Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Τον Ιούνιο ξεκινά η ψηφιακή κάρτα

 Όλες οι πληροφορίες για ωράριο εργασίας, υπερωρίες, αμοιβές, ρεπό, άδειες, on line στο κινητό ή στο laptop του εργαζομένου – Αρχή από τράπεζες και σούπερ μάρκετ, επέκταση στο σύνολο της οικονομίας το 2023
     Στην «ψηφιακή εποχή» εισέρχεται η παρεχόμενη απασχόληση από το ερχόμενο Ιούνιο με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ. Λίγους μήνες αργότερα –στις αρχές του 2023– θα ξεκινήσει η επόμενη φάση υλοποίησης του μέτρου με την επέκτασή του σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις).
     Πρόκειται για τη σημαντικότερη καινοτομία, στον χώρο της αγοράς εργασίας, μέσω της οποίας θα απεικονίζεται ψηφιακά η παρεχόμενη εργασία, δηλαδή οι ώρες απασχόλησης, οι δικαιούμενες αμοιβές, οι υπερωρίες, οι άδειες τα ρεπό κ.λπ.
     Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του μέτρου άρχισε με τη χθεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Εκεί αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση –εντός του Φεβρουαρίου– μελέτης «για την αρχιτεκτονική της κάρτας», όπως και η έναρξη διαβούλευσης με τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ, όπου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της. Τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες επελέγησαν καθώς έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων ωρομέτρησης και παρουσιολογίου.
    «Πρόκειται για ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας που -εκτός των άλλων- θα δώσει αποτελεσματικό χτύπημα στην υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης.
     Οι  εργαζόμενοι -μέσω της ψηφιοποίησης-  θα έχουν τη πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους και θα ελέγχουν το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την εργασία τους. Ώρες εργασίας, υπερωρίες, αμοιβές κ.λπ. Στην πλήρη εφαρμογή της κάρτας ο εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί τις ώρες εργασίας του, καθώς και το πώς αυτές δηλώνονται και πληρώνονται από τον εργοδότη του.
     Το συνολικό έργο έχει ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανάκαμψης με οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι από την συγκεκριμένη καινοτομία θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια άτομα – μισθωτούς.
Το myergani.gov.gr
      Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε με τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής στο πληροφοριακό πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ». Το υπουργείο Εργασίας έθεσε σε πιλοτική λειτουργία τη νέα υπηρεσία myergani.gov.gr που επιτρέπει στους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους.
   Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί προάγγελο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που την απασχόλησή τους. Στόχος του υπουργείου με την εφαρμογή αυτή είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών.
    Ο εργαζόμενος -μέσω του myergani.gov.gr- μπορεί να ενημερωθεί: για την σχέση εργασίας δηλαδή αν έχει καταχωρηθεί ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης, μερικής, εργαζόμενος με κοινωφελή εργασία ή για πρακτική άσκηση. Να δει τη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες και αφορούν την έναρξη και λήξη της απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση, το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες. Ακόμη έχει πρόσβαση σε όλες τις πληρωμές που έχει λάβει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
     Η εφαρμογή αυτή, μπορεί να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ενδιαφερόμενου και θα τον καθιστά -άμεσα- συνδεδεμένο με τα στοιχεία, που «φαίνονται» στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Η παρακολούθηση των στοιχείων αυτών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: