Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Βαθιά το «νυστέρι» στον Άγιο Ανδρέα για τον θάνατο του 49χρονου: Διετάχθη ΕΔΕ – Πειθαρχικό οι Νοσηλεύτριες – Δομικές αλλαγές – Καταθέσεις στην ΕΛΑΣ

     Οι 70 γιατροί που φέρονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, να εφημερεύουν το βράδυ της μοιραίας Τετάρτης που έχασε τη ζωή του ο 49χρονος, Θοδωρής Νεμουτιάνος, στον «Αγιο Ανδρέα», ήταν πολλοί λιγότεροι από 20.

    Η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα εξελίξεων στον «Αγιο Ανδρέα». Ο διοικητής του νοσοκομείου, Ηλίας Θεοδωρόπουλος, υπέβαλε και εγγράφως την παραίτησή του ενώ έγιναν και αλλαγές σε διάφορους τομείς της νοσηλευτικής υπηρεσίας και σε προϊστάμενους τμημάτων. Σε ό,τι αφορά το σκέλος της ΕΔΕ, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, προχώρησε χθες στην ανάθεσή της με εντολή εντός 20 ημερών να παραδοθεί το πόρισμα. Ο κ. Καρβέλης έχει ζητήσει η ΕΔΕ να επεκταθεί προς κάθε εμπλεκόμενη κατεύθυνση (νοσηλευτική υπηρεσία, ιατρική υπηρεσία, διοικητικά όργανα κ.ά.).

    Παράλληλα ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας θα κληθούν οι δύο νοσηλεύτριες που ήταν παρούσες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εκείνο το βράδυ και αντιμετώπισαν τον ασθενή. Συγκεκριμένα, η ειδικευμένη νοσηλεύτρια βάρδιας που είχε την κύρια ευθύνη αυτής, παραπέμπεται με το ερώτημα της δυνητικής αργίας. Η δεύτερη νοσηλεύτρια, που ήταν ειδικευόμενη, θα παραπεμφθεί με το ερώτημα της πιθανής διακοπής της σύμβασης.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

    Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε χθες ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Δημόπουλος.
     «Πραγματικά δεν γνωρίζουμε σε τι βοηθούν αυτές οι αλλαγές. Η ρίζα του προβλήματος παραμένει κι αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστούν τα άσχημα συμβάντα. Εχουν περάσει πέντε ημέρες από την ημέρα που είχαμε αυτό το θλιβερό γεγονός και ακόμα η αλλαγή που επιβάλλεται να υπάρξει, να εφημερεύει δηλαδή γιατρός στα επείγοντα, δεν υπάρχει» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» Μιχάλης Στελλάτος.

ΠΟΣΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ;

     Αναφερόμενος στον αριθμό των γιατρών που εφημέρευαν το βράδυ της Τετάρτης, ξημερώματα Πέμπτης, στον «Αγιο Ανδρέα» ο κ. Στελλάτος αναφέρει: «Το πρόγραμμα εφημεριών από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι την άλλη μέρα είχε περίπου 40 εφημερεύοντες. Στο πρόγραμμα αυτό όμως συμπεριλαμβάνονται οι φαρμακοποιοί, ο παθολογοανατόμος και άλλοι εργαστηριακοί. Από τις 9.00 το βράδυ και μετά, στο νοσοκομείο μας σε ενεργή εφημερία βρίσκονταν κάτω των 20 γιατρών. Πώς ο υπουργός τούς μέτρησε 70; Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία και το τονίζω είναι να υπάρχει γιατρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ολα τα άλλα δεν λύνουν το πρόβλημα».
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΤΑ

      Για το ίδιο θέμα ο πνευμονολόγος και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής γιατρών του νοσοκομείου στην Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Τάκης Γεωργακόπουλος,
σημειώνει:

   «Για ενημέρωση, παραθέτω τους εφημερεύοντες σε ενεργό εφημερία, του Νοσοκομείου ‘Άγιος Ανδρέας” την Τετάρτη 13/7 που δυνητικά θα μπορούσαν να μεταβούν στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου αν εκαλούντο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

ΤΕΠ: Ουδείς
Αναισθησιολογικό, ένας ειδικευμένος
Καρδιολογικό, ένας ειδικευόμενος κι ένας ειδικευμένος
ΜΕΘ, ένας ειδικευμένος
Παθολογικό, για δύο κλινικές και για την κλινική λοιμώξεων (Covid19), δύο ειδικευόμενοι και σε μικτή
εφημερία, δύο ειδικευμένοι
Πνευμονολογικό, μία ειδικευμένη
Σύνολο: 7!

     Αυτοί είναι οι.. .εβδομήντα (70) εφημερεύοντες που, κατά τον υπουργό Υγείας, θα μπορούσαν να ειδοποιηθούν όπως συνιθίζεται εθιμικά, από την νοσηλεύτρια που έκανε βάρδια στο ΤΕΠ. Μάλλον ο κ. υπουργός θα μπέρδεψε τα νούμερα και… ”φούσκωσε τον λογαριασμό”».

Ο 49ΧΡΟΝΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

     Τραγική ειρωνεία αποτελεί επίσης το γεγονός, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της «Π», ότι ο άτυχος συμπολίτης είχε επισκεφτεί το πρωί της ίδιας μέρας, Τετάρτη 13 Ιουλίου, χειρουργό του νοσοκομείου μετά από ραντεβού που του είχε κλείσει φιλικό του πρόσωπο, προκειμένου να συζητήσει μαζί του για κάποιο πρόβλημα χειρουργικής φύσεως που αντιμετώπιζε. Μάλιστα δεν ανέφερε κάτι στον γιατρό με τον οποίο συναντήθηκε για τον πόνο που είχε στην περιοχή του αυχένα για τον οποίο ο ιδιώτης γιατρός του είχε διαγνώσει ψύξη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει και την καλή κλινική εικόνα που είχε ο 49χρονος.
ΕΙΝΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ 
«Ουαί ημίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί» με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Δημήτρης Ζιαζιάς, και ο γραμματέας, Στέλιος Τσόχατζης, αναφέρονται στο συμβάν φωτίζοντας τις ουσιαστικές πλευρές του θέματος.

Η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:
«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συνανθρώπου μας που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. 
   Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τη χρησιμοποίηση ενός πραγματικά τραγικού γεγονότος, της απώλειας ενός συνανθρώπου μας, ως επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για δημιουργία εντυπώσεων.   
     Προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας ηγεσίας σοβαρής που δήθεν νοιάζεται για την υγεία των πολιτών και είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις λάθους λειτουργίας και διαχείρισης στο ΕΣΥ, αγωνιώντας να αλλάξουν την δημόσια συζήτηση για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην κοινωνία το τελευταίο διάστημα.

Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ

    Ολη αυτή η “παράσταση” καταλήγει στην εύκολη και ανέξοδη στοχοποίηση δύο νοσηλευτριών βάρδιας και την παραίτηση ενός διοικητή.   
  Η πραγματικότητα είναι ότι η λάθος πρώτη αξιολόγηση ενός ασθενούς που προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου που δεν εφημερεύει, άρα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία, μπορεί να συμβεί. Ειδικά σε έναν ασθενή χωρίς αρχικά έντονα συμπτώματα. Οπως και να έχει όμως θα πρέπει τα αρμόδια όργανα να αποφασίσουν για τυχόν λάθη και παραλείψεις. Αυτό που υπάρχει σαν ανάγκη είναι να εξεταστούν οι συνθήκες και οι αιτίες που οδήγησαν εδώ, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον. Οχι απλά να γίνει μια ΕΔΕ και να τιμωρηθούν κάποιοι ώστε να ικανοποιηθεί η “κοινή γνώμη” και να ξεχαστεί το θέμα. Θα βοηθούσε επίσης αν άνοιγε μια συνολική επιστημονική συζήτηση για το αν υπάρχουν “πρωτόκολλα”,  επαρκής εκπαίδευση του προσωπικού, πλήρης στελέχωση των ΤΕΠ κ.τ.λ.

     Σε καμία περίπτωση όμως το γεγονός αυτό δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται επικοινωνιακά από τον ίδιο τον υπουργό για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, με τη συλλήβδην στοχοποίηση ενός ολόκληρου νοσοκομείου που το προσωπικό του δίνει καθημερινά την μάχη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

     Τραγική πραγματικότητα είναι επίσης οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται άδικα καθημερινά λόγω της τραγικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας, παρά τον καθημερινό αγώνα των λειτουργών τους. Γιατί ο υπουργός δεν αποδίδει τις εγκληματικές ευθύνες που αναλογούν; Προφανώς γιατί οι ευθύνες βαραίνουν προσωπικά τον ίδιο και την κυβέρνηση.

ΠΟΣΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ;

Επειδή, κ. υπουργέ, ξαφνικά επιδεικνύετε ιδιαίτερη και επιλεκτική ευαισθησία στο θέμα των ανθρώπινων απωλειών, ας δούμε λίγα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περιοχή:

> Πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί άδικα λόγω της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, εξαιτίας της πλήρους διάλυσης του ΕΣΥ την τελευταία διετία;

> Πόσοι άνθρωποι καθημερινά κινδυνεύουν λόγω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο ΓΝΠύργου;

> Πόσοι παιδιατρικοί ασθενείς καθημερινά κινδυνεύουν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο και μεταφέρονται στην Αθήνα για να χειρουργηθούν;

> Πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί άδικα μέσα σε ένα ασθενοφόρο για Αθήνα λόγω της υπολειτουργίας της “εμβληματικής καρδιοχειρουργικής κλινικής” που εγκαινιάστηκε με πολλές κορδέλες και φωτογραφίες επισήμων εδώ και έναν χρόνο;

> Πόσοι άνθρωποι χάθηκαν άδικα, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ περιμένοντας να βρεθεί κλίνη σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;

> Θα διεξάγετε έρευνα και θα αποδώσετε ευθύνες για όλες αυτές τις περιπτώσεις και άλλες τόσες που συμβαίνουν καθημερινά;

Η λίστα των ανθρώπινων ζωών που χάνονται άδικα καθημερινά είναι δυστυχώς μεγάλη και η εγκληματική ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.

Η δημόσια υγεία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια, ειδικά από εσάς που σας βαραίνει η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων στα χρόνια της πανδημίας».

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

     Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις από την Ασφάλεια μετά την εντολή από την Εισαγγελία Πατρών για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την υπόθεση θανάτου του 49χρονου Θεόδωρου Νεμουτιάνου, που ξεψύχησε φεύγοντας από το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», όπου είχε μεταβεί με συμπτώματα εμφράγματος, γιατί δεν εφημέρευε!    
        Στη μακροσκελή λίστα των προσώπων συμπεριλαμβάνονται οι δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες κατά πληροφορίες της «Π» δεν έχουν περάσει ακόμα το κατώφλι του αστυνομικού μεγάρου της Ερμού, τα αδέλφια του εκλιπόντος και οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, όπου τον παρέλαβαν χωρίς τις αισθήσεις του και όπως έγινε γνωστό έδωσαν «μάχη» για περισσότερο από μια ώρα για να τον επαναφέρουν στη ζωή. Σημαντική χαρακτηρίζεται η κατάθεση του αδελφού του 49χρονου, που κλήθηκε να τον μεταφέρει στο Ρίο και κατά τη διαδρομή τον είδε να πεθαίνει.

Των ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στό pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: