Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ | Έβαλαν «πλάτη» στην πανδημία και πληρώθηκαν «αχαριστία» χάνοντας όλα τους τα δικαιώματα!

      Επί ξύλου κρεμάμενοι είναι πάνω από 10 υγειονομικοί στο νοσοκομείο του Ρίου, άλλοι 14 με 15 συνάδελφοι τους στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και περισσότεροι από 20 σ’ όλη την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, χώρια τους δεκάδες λοιπούς συναδέλφους τους ανά την ελληνική επικράτεια.
     Βρέθηκαν στην ίδια μοίρα και δικαίως αισθάνονται ωσάν οι… «λεμονόκουπες» της ελληνικής πολιτείας, διότι τους χρησιμοποίησαν από τους πίνακες επικουρικού προσωπικού, για να καλύψουν τα κενά της πανδημίας και των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αλλά στο τέλος τους… πέταξαν χωρίς να διατηρήσουν τη σειρά προτεραιότητας που είχαν, χωρίς να έχουν δικαίωμα για επιδόματα ανεργίας, άδειες, ακόμα και άδειες κύησης για κάποιες γυναίκες που έτυχε να κυοφορούν αυτή την περίοδο, αλλά στερούνται παντελώς κάθε αυτονόητο εργασιακό δικαίωμα τους!
     Κι όλα αυτά, όταν οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί όχι απλώς έβαλαν «πλάτη» στα δύσκολα, αλλά κυριολεκτικά κλήθηκαν να βγάλουν τα «κάστανα» απ’ τη φωτιά, και το έκαναν με περισσή ατομική υπευθυνότητα και με σθένος κι αγάπη για τις υπηρεσίες Υγείας και φροντίδας προς κάθε συνάνθρωπο τους. Απαραίτητη είναι η επισήμανση ότι οι συγκεκριμένοι Υγειονομικοί δεν αφορούν στην περίπτωση εκείνης της κατηγορίας για την οποία την περασμένη Τρίτη πάρθηκε απόφαση έτσι ώστε να παραταθεί η σύμβαση εργασίας τους, που έληγε αυτή την περίοδο, μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους.
     Οι εν λόγω Υγειονομικοί είχαν συμβάσεις τριών συν τριών μηνών (3Χ3) που έληξαν όμως στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και από τότε δεν υπήρξε γι΄ αυτούς απολύτως καμία πρόβλεψη και πρόνοια για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Έτσι, οι ίδιοι βγαίνουν στη δημόσια διαμαρτυρία, αποφασισμένοι όμως να φθάσουν μέχρι και στις αίθουσες των δικαστηρίων προκειμένου να τύχουν της δικαίωσης που θεωρούν δεδομένο πως θα έχουν, αφού, όπως λένε… αντί για «ευχαριστώ» τελικά εισέπραξαν αδιαφορία και εργασιακή καταδίκη.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
     Όπως εξηγεί στην «Πολιτεία» μία εκ των εν λόγω υγειονομικών, η πατρινή Ράνια Πανουτσακοπούλου, οι παραπάνω υγειονομικοί είχαν κάνει πέρυσι αίτηση για το λοιπό επικουρικό προσωπικό και τους κάλεσαν μέσα από αυτούς τους πίνακες για την καλύψουν τις αναστολές εργασίας προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε ή που νόσησε.
Η ίδια όμως διευκρινίζει εξ αρχής:
    «Όταν πήγαμε να δεχτούμε τη θέση ή όχι, ρωτήσαμε τους αρμόδιους υπαλλήλους αν χάνουμε τη σειρά προτεραιότητας από τους πίνακες. Οι απαντήσεις ήταν ποικίλες.
    Σε άλλους είπαν ότι δεν χάνεται η κατάταξή μας κι ότι εάν εγκριθεί κάποια θέση για 1+1 χρόνο, θα εξαντληθούν οι προηγούμενοι πίνακες και μετά θα χρησιμοποιηθούν καινούργιοι, όταν ανοίξουν.
    Σε άλλους είπαν ότι αν δεν δεχτούν, θα χάσουν τη σειρά προτεραιότητας και δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής πάλι! Και σε άλλους, είπαν την πλήρη αλήθεια: ότι αν ανοίξουν νέοι πίνακες, θα ισχύουν αυτοί».
    Με άλλα λόγια, κάθε υπάλληλος ερμήνευε το νόμο κατά το δοκούν. Πολλοί δε, από τους υγειονομικούς, καταγγέλλουν ότι η άγνοια και η σύγχυση ήταν εσκεμμένα, ώστε να αποδεχτούν τις θέσεις. «Με αποτέλεσμα, τώρα, να μας επιρρίπτουν τις ευθύνες, ότι οφείλαμε να γνωρίζουμε τους νόμους», σημειώνει η πατρινή Υγειονομικός.
    Μοναδικό αποκούμπι τους ήταν οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, (κ. Πλεύρης και κα. Γκάγκα) ότι ακόμα κι αν επέστρεφαν οι σε αναστολή υγειονομικοί, εξαιτίας των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, οι συμβάσεις όσων προσελήφθησαν για να καλύψουν τα κενά, θα ανανεώνονταν. Κάτι που τελικώς δεν έγινε.
    «Μέχρι την τελευταία μέρα μας έλεγαν μην πάρετε άδειες γιατί θα ανανεωθείτε. Με αποτέλεσμα να μην  έχουμε πάρει τις άδειες μας, τα οφειλόμενα ρεπό, τα  χρέη ρεπό. Το μόνο που μας είπαν κάντε αίτηση και ίσως πληρωθούμε τις κανονικές άδειες. Για τα υπόλοιπα μας άφησαν να εννοηθεί ότι μόνο δικαστικώς θα τα διεκδικήσουμε…», τονίζει η κ. Πανουτσακοπούλου.
Τι έχασαν και τι διεκδικούν οι Υγειονομικοί
    Όταν οι Υγειονομικοί αντελήφθησαν ότι δεν έχει διατηρηθεί η κατάταξη τους, το μόνο που τους αναγνωρίστηκε ήταν το… δικαίωμα να συμμετάσχουν σε καινούργιες αιτήσεις, φέτος. Ουδέν άλλο προνόμιο!
Εν ολίγοις, έχασαν οριστικά κι αμετάκλητα την περυσινή τους μοριοδότηση. Και μαζί, έχασαν τον χρόνο ανεργίας τους, άρα και το δικαίωμα σε επιδόματα ανεργίας.
«Τί κερδίσαμε από όλο αυτό;», αναρωτιούνται οι Υγειονομικοί, όταν όχι μόνο δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας αλλά όπως ήδη γράφτηκε παραπάνω, ορισμένες γυναίκες που έμειναν έγκυες, δεν δικαιούνται άδειες μητρότητας, επιδόματα τοκετού κ.λπ.. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, έχασαν την κατάταξή τους και όλα τους τα δικαίωματα!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ:
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση με γνωστό Νομικό της Αθήνας προκειμένου να διεκδικήσουν τα χαμένα κεκτημένα… Οι ίδιοι ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων τους όταν μάλιστα οι αναστολές είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καλύφθηκαν κι όταν οι ανάγκες στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγαλύτερες.
    Επίσης, να διατηρηθεί η σειρά κατάταξης, να τους δοθεί ειδική μοριοδότηση στο φετινό επικουρικό ή σε άλλη προκήρυξη (αν υπάρξει), να προβλεφθεί ειδική διάταξη ώστε να συνεχιστεί και πάλι ο χρόνος ανεργίας και να επιδοτηθούν όλοι για να λάβουν το τακτικό επίδομα ανεργίας.
Του Αχιλλέα Ροδίτη politeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: