Οι χιλιάδες, χρησιμοποιημένες συσκευασίες των πολιτών καταλήγουν σε κοινούς κάδους σκουπιδιών και τελικά στην Ξερόλακκα
Η επείγουσα ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ενδεχόμενο υγειονομικής βόμβας κορωνοϊού από τα εκατομμύρια απόβλητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, όπως οι μάσκες, τα μοριακά και rapid test, έφερε στο προσκήνιο τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απόβλητα του κορωνοϊού και στην Πάτρα.
Τι λέει ο Π.Ο.Υ.
Δεκάδες χιλιάδες τόνοι ιατρικών αποβλήτων από πεταμένες σύριγγες, χρησιμοποιημένες συσκευασίες από τεστ για τον κορονοϊό και παλιά φιαλίδια εμβολίων απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε μια έκθεσή του που δόθηκε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα.
Μάλιστα, στην έκθεση του ΠΟΥ αναφέρεται πως ένα τμήμα των αποβλήτων μπορεί να είναι μολυσματικό καθώς ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και εκθέτει, ενδεχομένως, τους υγειονομικούς υπαλλήλους σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες της σύριγγας και σε μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.
Ακόμη, κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε κακοδιαχειριζόμενες χωματερές, κινδυνεύουν να πληγούν μέσω του μολυσμένου αέρα από τα απόβλητα που καίγονται, από την κακή ποιότητα του νερού ή από τις επιδημίες, προστίθεται στην έκθεση.
Η έκθεση κάνει λόγο για περίπου 140 εκατομμύρια συσκευασίες τεστ για τον κορονοϊό με δυνατότητα να μετατραπούν σε 2.600 τόνους κυρίως πλαστικών σκουπιδιών και αρκετή ποσότητα χημικών αποβλήτων που μπορούν να γεμίσουν το ένα τρίτο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έχουν προκαλέσει άλλους 144.000 τόνους αποβλήτων με την μορφή γυάλινων φιαλιδίων, συριγγών, βελόνων και χάρτινων συσκευασιών.
Αννα Μαστοράκου: «Για τα διαγνωστικά κέντρα υπάρχει ειδική νομοθεσία»
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου μιλώντας στον MAX FM και την εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου «Πράσινο, κόκκινο σε γαλάζιο φόντο» αλλά και στην εφημερίδα «Νεολόγος των Πατρών» σημειώνει πως για τα διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν και στην Πάτρα, υπάρχει ειδική νομοθεσία που ορίζει πώς πρέπει να έχουν συνάψει σύμβαση με εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία, θα πρέπει να συλλέγει αυτά τα απόβλητα και στην συνέχεια με ειδική μέθοδο να τα αποστειρώσει και να τα στέλνει προς καύση ώστε να μην υπάρξει μετάδοση του ιού.Ωστόσο όπως τόνισε η κ. Μαστοράκου άγνωστο παραμένει το πώς διαχειρίζονται τα φαρμακεία τα απόβλητα τους και που τελικά αυτά καταλήγουν, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για δημιουργία υγειονομικής βόμβας εντός της πόλης καθώς και από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούν μόνοι τους οι πολίτες. Η κ. Μαστοράκου υπενθύμισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την διαχείριση των αποβλήτων από τα χιλιάδες self tests που πραγματοποιούν οι πολίτες στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή και τα απορρίμματα τους καταλήγουν σε κοινούς κάδους σκουπιδιών και τελικά στη χωματερή της Πάτρας στη Ξερόλακκα όπου συμπιέζονται με τα υπόλοιπα οργανικά απόβλητα, ενώ κάποια μπορούν καταλήξουν ακόμη και στον Πατραϊκό κόλπο δημιουργώντας έτσι συνθήκες υγειονομικής βόμβας μέσα στην πόλη.
Ανδρέας Σοφιανόπουλος: «Θέσαμε τον προβληματισμό μας από τον Μάρτιο του ’21»
Ο «Νεολόγος των Πατρών» μίλησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών Ανδρέα Σοφιανόπουλο. Για το θέμα, ο κ. Σοφιανόπουλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πράγματι τα απορρίμματα από τα rapid test και άλλα υλικά που αφορούν τον κορωνοϊό τελικώς να πετιούνται σε κοινούς κάδους οργανικών αποβλήτων.
Μάλιστα ο κ. Σοφιανόπουλος επεσήμανε πως από τον Μάρτιο του 2021, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πάτρας είχε θέσει τους προβληματισμούς του, απέναντι στην απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος, είχε δεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης να διεξάγονται τεστ αντιγόνου στα φαρμακεία. Τότε, όπως δηλώνει ο κ. Σοφιανόπουλος, ο τοπικός Σύλλογος είχε θέσει επί τάπητος το θέμα της απόρριψης των αποβλήτων του ιού προβλέποντας ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε απέναντι σε μια εν δυνάμει υγειονομική «βόμβα».
Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανόπουλο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο κανονιστικό πλαίσιο για το πώς θα διεξάγονται, υπό ποιες προϋποθέσεις και κυρίως πώς θα απορρίπτονται από τα φαρμακεία τα rapid test τα οποία διενεργούνται με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αυτά να καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων αφού τα φαρμακεία δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα αλλά και το πλαίσιο για να συνεργαστούν με τις εταιρείες διαλογής και καταστροφής. Μάλιστα όπως δηλώνει στον «Ν», τα φαρμακεία της Πάτρας δεν έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν ακόμη και τα άλλα απόβλητα, όπως τα αιχμηρά απόβλητα από σύριγγες, εμβόλια κλπ με αποτέλεσμα την διαχείριση να έχει αναλάβει ο τοπικός σύλλογος ίδιους πόρους.
Παράλληλα ο κ. Σοφιανόπουλος δήλωσε πως πλέον τέτοιους είδους τεστ αντιγόνου διενεργούνται ακόμη και σε μικρά ιατρεία ή μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια που ίσως να μην μπορούν επίσης να συνεργάζονται με τις ειδικές εταιρείες.
Το κόστος και η διαχείριση
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου αναφέρθηκε και μια ακόμη πλευρά του προβλήματος και συγκεκριμένα στο θέμα της τιμής των τεστ (μοριακών-rapid) καθώς όπως είπε στην Ελλάδα στοχοποιούνται αυτοί που τηρούν τους κανόνες και την νομοθεσία και πληρώνουν για να απορρίπτουν τα απόβλητα με τον ορθό τρόπο ενώ άλλοι τα διενεργούν πολύ φθηνότερα χωρίς κανείς να ξέρει που καταλήγουν τα απόβλητα τους και αν προκαλούν μια εστία υπερμετάδοσης του ιού εντός της πόλης.
Αναδημοσίευση από dete.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου