Μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης απέρριψε ο ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο του 2022, με αποτέλεσμα 6.230 ασφαλισμένοι να μην λάβουν σύνταξη. Για τους συγκεκριμένους η λύση είναι είτε να συνεχίσουν την εργασία τους είτε να αναλυθούν σε γραφειοκρατικό αγώνα ανάκτησης στοιχείων και αποδεικτικών από τα υπόγεια του Ταμείου…
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ που παρουσιάζει σήμερα το «www.iΕidiseis.gr» τον πρώτο μήνα του έτους από τις 19.795 αιτήσεις που εξετάστηκαν, σύνταξη αποδόθηκε μόλις σε 13.504 περιπτώσεις. Για 4.909 ασφαλισμένους ο φάκελος πήγε στο… ράφι, προς αναζήτηση νέων στοιχείων, προσκόμιση αποδείξεων και γενικώς επανεξέταση εις το μέλλον. Ενώ για 1.382 περιπτώσεις οι εισηγήσεις ήταν απορριπτικές. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να λάβουν σύνταξη με τον συγκεκριμένο φάκελο που διαθέτει ο ΕΦΚΑ (προϋπηρεσία, συνολικός αριθμός ενσήμων και ηλικία).
Βέβαια, πολλοί ασφαλισμένοι είναι θύματα διαφόρων «ειδικών» και «εργατολογούντων» που τους προτρέπουν να αναζητήσουν τη σύνταξή τους ή θύματα τηλεοπτικών διακηρύξεων περί παροχής σύνταξης με λάθος δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση όμως όλη αυτή η ταλαιπωρία, πρωτίστως των ασφαλισμένων και οπωσδήποτε και των υπηρεσιών που έχουν «βουνό» φακέλων προς εκκαθάριση, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης μηχανοργάνωσης του ΕΦΚΑ, συμβατότητας των πληροφοριακών συστημάτων (των εντασσόμενων ταμείων) μεταξύ τους και ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας εκάστου ασφαλισμένου ειδικά προ το 2002.
Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία ως προς τη πιστότητα των στοιχείων του ΕΦΚΑ και την παντελή απουσία ενημέρωσης των ασφαλισμένων επιδεινώνει και το πρόβλημα με τις ουρές στον ΕΦΚΑ. Άνθρωποι που νομίζουν ότι δικαιούνται σύνταξη, ασφαλισμένοι που ενώ έχουν τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να το πιστοποιήσει το ταμείο, άνεργοι ή εξαπατημένοι συνωθούνται καθημερινά στις πύλες της γραφειοκρατικής κόλασης…
Ωστόσο, από τις επόμενες ημέρες και με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, ο ΕΦΚΑ θα υποχρεούται να αποδίδει συντάξεις μετά την πάροδο τριμήνου. Ακόμη και στις περιπτώσεις που το Ταμείο αδυνατεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ασφαλισμένου, η σύνταξη θα αποδίδεται και εκ των υστέρων θα ελέγχεται ο φάκελος…
- Αν υπολείπεται χρόνος ασφάλισης έως 2 χρόνια δεν θα αναστέλλεται η καταβαλλόμενη σύνταξη ούτε θα αναζητούνται τα ποσά που καταβλήθηκαν. Απλώς ο ασφαλισμένος-συνταξιούχος θα υποχρεούται να αναγνωρίσει τον πρόσθετο χρόνο ασφάλισης (σαν πλασματικό χρόνο με καταβολή μετρητών ή την παρακράτηση μέρους της σύνταξης) ώστε να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις.
- Στην περίπτωση που δόθηκε σύνταξη (χωρίς έλεγχο από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ) και λείπει χρόνος πέραν της διετίας, η σύνταξη θα αναστέλλεται. Ωστόσο οι επιστροφές θα περιορίζονται στην τελευταία 3ετία. Πέραν της δεκαετίας δεν θα αναζητούνται στοιχεία και έγγραφα [που θα πιστοποιηθούν τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης.
Με βάση αυτές τις ρυθμίσεις υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι αιτήσεις για καταβολή σύνταξης. Ακόμη και με ελλιπή στοιχεία. Πόσο μάλιστα όταν θα λείπει χρόνος ασφάλισης λιγότερος των 24 μηνών (τον οποίο μπορεί, στη συνέχεια, να εξαγοράσει).
Πρόσθετα, αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις για χορήγηση σύνταξης με επίκληση των διατάξεων που ίσχυαν έως το 2015 (παλαιοί ασφαλισμένοι με 25ετία μέχρι το 2012 ή μητέρες με ανήλικο κ.α.) Με τις νέες διατάξεις σε αυτές τις περιπτώσεις π μπορεί κάποιος να επικαλεστεί κάποιον πρόσθετο χρόνο ασφάλισης προ του 1992 ή ακόμη πιο παλαιά, προ του 1983, και να λάβουν σύνταξη. Στην περίπτωση που εντοπιστεί ότι δεν συμπληρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, απλώς θα αναγνωρίσουν τον επιπλέον χρόνο σαν πλασματικό…
Κατ αυτόν τον τρόπο και με τις νέες διατάξεις αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις…
Αναδημοσίευση από ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου