίμωση κάθε αντίθετης φωνής και της κοινωνικής αντιπολίτευσης που αυτά ασκούν.

Ενημερώνουμε την κυβέρνηση ότι τα συνδικάτα δεν είναι επιχειρήσεις και οι συνδρομές των μελών δεν είναι κέρδη ώστε να φορολογούνται.

Γι’ αυτό εξάλλου είχαν εξαιρεθεί από το τέλος χαρτοσήμου με το άρθρο 47 παρ. 9 του ν.1249/1982, αναφέροντας ρητά ότι: «Οι αποδείξεις πληρωμής δικαιωμάτων εγγραφής ή συνδρομών των μελών εργατοϋπαλληλικών σωματείων και ενώσεων αυτών δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου.»

Η επιβολή αυτού του τέλους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ασφυξία τη συλλογική οργάνωση, δράση και διεκδίκηση των εργαζομένων .

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το απαράδεκτο άρθρο 20, που αποτελεί άλλη μια πολιτική επιλογή η οποία στοχεύει στη συρρίκνωση της συνδικαλιστικής δράσης!

Δε θα δεχτούμε την φίμωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: