Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι καθυστερήσεις
Η εκκαθάριση και η απονομή των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες παρά την προσπάθεια ταχείας απονομής που καταβάλλεται υπερβαίνουν τις 130.000, αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (προμηθευτές και επιχειρήσεις), αποτελούν το βασικότερο αγκάθι της 13ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το «κλειδί» για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο του 2022.
Tα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο των στοιχείων, ενώ οι επαφές με τις ελληνικές αρχές θα αρχίσουν αύριο και θα πραγματοποιηθούν με τηλεδιασκέψεις εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.
Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων
Το βάρος του ελέγχου επικεντρώνεται σε μία σειρά εκκρεμοτήτων, όπως είναι η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες που υπερβαίνουν σταθερά το ύψος των δύο δισ. ευρώ (όσο ήταν και τον Ιανουάριο του 2019), με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα κρίνει – εν πολλοίς – το «χρονοδιάγραμμα» για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ενισχυμένη εποπτεία, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν τον ερχόμενο Ιούνιο.
Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Εργασίας αυξάνει τους ρυθμούς απονομής των συντάξεων, θέτοντας ως χρονικό όριο οριστικής επίλυσης του προβλήματος το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς τους τελευταίους μήνες του 2021 εκδηλώθηκε κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί «κρυφό χρέος» της χώρας τις συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για τον λόγο αυτόν θέτει επιτακτικά την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, καταγράφουν σχεδόν διπλασιασμό (αύξηση κατά 82%) στον ρυθμό έκδοσης των νέων κύριων συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ κατά το 2021 συγκριτικά με το 2019.
201.375 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου
Ο συνολικός αριθμός των απονομών κατά το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000, καθώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι απονομές ανέρχονταν σε 201.375, ενώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο οι απονομές του μήνα θα αγγίξουν τις 23.000. Ωστόσο εκρηκτική είναι η αύξηση και των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2021, με πάνω από 210.000 νέες αιτήσεις.
Η τελευταία έκθεση του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ κατέγραψε το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021 συνολικά 191.062 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, όταν στο σύνολο του 2020 υποβλήθηκαν 175.705 αιτήσεις.
Μόνο τον Νοέμβριο υποβλήθηκαν 21.629 αιτήσεις, ενώ εφόσον και τον Δεκέμβριο υποβληθεί ανάλογος αριθμός αιτήσεων, τότε ο συνολικός αριθμός αιτήσεων για το 2021 (τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί) θα κλείσει με περίπου 210.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
8 αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, το οποίο επιχειρεί τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας του Ταμείου σε νέες «υγιείς βάσεις» και την είσοδο διευθυντικών στελεχών στη νέα δομή από τον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων, περιλαμβάνει το νέο οργανόγραμμα του Ταμείου και αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του. Οι οκτώ αλλαγές που επέρχονται στο Ταμείο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να έλθει στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Ιανουαρίου περιλαμβάνουν:
1. Την επιλογή νέων επιλεγμένων διευθυντικών στελεχών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων διευθυντικών στελεχών με τριετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, τόσο από το Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Επιδιώκεται με τον τρόπο αυτόν η προσέλκυση των καλύτερων στελεχών. 2. Νέο μοντέλο διακυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, με νέο Οργανόγραμμα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.
3. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Ειδικότερα, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ). Προβλέπεται επίσης η άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.
4. Την καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους. Το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους. Τροποποιείται η καταβολή του bonus για την εκκαθάριση συντάξεων και προβλέπεται επίσης καταβολή πριμ στους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου.
5. Τη σύσταση νέας Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών.
6. Την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. Προβλέπονται συντομότερες προθεσμίες για τη διενέργεια των πειθαρχικών διαδικασιών.
7. Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.).
8. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% – που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας – παραμένει τελείως αναξιοποίητο. Προβλέπεται λοιπόν η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου