Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Σύσκεψη για την αποσυμφόρηση στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» – Μέσω διαλογής περιστατικών

               Εκρηκτική η κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του «Αγίου Ανδρέα», δόθηκε στο γραφείο του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη. Συγκλήθηκε σύσκεψη όλων των φορέων του νοσοκομείου προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα.
      Ο κ. Καρβέλης είχε επισκεφτεί το ΤΕΠ και ήδη από την Κυριακή, που παρατηρήθηκε η προσέλευση 400 και πλέον περιστατικών, είχε δώσει σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
       Η προσέλευση τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδων περιστατικών σε κάθε εφημερία του νοσοκομείου προκάλεσε συμφόρηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύωρη αναμονή των ασθενών. Ο διοικητής του νοσοκομείου Θεόδωρος Σερεμέτης μιλώντας χθες στην εντόπισε ως αιτίες την άκριτη προσέλευση των πολιτών στα επείγοντα, την έλλειψη γιατρών και την χωροταξική διάταξη του Τμήματος η οποία δεν διευκολύνει στην άμεση οργάνωση και διεκπεραίωση των περιστατικών.
      Στα αίτια αυτά ο κ. Καρβέλης πρόσθεσε και τη μη διαλογή των περιστατικών με αποτέλεσμα όλοι να μπαίνουν στην αναμονή για πάρα πολλές ώρες άσχετα από τη βαρύτητα του περιστατικού.
       Στη χθεσινή σύσκεψη που συγκλήθηκε στην 6η Υπε συμμετείχαν ο κ. Σερεμέτης, ο διοικητικός διευθυντής του νοσοκομείου Σάκης Παπαδιονυσίου, η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Θοδωρή, η διευθύντρια του ΤΕΠ και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Μετά από εκτενή συζήτηση του προβλήματος ως άμεσες λύσεις ο κ. Καρβέλης εστίασε στα εξής:
1. Διαλογή των περιστατικών με το που περνάνε το κατώφλι του Τμήματος ώστε να μην λιμνάζουν και να αντιμετωπίζονται άμεσα τα σοβαρά.
2. Ενίσχυση με δύο επικουρικούς γιατρούς.
3. Με επείγουσες ενέργειες κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου ώστε να μην συνωστίζονται όλοι σ’ έναν διάδρομο.
«Είναι βασικό να γίνεται η διαλογή των περιστατικών με το που φτάνουν στο νοσοκομείο. Ο «Αγιος Ανδρέας» είναι ένα νοσοκομείο πόλης και οι πολίτες με το παραμικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περνάνε το κατώφλι του. Το πρόβλημά τους θα μπορούσαν κάλλιστα να το αντιμετωπίσουν στο Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας. Επομένως εάν δεν γίνεται διαλογή, όπως συνέβαινε την Κυριακή και δυστυχώς κάθε Κυριακή σύμφωνα με τα όσα μου είπαν λόγω έλλειψης προσωπικού, τα περιστατικά θα λιμνάζουν. Πλέον δόθηκε εντολή σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζεται πιστά αυτό το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης των περιστατικών».
Σε ότι αφορά το χωραταξικό ο κ. Καρβέλης τόνισε  ότι: «Ο χώρος του ΤΕΠ είναι προβληματικός όπως διαμορφώθηκε. Δεν έγινε σωστή πρόβλεψη με αποτέλεσμα όλοι να συσσωρεύονται σ’ ένα διάδρομο. Ζήτησα με άμεσες ενέργειες να γίνουν οι πιο ανώδυνες παρεμβάσεις στο χώρο και με την παρουσία της ασφάλειας αφού γίνεται η διαλογή να μην περνάνε στο χώρο αυτό πέραν του ασθενή κι ενός συνοδού. Δεν χρειάζεται να μπαίνουν στο χώρο αυτό τρία και τέσσερα άτομα. Ειδικά τώρα με τις ιώσεις είναι επικίνδυνος ο συνωστισμός για όλους».
Οπως εξήγησε ο κ. Καρβέλης τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά καθώς το υπουργείο Υγείας ήδη μελετά το σχεδιασμό λειτουργίας των ΤΕΠ κι έχει ζητήσει απ όλους του εμπλεκόμενους συγκεκριμένες προτάσεις.
Aναδημοσίευση από ΣΚΑΙ ΠΑΤΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: