Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΗΠΑΤΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΙΤΑΛΙΑ.

    Στο μείζον ζήτημα της μεταμόσχευσης ήπατος  σε παιδιά  αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν γίνονται στα Ελληνικά  Νοσοκομεία. Τα προηγούμενα χρόνια κάποιες μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά πραγματοποιούνταν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» η οποία όμως διαδικασία σήμερα δεν υφίσταται. 
      Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης γινόνταν μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών εως το 2006 περίπου από πτωματικούς δότες και όχι ζώντες δότες. Σταμάτησαν κυρίως λόγω της έλλειψης δοτών.  Μετά το 2006 όποιο παιδάκι έχει ανάγκη  μεταμόσχευσης  ήπατος στέλνεται στην Ιταλία.
     Οι ανάγκες   μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά  της χώρας μας σήμερα καλύπτονται μέσω διακρατικής συμφωνίας του ΕΟΜ με  τον αντίστοιχο οργανισμό της Ιταλίας και πραγματοποιούνται στο ακαδημαϊκό παιδιατρικό  νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας «Bambino Gesù» που βρίσκεται στη Ρώμη και είναι υπό εξωεδαφική δικαιοδοσία της Αγίας Έδρας. 
Κρίμα που στα Ελληνικά Νοσοκομεία δεν γίνονται πια μετσμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά.
Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Μεγάλη προσοχή στα μέτρα προστασίας για τα παιδιά.
Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: