Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Ηλεκτρονικές εκλογές: Ο Χατζηδάκης αγνόησε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και νομοθέτησε κατά το δοκούν

 Καμία επαφή με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων δεν έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης πριν νομοθετήσει για τις ηλεκτρονικές εκλογές στα συνδικαλιστικά σωματεία. Εκθετος ο Υπουργός Εργασίας.

    Είδηση και μάλιστα πρώτου μεγέθους έβγαλε η διαδικτυακή συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (με επικεφαλής τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Μενουδάκο) με αντιπροσωπείες της ΟΛΜΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ οι οποίες έχουν καταθέσει αναφορά για το νόμο 4808 του 2021 για τις ηλεκτρονικές εκλογές.
     Από την πλευρά της Αρχής λοιπόν υπήρξε η παραδοχή ότι ο Κωστής Χατζηδάκης δεν απευθύνθηκε, ως όφειλε, στην ΑΠΔΠΧ για να λάβει γνωμοδότηση σε θέματα που άπτονται τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στις εκλογές και την εφαρμογή του σχετικού νόμου.
     Το ζήτημα έχει μία απολύτως ουσιαστική αλλά και μία βαθύτερα πολιτική διάσταση. Σε ότι αφορά την πρώτη, είναι απορίας άξιον γιατί το Υπουργείο Εργασίας δεν ζήτησε την γνωμοδότηση της Αρχής για θέμα που άπτεται των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και ενώ κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες ενστάσεις για το σύστημα Ζευς το οποίο παραχώρησε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τη διενέργεια των εκλογών.
     Αναφορικά με την πολιτική διάσταση, για μία ακόμη φορά οι "φιλελεύθερες" μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν. Ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος υποτίθεται ως γνήσιος φιλελεύθερος ομνύει στις Ανεξάρτητες Αρχές, εν προκειμένω έγραψε την ΑΠΔΠΧ στα παλαιότερα των υποδημάτων του σε μία εμφανή προσπάθεια να νομοθετήσει γρήγορα και, όπως αποδείχθηκε, βιαστικά.
    Η Αρχή, ως οφείλει, θα καλέσει τον Υπουργό για τη σχετική διαβούλευση (αφού ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης δεν το έπραξε). Και δεν αποκλείεται, τουναντίον είναι πλέον πολύ πιθανό, η εφαρμογή του νόμου, στη διάταξη που έχει να κάνει με τις ηλεκτρονικές εκλογές, να καθυστερήσει με ότι αυτό συνεπάγεται και για την κυβερνητική αξιοπιστία.
      Κατά τη διάρκεια της επαφής της Δευτέρας μεταξύ Αρχής, ΟΛΜΕ και ΕΜΔΥΔΑΣ, τέθηκε επί τάπητος και το πολύ σοβαρό ζήτημα της δυνατότητας που "παρέχει" το σύστημα Ζεύς σε χρήστη να ψηφίζει πολλές φορές ακυρώνοντας τις προηγούμενες ψήφους του.
     Πέρα από το προφανές...γελοίο του πράγματος, προκύπτει εδώ σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Οσοι ψηφίζουν με φυσική παρουσία, εννοείται ότι δεν διαθέτουν τέτοιο δικαίωμα (δεν πρόβλεπεται να πάρεις πίσω την ψήφο ενώ την έχεις ρίξει ήδη στην κάλπη). Αντίθετα, αυτοί που θα προτιμήσουν τον ηλεκτρονικό τρόπο, θα μπορούν να ψηφίζουν όσες φορές θέλουν μέχρι να...καταλήξουν στη σωστή επιλογή.
     Και τούτο το ζήτημα η Αρχή θα το εξετάσει ως οφείλει. Ακόμα και σ' αυτό τα αρμόδια υπουργεία, έδειξαν μία αδικαιολόγητη σπουδή με συνέπεια να εγείρονται πλέον σοβαρές αμφιβολίες για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, τουλάχιστον πριν διευθετηθούν τα παραπάνω προβλήματα, ακόμα και με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Αναδημοσίευση από news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: